Deze bloembollen houden wél van de Nederlandse drassige grond
Eigen Tuin EerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Deze keer heeft hij het over bloembollen, die van natte voeten houden. 'Ze bestaan wel degelijk. Laat ze vooral niet uitdrogen’, aldus Van de Kaa.
Delen per e-mail
Bloembollen komen uit Turkije, zo leren we altijd. Dat klopt gedeeltelijk, maar de meeste komen van veel verder weg, uit Kazachstan en Oezbekistan. In elk geval uit gebieden waar het ‘s zomers heet en droog is. Daarom plant je bloembollen op een warme plaats in droge grond.
Minder bekend is dat er ook bloembollen van dichterbij komen. Narcissen bijvoorbeeld. Die komen bijna allemaal uit Spanje, en dan niet uit het snikhete Andalusië, maar uit het koele en natte noorden, waar de ene na de andere depressie vanuit de Golf van Biskaje het land binnenrolt.
En zelfs in ons eigen land groeien bloembollen in het wild. In de Alblasserwaard bloeien elk voorjaar miljoenen zomerklokjes, samen met dotterbloemen, en in de Kop van Overijssel staan in de drassige uiterwaarden van de IJssel nog altijd honderdduizenden kievitsbloemen. En gelukkig groeien die bolgewassen op plaatsen waar je alleen met een bootje kunt komen. Ze zijn daar relatief veilig voor hebberige verzamelaars.
Narcissus
Tot zover deze aardrijkskundeles. Er bestaan dus wel degelijk bloembollen die houden van drassige grond. De narcis die het meest van natte voeten houdt is een miniatuur narcisje: Narcissus cyclamineus. De plant wordt nog geen 20 centimeter hoog. De trompet is felgeel, zoals bij narcissen gebruikelijk, maar de bloemblaadjes zijn achterover geslagen. Mij doen ze altijd denken aan een kwade ezel die zijn oren in zijn nek legt. In vochtige grond verwildert dit narcisje enthousiast. De bloei is vroeg, in februari en maart.
Zomerklokje
Van het zomerklokje, Leucojum aestivum, zou je verwachten dat het in de zomer bloeit, maar de naam is misleidend. Deze bol bloeit eind april, tegelijk met het lelietje-der-dalen. De plant had dus beter lenteklokje kunnen heten, maar die naam was al bezet. De bollen van het zomerklokje lijken sprekend op die van een narcis en daar is de plant ook familie van, maar de bloemen zijn totaal anders: zomerklokjes bloeien met bengelende klokjes, wit met groene punten. Ze doen denken aan een ouderwetse lampenkap. De bloemstengels zijn stevig en in vochtige grond bijna een halve meter lang. Iedere stengel draagt drie tot vijf klokjes. De meest verkochte selectie heet ‘Gravetye Giant’. Gravetye is de naam van het landgoed waar deze extra forse variëteit werd gevonden.
Kievietsbloemen
Kievitsbloemen zijn uniek in de plantenwereld. Hun bloemen zijn niet effen van kleur maar geblokt, in licht en donker paars, in het patroon van een dambord. De bloemstengels zijn rank en dun en dragen een relatief grote bloem. Ook deze is van het lampenkapmodel. Een enkele keer bengelen er twee bloemen aan één stengel. De bloemen van de kievitsbloem zijn variabel: je hebt lichtpaarse bloemen die bijna naar roze neigen, en andere zijn donker paarsbruin. Een klein percentage is wit.
Al deze vochtminnaars zitten liever onder de grond dan als bol in een zakje. Laat ze niet uitdrogen en plant ze altijd meteen na aankoop.
Verder in het nieuws
-
Schoonmaaktip van de week Met deze goedkope middeltjes is kalkaanslag verwijderen een eitje
Het huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Dit keer helpt ze met het verwijderen van kalkaanslag. -
PREMIUM
Binnenkijken Via Monaco in Nieuwerkerk en Joost en Lenny willen nóóit meer weg
In de rubriek Binnenkijken nemen we een kijkje in de woning van bewoners in de regio. Lenny en Joost van Iperen kochten in 1973 ongezien hun woning in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ze willen er liefst nooit meer weg. -
PREMIUM
Toren in Zeist wordt groter dan verwacht: Carel (77) raakt zijn uitzicht en daglicht kwijt
De bouw van een nieuwe woontoren op de Middellaan in Zeist zat er al even aan te komen. Maar nu het pand vermoedelijk een stuk forser uitpakt dan in het bestemmingsplan stond, dreigen Carel Wich (77) en zijn vrouw hun complete uitzicht en daglicht kwijt te raken. -
‘Ook luchtplanten hebben water en voedsel nodig’
Wat geef je iemand die in staat is zo’n beetje elke kamerplant om zeep te helpen? Een plant die leeft van de lucht, raadt expert Romke van de Kaa aan. -
'Nederland kwetsbaar voor nieuwe crash huizenmarkt’
Nederland is kwetsbaar voor een crash op de woningmarkt. Als dat gebeurt komt de economie tot stilstand. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody’s op basis van eigen onderzoek. De kenners keken naar meerdere scenario’s uiteenlopend van een halvering van de huizenprijzen tot een langdurige maar geleidelijke neergang.
-
‘Wet zit lokale oplossingen voor woningnood in de weg’
Gemeenten en woningcorporaties moeten meer ruimte krijgen om huizen te bouwen voor middeninkomens. De huidige Woningwet blokkeert lokale oplossingen voor de woningnood. Dat zeggen vertegenwoordigers van gemeenten, huurders en woningcorporaties. -
Opinie Lagere sociale-huurgrens jaagt singles de steden uit
Een nieuw regeringsvoorstel om voor singles de sociale-huurgrens te verlagen, pakt nadelig uit voor mensen met een middeninkomen zoals agenten en leraren. Dat zegt Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor de PvdA. -
Gasvoordeeltje voor Noorden verdwijnt, één gastarief vanaf januari
Energiebedrijven mogen Nederlandse huishoudens die ver van de de gasbel in Groningen wonen niet langer een hogere toeslag voor hun gasverbruik in rekening brengen. Dankzij de ACM komt op 1 januari een einde aan deze al decennia geldende praktijk.