Door de hogere hypotheekrente kunnen huizenkopers minder geld lenen.
Volledig scherm
Door de hogere hypotheekrente kunnen huizenkopers minder geld lenen. © ANP / ANP

De hypotheekrente blijft stijgen: dit is het gevolg voor huizenkopers

De gemiddelde hypotheekrente is in een paar maanden tijd van 1,5 naar 3,4 procent gestegen en ook deze week zijn er weer verhogingen aangekondigd. Huizenkopers knijpen hem en zijn ongeduldig, maar wat is het effect nou precies?

25 reacties

 • M. Visser

  3 weken geleden
  Hypocriete cq. jaloerse reacties, toevallig van huurders ?? Blijf maar lekker huren, lekker makkelijk. Maar bedenk wel dat ALS ik mijn huis na 30 jaar vrij heb, ik veel minder aan lasten kwijt ben dan een huurder. Zeggen ze, Geld zit in stenen, kun je niet van leven??. Domme reactie. IK hoef nl. elke maand geen huur oid te betalen. Wat een huurder betaald aan huur komt houdt ik dan in de knip (Geen hypotheek is nl. afgelost). Dus lekker blijven huren.
 • Frank Nijhuis

  1 maand geleden
  Onder invloed van de verhoogde rente en de kunstmatig hoge koopprijzen zal binnen 2 jaar een correctie plaatsvinden waardoor veel kopers die b.v. 4 ton hebben betaald voor een appartementje van 50 m3, zwaar in de problemen komen. Ook zal de ECB de hypotheekrenteaftrek op termijn flink gaan aanpakken want Nederland loopt hiermee volledig uit de pas als enige land in de EU. De economische reset komt er aan!
 • Tomas Dekker

  1 maand geleden
  De bedragen uit dit voorbeeld zijn onrealistisch. Het zijn vooral jonge mensen die een huis kopen, die verdienen geen 83.000 bruto per jaar...
 • C.J.H. PIETERSE

  1 maand geleden
  Vb. v. single betreft inkomen van >1,65 x modaal [38.000]: ws. met modaal inkomen geen huis meer te koop? Ja, begin jaren 80 steeg rente tot bijna 14%, dus niemand kocht meer 'n huis. Velen m. hypotheek m. variabele rente konden die woekerrente niet betalen --> huis kwijt en huren, maar de huren waren toen ook hoog: 'n single ging terug n. ouders (als die nog leefden); stellen met/zond. kind. trokken, als (schoon)ouders ruim behuisd waren, bij hen in. Pas daarna werd hypotheekrente aangepast...!
 • M Waarhold

  1 maand geleden
  De rente blijft inderdaad stijgen....Het zijn voor de bank inkomsten, daar waar de consument niets meer voor zijn/haar geld krijgt. @Erik Hoogeweij er zijn mensen die nog een huis moeten kopen en als de rente stijgt, zal men daar dus geen voordeel bij hebben, misschien moet u het zo bekijken. Tevens merk ik dat er mensen zijn, gezien hun commentaar, die genoeg hebben en totaal geen empathie met anderen hebben, als ze het zelf maar goed hebben, reageer dan ook niet.