Volledig scherm

De link tussen seksuele fantasie en ontrouw

UpdateAbsolute trouw in lichaam en geest is uiterst zeldzaam. Het is niet abnormaal om geprikkeld te worden door verleiding, zeker niet in onze Westerse wereld. We zijn gesteld op het recht om buiten onze relatie vrij contact te hebben met anderen, ook van het andere (of hetzelfde) geslacht.

Dit kan niet alleen je partner onrustig maken, maar ook jezelf. Aangezien je - in een gezonde situatie - niet bij elke beweging in de gaten wordt gehouden, ligt de verantwoordelijkheid 100 procent bij jezelf wanneer die hormonen op hol slaan.

In een grootschalige studie bij 100.000 mensen wereldwijd, getiteld 'The Normal Bar', gingen seksuologen op zoek naar het antwoord op volgende vraag: Waarom hebben zoveel mensen seksuele fantasieën buiten hun vaste relatie?

Lust
Een deel van het antwoord zit in het feit dat lust de sleutel is tot overleven. Zwanen zijn de enige dieren die slechts één partner hebben in hun hele bestaan. Wanneer die komt te sterven, blijft de overblijver alleen tot de dood. Aangezien dit geen goede strategie is om de soort in stand te houden, heeft het menselijk ras een sterke seksdrive ontwikkeld, die niet beperkt is tot één bedpartner.

Fantasie
Vrij kunnen fantaseren over alternatieve partners wordt dan ook gezien als een soort voorbereiding voor het geval dat onze partner komt te sterven of ons verlaat. 'We hebben deze seksuele fantasieën dus in zekere zin nodig', klinkt het. Maar dan is er nog onze belofte van trouw en het besef dat de gevolgen allesbehalve aangenaam zullen zijn als we die ooit breken. Hierdoor geldt voor velen de regel: kijken, maar niet aankomen.

Aantrekkingskracht
Gewoon iemand nieuw ontmoeten kan fysiek en emotioneel al ontzettend prikkelend zijn. Deze reactie wordt niet uitgeschakeld omdat je in een stabiele relatie zit.

Ruim 90 procent van de ondervraagde mannen in 'The Normal Bar'-studie gaf aan seksueel te fantaseren over mensen die ze ontmoeten. Bij de deelnemende vrouwen was dat 61 procent.

Aangezien lust en fantasie beschouwd worden als instinctieve reacties en niet als reflecties op de eigen relatie, werd ook geen enkel verband gevonden tussen de duur van een relatie en de hoeveelheid lust erbuiten. Er werd in de studie zelfs geen enkele link gevonden tussen fantasietjes over ontrouw en geluk binnen relaties. 'Verleiding kan er altijd zijn, het maakt niet uit of je gelukkig of net ongelukkig bent met je partner.'

Voor één nacht
De seksuologen gingen ook na wat die geheime hunkeringen van mannen en vrouwen zouden zijn, moest er geen enkel negatief gevolg verbonden zijn aan hun seksueel avontuur. Daarom stelden ze volgende hypothetische vraag: 'Als je de kans zou krijgen om seks te hebben met iemand anders dan je partner en het zou geen enkel effect hebben op je huidige relatie of gezin, zou je het doen?'

Ruim 65 procent van de mannen zou deze kans grijpen, terwijl slechts 43 procent van de dames het een aanlokkelijk voorstel vond. Velen verlangen dus naar seksueel avontuur, maar zouden de stap nooit zetten omdat de aantrekkingskracht geen stoorzender mag zijn binnen hun relatie en hun morele beloftes.

En de partners?
Het scenario werd echter ook omgedraaid: de deelnemers moesten inschatten of hun eigen partner zou ingaan op het hypothetische voorstel. De resultaten waren verrassend accuraat: 43 procent van de heren gaf aan te denken dat hun partner de sprong wel zou wagen. Bij de dames dacht 58 procent dat hun vriend de kans zeker zou grijpen.

Seksleven
De sprong van een fantasietje naar effectief een scheve schaats is groot, maar wordt drastisch verkleind wanneer mensen ontevreden, zoniet ongelukkig zijn over hun seksleven. Bij de onbevredigde koppels zou 79 procent van de mannen en 65 procent van de vrouwen zonder twijfel ingaan op een onenightstand. 'Mensen die uitgehongerd zijn, zullen meer verleiding voelen om te eten, ook al is het de verboden vrucht', klinkt het.

Ontrouw
In het laatste vraagstuk lieten de onderzoekers de wereld van de fantasie achterwege om te kijken naar reacties op echte kansen. Niet alle verleiding komt vanuit jezelf, soms komt iemand anders op je af met een verleidelijk aanbod en wat dan?

Ongeveer de helft van de vrouwen (48%) en 69 procent van de mannen zou moeilijker aan de verleiding kunnen weerstaan wanneer iemand die ze zelf aantrekkelijk vinden hen met een stout voorstel zou confronteren. 'Goed dat mensen vandaag nog steeds geen seksuele flapuits zijn, of er zou wellicht veel meer ontrouw zijn', aldus de seksuogen achter 'The Normal Bar'.