Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Deel jij meerdere selfies per dag? Dan heb je een gedragsstoornis

Iedereen kent wel iemand die de tomeloze drang voelt om selfies te maken bij élke gelegenheid. Deze 'obsessie' wordt ook wel selfitis genoemd en is volgens nieuw Brits onderzoek officieel een gedragsstoornis. Dat stellen onderzoekers van de Nottingham Trent University.

Obsessief selfies nemen en posten op sociale media is volgens de Britse psychologen van de Nottingham Trent University een echte aandoening.  De term dook drie jaar geleden voor het eerst op. De Britse Danny Bowman probeerde zelfmoord te plegen omdat hij zo geobsedeerd was door het nemen van de perfecte foto van zichzelf. 

Suïcidaal 

Quote

Selfitis is wel degelijk een serieuze stoornis

Mark Griffith

De jongen zat zes maanden lang binnen en maakte tien uur per dag selfies. Het maken van de perfecte foto dreef hem zo ver dat hij een poging deed zichzelf te doden. Met het fenomeen selfitis werd toentertijd de spot gedreven.

,,Selfitis is wel degelijk een serieuze stoornis", stelt gedragspsycholoog en hoofdonderzoeker Mark Griffiths, verbonden aan de Nottingham Trent University. 

Met verschillende onderzoekers trok Griffiths een tijd lang door India, het land met de meeste Facebook-gebruikers en ook het hoogst aantal doden gelinkt aan selfies nemen op hachelijke plekken. Stellingen als 'Ik voel me eenzaam en afgesloten als ik geen selfies neem' of 'Ik voel me populair als ik het doe' werden voorgelegd aan focusgroepen van honderden deelnemers op verschillende locaties.

Dwangmatigheid

Maar wanneer is iets een gedragsstoornis te noemen? Er moet echt sprake zijn van dwangmatigheid. Iemand die tweehonderd foto's per dag neemt en dat heel vervelend vindt, heeft een gedragsstoornis. Dat geldt ook voor mensen die dwangmatig hun handen wassen.

De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het International Journal of Mental Health and Addiction en tonen een gedragsschaal van selfitis. Er zijn drie niveaus waarmee de ernst van de stoornis wordt weergegeven. 

Je hebt pas chronische selfitis als je 24 uur per dag selfies maakt en ze tenminste zes keer per dag op sociale media kanalen post. Wie er drie per dag neemt, maar ze niet deelt op Instagram en Facebook, is nog niet ernstig verslaafd. 

 ,,Wie aan de stoornis lijdt, heeft vaak last van een gebrek aan zelfvertrouwen en zoekt naar een weg om erbij te horen”, zegt onderzoeker Janar­thanan Balakrishnan tegenover The Indepenent. 

iDisorder

Quote

Zouden we het normaal vinden als de buurvrouw dertig keer per dag haar brievenbus contro­leert?

Hoogleraar Larry Rosen

Eerder waarschuwde Larry D. Rosen, hoogleraar psychologie aan de California State University voor gedragsstoornissen gerelateerd aan mediagebruik. In een wetenschappelijke publicatie schreef hij over iDisorder: alle psychische aandoeningen gerelateerd aan technologie.

Hij illustreerde zijn zorgen met elf vragen, waaronder de volgende vier: Zouden we het normaal vinden als de buurvrouw dertig keer per dag haar brievenbus controleert? Is het gezond als iemand op vakantie flipt als hij niet bereikbaar is voor wissewasjes? Wat vinden we van de jongen die zo opgaat in mediagebruik dat het zijn gemoedstoestand bepaalt? Vinden we het normaal dat mensen door een tijdschrift bladeren terwijl we met ze in gesprek zijn? 

Wat selfitis betreft, is het volgens onderzoekers belangrijk om meer te begrijpen over hoe en waarom mensen dit potentieel obsessieve gedrag ontwikkelen en wat kan worden gedaan om mensen te helpen die het gevoeligst zijn.