Volledig scherm
Liam en Emma waren vorig jaar de populairste namen. © thinkstock

De populairste kindernamen: hoe vaak kwam jouw naam voor?

Jonge ouders gaven hun kind vorig jaar het vaakst de naam Liam of Emma. Dat blijkt uit cijfers van de Sociale Verzekeringsbank. Ook Julia en Sophie (meisjes) en Sem en Lucas (jongens) waren in 2015 populair.

Volledig scherm
© Graphic AD

Tongbrekers

Jongens
Chukwuebuka
Lalbahadoer
Ty-quènsló
Byeongjae
Xheadyon
Tay xadrëan

Meisjes
Indianola-Clara-Elizabeth
X Jeàneyshá-Treángelys
Oluwadarasimi
Jureyvanaiicha-Joy

De SVB keert ieder kwartaal de kinderbijslag uit en maakt ieder jaar een overzicht van de namen van alle pasgeboren kinderen. In 2015 werden er circa 168.000 kinderen geboren. Dit waren de populairste namen:

Jongens
Vooral bij de jongensnamen waren er in 2015 veel nieuwkomers in de top 5, die bijna helemaal veranderd is ten opzichte van voorgaande jaren. Terwijl de naam Liam in 2013 nog op plek 17 stond en vorig jaar op 9, voert deze dit jaar de lijst met jongensnamen aan. Maar liefst 720 kinderen kregen vorig jaar deze naam.

Sem prijkte in 2013 nog bovenaan de lijst, maar moet het nu doen met een tweede plaats. Dat is wel beter dan vorig jaar, toen die naam op plek 5 stond. Lucas neemt de derde plek in en stijgt daarmee een paar plaatsje ten opzichte van de jaren 2014 en 2013.

Opvallend is ook de stijging van de naam Noah. Die steeg maar liefst vijf plaatsen ten opzichte van 2014 en negen ten opzichte van 2013. Terwijl namen als Piet, Jan, Hans en Karel al jaren in populariteit afnemen, is de naam Kees aan een opmars bezig. Tussen 2005 en 2015 steeg de naam van 56 tot 85 kinderen die deze naam kregen.

Overigens was de naam Mohammed de eigenlijke winnaar, maar omdat deze zo veel verschillende schrijwijzen kent, is deze niet bovenaan de lijst beland. Alle varianten tezamen (Mohamed, Mohammed, Muhammed, Mohammad, Muhammad,Mohamad, Muhamed, Muhammet, Mouhamed, Muhamad, Mahamuud) kwam de naam vorig jaar 724 keer voor.

Nog meer opmerkelijke namen:

Jongens
Bang
Stoer
Ras
Spijker
Winter
Kommer
Lubbert
Dubbele
Boef
Graadje
Jaakop
Badou
Sand
Splynter

Meisjes
Basta
Islam
Prins
Gil
Etsje
Swaantje
Fos
Fijgje


Meisjes
Bij de meisjes is het opnieuw stuivertje wisselen in de top 3. De naam Emma steeg een plaatsje, waardoor deze nu de lijst aanvoert. Maar liefst 793 meisjes kregen vorig jaar deze naam. Ook Julia werd ietsje populairder en staat op plaats 2. Sophie daalde juist qua populariteit en moet genoegen nemen met een derde plek, terwijl de naam in 2014 nog het vaakst werd gekozen.

Nieuwkomer in de top 20 is de naam Maud, die op plek 17 te vinden is. Jonge ouders kozen vorig jaar echter beduidend minder vaak de naam Isa, die in 2014 nog in de top 10 te vinden was (op plek 6). De naam zakte afgelopen jaar tot de twintigste plek.

Ook bij meisjes neemt in het algemeen de interesse voor de wat oudere namen af. Mieke, Ria en Toos worden steeds minder gekozen voor meisjes. Ook Greet en Thea zijn niet populair meer: 4 kinderen kregen in 2015 de naam Thea, 1 de naam Greet.


Hoe vaak kwam jouw naam voor in 2015?

Benieuwd hoe vaak jonge ouders voor jouw naam kozen afgelopen jaar? Zoek het op in een van de twee onderstaande grafieken.