De kachel als splijtzwam tussen buren: ‘Het is gewoon houtstookterrorisme’

In veel buurten hebben bewoners last van rook uit houtkachels en van vuurkorven, nog meer nu we in coronatijd veel thuis zitten. Hoe groot is de overlast echt? En hoe los je het op? Verslag uit zo’n verdeeld buurtje in Dieren. Waar houtstokers en klagers daarover in gewapende vrede leven. De ergernissen lopen er op. Net als de luchtvervuiling, blijkt uit eigen metingen van De Gelderlander, TC Tubantia en De Stentor.

16 reacties

 • Dolly J. de Groot

  1 maand geleden
  Het is zoals met alles in het leven, tis geven en nemen. Zolang hout gestookte centralers biomassa gestookt mogen worden, dankzij de vele miljoenen subsidies kan je rustig je houtkachel in huis blijven stoken.
 • Jan Kromwijk

  1 maand geleden
  Ik stook zelf goed gedroogd hout, dit om mijn energie kosten te drukken. Dat gaat goed omdat ik makkelijk aan hout kom. Graag zou ik van de overheid willen weten, welk filter ik moet gaan gebruiken. Niet dat ik investeer en dat het dan ineens een ander type of merk moet zijn. En geef daar dan eens subsidie op, dan zijn we zo van het probleem af.
 • B.J. van Bloois

  1 maand geleden
  Volgens mij zijn er hele goede filters te koop zoals het Oekotube filter, deze is verplicht in landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Als iemand een nieuwe houtkachel koopt dan is het toch logisch om meteen zo'n filter te installeren? Dat kost rond de 1200,- maar je bent dan vrijwel geel overlast meer voor de buurt. Iedereen blij toch?
 • A Van Iersel

  1 maand geleden
  Stop met verstoken van biomassa.
 • Anoniem

  1 maand geleden
  Zeker in woonwijken kappen met houtkachels en vuurkorven... Puur stankterrorisme. Overheid moet met een verbod komen
 1. Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
  PREMIUM

  Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’

  Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.”
 1. Stap voor stap: zo maak je zelf een mooi wandplankje
  Play

  Stap voor stap: zo maak je zelf een mooi wandplank­je

 2. Zo behandel je vlekken in het vloerkleed

  Zo behandel je vlekken in het vloerkleed