Volledig scherm
© Thinkstock

De minirok: even kort bij veertigers als bij tieners

40 jaar worden is voor vrouwen altijd al het ideale moment geweest om over te schakelen naar meer verhullende kleding. Althans, dat was tot nu, blijkt uit nieuw onderzoek. Tegenwoordig lopen vrouwen tot hun 45ste rond in minirokjes, en die zijn zelfs even kort als in hun tienerjaren.

De resultaten komen uit een studie van Debenhams. Zij voerden in 2009 al een gelijkwaardig onderzoek uit, waaruit toen bleek dat veertig het moment was om minirokjes af te zweren. Drie jaar later is die leeftijd met vijf jaar gestegen, wellicht door een toegenomen zelfvertrouwen bij rijpere vrouwen.

School
Volgens de studie varieert de roklengte van een vrouw in haar hele leven zo'n 50 centimeter. Het begint op 14-jarige leeftijd, wanneer meisjes een minirok willen dragen om zich af te zetten tegen de 'lange' schoolrokken van 46 centimeter.

Het is echter pas vanaf hun 16de dat ze echte minirokjes van 36 centimeter dragen, ongeveer tot ze 19 jaar oud zijn.

Huwelijk
Want bij die volwassenheid horen de kortste rokjes die ze in hun leven zullen dragen. Met minirokken van 32 centimeter beginnen ze te flirten en te daten, met een (letterlijk) hoogtepunt op 23-jarige leeftijd.

De rokken worden weer 5 centimeter langer als de meisjes hun eerste echte vriend ontmoeten. Een paar jaar later, tussen de 28 en 34 jaar, gaan de rokken echter weer omhoog bij de zoektocht naar een geschikte huwelijkspartner.

30 versus 40
Dertigers daarentegen houden hun roklengte vrij lang. Maar wanneer ze 40 worden, keren ze terug naar de korte rokjes van 35 centimeter uit hun tienerjaren. 'Vrouwen hebben steeds meer zelfvertrouwen over hun lichaam en willen dat graag laten zien', vertelt een woordvoerder van Debenhams.

Vanaf 49 jaar kiezen vrouwen echter wel voor een rok tot onder de knie. 60-plussers doen daar nog een schepje bovenop, want zij gaan voor maxirokken van minstens 80 centimeter lang.