De iglo's van Hotel Arctic op Groenland.
Volledig scherm
De iglo's van Hotel Arctic op Groenland.

De meest afgelegen hotels van Europa

Heb je het niet zo begrepen op drukte, stadslawaai en mensenmassa's, dan is een hotel in 'the middle of nowhere' vast iets voor jou. Europa mag dan wel na Azië het dichtstbevolkte continent zijn, toch kan je ook hier nog voldoende prachtige gebieden vinden waar de natuur de boventoon voert.

The Old Forge in het Schotse Invernie.
Volledig scherm
The Old Forge in het Schotse Invernie.
Lundy Island
Volledig scherm
Lundy Island
Het stadje Barentsburg op Spitsbergen.
Volledig scherm
Het stadje Barentsburg op Spitsbergen.
Ilulisat IJsfjord
Volledig scherm
Ilulisat IJsfjord
Het IJshotel aan het Bâleameer in Roemenië.
Volledig scherm
Het IJshotel aan het Bâleameer in Roemenië.
Volledig scherm
De idyllische Pädaste Manor op het Estse eiland Muhu.
Volledig scherm
De idyllische Pädaste Manor op het Estse eiland Muhu.

Reiswebsite Stedentripper zocht en vond de ultieme hotels waar het draait om stilte en rust.

1. Barentsburg Hotel - Rusland/Noorwegen
Ongeveer 560 kilometer ten noorden van Noorwegen ligt de eilandengroep Spitsbergen waar ook de Russen ooit een stad gesticht hebben, Barentsburg. Het is de op één na grootste nederzetting op Spitsbergen met 500 inwoners. Nu de mijnbouw ter ziele is, richt Barentsburg zijn pijlen op het toerisme. Met onder meer ijsbeer- en walvistochten probeert men bezoekers naar het afgelegen Barentsburg Hotel te trekken.

2. Marisco Castle -  Verenigd Koninkrijk
Op zo'n 20 kilometer van de kust bij Devon ligt Lundy Island. Officieel heeft het eiland 28 inwoners, maar tijdens de zomermaanden groeit dit aantal tot meer dan 100. Overnachten kan hier onder meer in een oude school, een vuurtoren, op een camping of in het 13e eeuwse Marisco Castle. Wandelen, vogelspotten, snorkelen of mountainbiken behoren tot de mogelijkheden op Lundy Island. In alle rust, uiteraard. Overnachten in één van de drie kamers van Marisco Castle kost ongeveer 100 euro per nacht, maar je moet reserveren.

3. Hotel Arctic - Groenland
Via Edinburgh of Kopenhagen vlieg je in ongeveer 7 uur naar Kangerlussuaq, de grootste luchthaven van het enorme eiland Groenland. Daarna volgt een vlucht van een klein uur naar Ilulissat, waarbij je onder meer de poolcirkel passeert. Vanaf het vliegveldje is het nog even rijden, waarna je in Hotel Arctic eindelijk kunt bijkomen van de lange reis. De uitgestrekte witte vlakte, die je per snowmobiel kunt verkennen, is adembenemend. Ook kun je een uitstapje maken naar het Ilulisat ijsfjord, dat opgenomen is op UNESCO's lijst met Werelderfgoederen. Overnachten in het meest noordelijk gelegen viersterrenhotel ter wereld kost ongeveer 200 euro per nacht. Voor hetzelfde bedrag kun je ook een nacht in één van de iglo's van het hotel doorbrengen.

4. The Old Forge - Schotland
The Old Forge in Invernie is de meest afgelegen pub van het vasteland van Groot-Brittannië. Je kunt hier niet alleen een ale of whisky drinken, maar ook overnachten. De kamers variëren van authentieke kamers in typische Schotse stijl, tot luxe ecolodges. De snelste manier om in Inverie te komen, is door per auto van Inverness naar Mallaig te reizen. Na deze autorit van zo'n 2,5 uur is het nog 7 nautische mijl, of 13 kilometer, naar het afgelegen dorpje in de Highlands.

5. IJshotel Bâleameer -  Roemenië
Zodra de temperatuur onder het vriespunt zakt, worden de ijskunstenaars uit de omgeving van het Roemeense Bâleameer opgeroepen. Sinds 2006 bouwen deze ijskonijnen hier ieder jaar het IJshotel Bâlea opnieuw op, om het in het voorjaar weer langzaam te zien smelten. In de winter is het gletsjermeer, waar het hotel ligt, alleen per kabelbaan te bereiken. Dit is zeker geen straf, want op iets meer dan twee kilometer hoogte is het uitzicht over het Fagarasgebergte schitterend. Te voet, met de ski's of sneeuwscooter kun je de indrukwekkende natuur in de omgeving verkennen.

6. Pädaste Manor - Estland
In de wintermaanden kun je het Estse eiland Muhu, dat ongeveer 150 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tallinn ligt, per ijsbrug bereiken. Zodra het warmer wordt ben je aangewezen op de ferry of een helikopter. Welke oversteek je ook kiest, het is zonder meer de moeite waard. Aan de zuidkust van het eiland, vlak voordat de weg plotseling ophoudt, ligt het luxueze Pädaste Manor. Met 25 kamers, die van alle gemakken zijn voorzien, is dit ongetwijfeld één van de rustigste en meest afgelegen resorts van Europa.