Volledig scherm
© THINKSTOCK

De nieuwste borstlift: botox

In het verleden hadden vrouwen met complexen over hun hangborsten slechts twee opties: een zware operatie ondergaan of hiermee leren leven. Sinds kort kun je ook botox laten injecteren, dit moet kleine borsten een lift geven, steviger en voller maken.

Bij een traditionele borstlift wordt overtollige huid verwijderd en de borsten geherpositioneerd. Het is een dure ingreep, vraagt een lange hersteltijd en kan de tepels gevoelloos maken. Een nieuwe behandeling, de lift met botox, belooft meteen resultaten zonder bijwerkingen en hersteltijd. De ingreep wordt momenteel al in Engeland uitgevoerd voor 800 euro.

Geen pijn
Een Thaise dermatoloog vond de procedure uit en stelde dit voor op een cosmetische conferentie in 2009. Anti-aging specialist Cecilia Tregear voert de techniek nu in Londen uit. 'Botox injecteren in specifieke gebieden rond de borsten maakt deze steviger en geeft een lift aan de huid, meer volume aan de boezem en bestrijdt rimpels in de decolleté die veroorzaakt worden door de zon.' De spieren worden niet verlamd en er treedt geen gevoelloosheid op.

Weer aan het werk
'Het is belangrijk dat het hele gebied rond de borst behandeld wordt, dit gaan van de borstkas tot de oksels. Ik geef ook injecties in het tepelhof, dit bestrijdt rimpels en een hangende tepel. Er zijn geen bijwerkingen, er is geen pijn of wonden. Je kunt je kleren meteen weer aantrekken en weer aan het werk gaan. De injectie geeft borsten een lift door de kleine spieren en vezels in de huid te doen samenwerken, wat deze strakker maakt. Je ziet meteen resultaat, maar dat is optimaal na een paar dagen na de injectie. Drie weken na de eerste procedure ga je best voor een nabehandeling, maar dit is niet altijd nodig', aldus Tregear.

Lift
De artsen beloven een lift van twee centimeter en een toename in volume van ongeveer tien procent. Dit duurt ongeveer zes maanden, patiënten moeten dan een nieuwe behandeling ondergaan, maar dit varieert van persoon tot persoon. Sommigen reageren beter op botox dan anderen. Je moet met belangrijke factoren rekening houden, als het trainen van de borstspieren en niet roken, waardoor de resultaten langer blijven.

Geen beha meer
De 46-jarige Elaine Hill was een van de eerste dames om deze procedure vorige maand te ondergaan. 'Ik keek een halfjaar geleden in de spiegel en merkte dat mijn borsten zijn gaan hangen. Al acht jaar laat ik botox in mijn gezicht injecteren, dus joeg de procedure mij geen schrik aan. Ik voelde geen pijn, had zelfs geen verdovende crème nodig. Achteraf voelde mijn huid strak aan, ik had opnieuw een decolleté en mijn huid was veel strakker. Ik ben tevreden over het eindresultaat, mijn borsten zijn in totaal 3 cm gelift. Ik heb de boezem terug van toen ik 20 jaar was. Ze voelen steviger aan, zijn voller en mijn huid is veel egaler. Ik draag soms zelfs geen beha meer, iets wat ik al lang had opgegeven.'

Kleine borsten
De ingreep is niet voor iedereen weggelegd. De Britse plastische chirurg Patrick Mallucci: 'Botox wordt gebruikt om spieren te verlammen en zo de huid egaler te maken. Maar dit werkt niet om te vergroten, te liften of de borsten te verjongen. Het nadeel is dat het ook niet werkt voor goedbedeelde dames. Vanaf een C-cup zie je al geen resultaat meer, want een grote boezem is namelijk te zwaar. Het werkt het best voor dames met kleine hangborsten.'