Deze kamerplant kan rustig mee onder de douche
eigen tuin eerstZe bestaan: planten die het ook goed doen bij mensen die géén groene vingers hebben. De aspidistra wil alleen af en toe douchen, weet tuingoeroe Romke van de Kaa.
Veel kamerplanten zijn niet dol op woonkamers. De badkamer, de onverwarmde slaapkamer, de keuken en zelfs de wc zijn betere plaatsten om ze in leven te houden. Dat komt door de gortdroge lucht van de huiskamer waarin een kamerplant zich als een vis op het droge voelt. Want veel kamerplanten - afgezien van cactussen en vetplanten - komen uit het tropisch regenwoud.
Als kamerplanten onder je handen verdorren, ben je geneigd te denken dat het aan jou ligt. Het zal je wel ontbreken aan groene vingers. Maar bedenk: zonder kunstgrepen met nevelspuiten en luchtbevochtigers is het voor iedereen lastig om kamerplanten in een puike conditie te houden.
Slagersplant
Toch zijn er wel planten die ook onder bruine vingers gedijen. Zo’n plant is de aspidistra, een ouderwetse kamerplant die uit het zicht verdwenen was maar nu een comeback lijkt te maken. De volksnamen van de aspidistra, zoals ‘slagersplant’ en ‘caféplant’, geven al aan dat hij tegen een stootje kan.
Slagersplant duidt op het feit dat de aspidistra vroeger in koude slagerijen in leven bleef, en caféplant spreekt voor zich, te meer daar deze naam dateert van vóór het rookverbod.
Stevige bladeren
Aspidistra’s zijn bladplanten. Het blad is tongvormig en stevig als leer. De plant heeft dikke wortelstokken waarin aardig wat water kan worden opgeslagen. Daarom kun je hem gerust drie weken alleen laten zonder dat hij zichtbaar lijdt. Het blad ziet er vaak wat stoffig uit, alsof de plant nodig onder de douche moet. Het is dan ook geen slecht idee om af en toe samen met de aspidistra te douchen. Hij knapt er zeker van op.
Dat aspidistra’s bladplanten zijn, wil niet zeggen dat ze niet kunnen bloeien. Als ze het naar hun zin hebben bloeien ze nu, tegen het eind van januari.
Bloemen verwacht je aan bloemstengels, maar die maakt de slagersplant niet: de bloemen breken direct uit de wortelstok, waardoor ze op de grond rusten. Ze zijn meer merkwaardig dan mooi: vuilgeel met een bestofte paarse tekening. Volgens de verhalen zouden ze in Japan - het land van herkomst van de aspidistra - door slakken worden bevrucht en dan geldt natuurlijk: hoe dichter bij de grond, hoe gemakkelijker bereikbaar voor de slak. Helemaal bewezen is deze theorie niet; er zouden ook andere diertjes die op de bosbodem leven in het spel kunnen zijn.
Onverwoestbaar?
De aspidistra is bijna onverwoestbaar, maar toch is het mogelijk om de plant om zeep te helpen: door hem te laten verdrinken. Geef hem ‘s winters weinig water en wees ook in de zomer niet te scheutig.
De aspidistra is de ideale kamerplant voor mensen die van lange vakanties houden. Zet hem voordat je met vakantie gaat zonder schotel buiten op een beschaduwde plaats en laat hem aan zijn lot over.
Haal hem wel voor de winter binnen, al kan hij zelfs een graadje vorst nog overleven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
125 bewoners weigeren rookmelder, verhuurder stapt naar rechter na ontruiming om koolmonoxide
Woningcorporatie Woonforte stapt naar de rechter om huurders zover te krijgen dat zij verplichte rookmelders aanbrengen. Een groep van zo’n 125 bewoners geeft geen gehoor aan de oproep om de melders in huis te halen.Alphen aan den Rijn -
eigen tuin eerst
Opwarming van de aarde is uitkomst voor sommige planten
De Clematis armandii blijft groen in de winter, weet tuingoeroe Romke van de Kaa. Hij waarschuwt wel: koop er niet zomaar eentje, want er bestaan nogal wat inferieure types. -
PREMIUM
Zelf een moestuin aanleggen? Dat kan ook prima op je balkonnetje: ‘Zonnig plekje is al genoeg’
Biologische groenten en fruit onder handbereik. Een komkommer zo vers dat hij nog warm is van de zon. Voor een moestuintje heb je geen enorme lap grond nodig. Zo begin je zelf in je eigen achtertuin en zelfs op het balkon een mini-kwekerij. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Schoonmaaktip van de week20
Hoe krijg je kalkaanslag uit de badkamer?
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week beantwoordt Marja twee vragen van lezers.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
eigen tuin eerst
Deze struiken zorgen in de winter voor een goede ruggengraat in de tuin
Wil je ook in de wintermaanden genieten van je tuin, plant dan nu een goede ruggengraat in de vorm van skimmia's. Romke van de Kaa weet dat je er snel bij moet zijn. -
PREMIUMEnergie11
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?