Deze vruchtboom kan heel goed tegen de Nederlandse kou
Eigen Tuin EerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Ditmaal: een mini-kiwi met gladde schil, die prima tegen de vorst kan en lang niet zo snel groeit als de gewone kiwi.
Delen per e-mail
Vroeger heette de kiwi Chinese kruisbes. Geen gekke naam, omdat de plant uit China komt en de vrucht wel wat lijkt op die van een kruisbes. Maar toen de Nieuw-Zeelanders Chinese kruisbessen gingen telen en de vrucht op de markt wilden brengen, hadden ze een pakkende naam nodig. Dat werd kiwi en nu denkt iedereen dat de vrucht uit Nieuw-Zeeland komt.
Kiwi’s zijn prachtig als je de vrucht in dwarsdoorsnede bekijkt, maar ze zijn vooral populair geworden omdat ze een enorme dosis vitamine C bevatten. Dat is een prima marketingargument, waarbij niet altijd wordt vermeld dat de meeste vitamine C zich vlak onder de schil bevindt. En het is niet gemakkelijk om een kiwi superdun te schillen. Nu is de schil eetbaar, maar ja, stop maar eens een ongeschilde kiwi in je mond - alsof je de afwasborstel moet opeten.
Mini-kiwi
Nu bestaat er ook een kiwi met kleine vruchten met een gladde schil. Kiwibes, of mini-kiwi, wordt die ook wel genoemd. Dat is een heel andere soort dan de geijkte supermarktkiwi. De laatste heet Actinidia chinensis, de botanische naam van de mini-kiwi is Actinidia arguta. De zoete mini-kiwi kun je eten met schil en al.
Ook als plant lijken de twee kiwisoorten niet op elkaar. Beide zijn weliswaar klimplanten, maar de gewone kiwi heeft niet alleen behaarde vruchten, maar ook behaard blad. Het blad en de vruchten van Actinidia arguta zijn glad.
De geijkte kiwi is bij ons niet altijd vorstbestendig. De mini-kiwi komt uit het koude noordoosten van China en is ook bij ons volkomen winterhard. Daarnaast groeit de mini-kiwi langzaam. Pas na een paar jaar bereikt de plant een hoogte van drie tot vier meter.
Wie de gewone kiwi in zijn tuin heeft, kent de tomeloze groeikracht van deze klimplant. Elk jaar maakt hij meterslange ranken en voor je het weet zit hij met zijn tengels onder je dakpannen. In theorie zou jij baas in eigen tuin moeten zijn, maar je ziet vaak dat iemand zijn kiwi’s helemaal niet de baas kan en de planten laat uitgroeien tot een onontwarbare kluwen.
Tweehuizig
Alle kiwi’s zijn tweehuizig: de mannelijke en de vrouwelijke bloemen zitten aan aparte planten. Je moet er dan ook altijd twee neerzetten, een man en een vrouw.
Ook de kiwibes of mini-kiwi is tweehuizig. Er bestaat wel een variëteit - ‘Issai’- die zelfbestuivend zou zijn waardoor je aan één plant genoeg hebt. Maar de praktijk leert dat je met beide sexen toch altijd een grotere oogst hebt.
Over die bestuiving gesproken: Europese bijen lijken niet dol op het stuifmeel van Chinese kiwi’s. Vaak laten ze de bloemen links liggen, zodat je als kiwi-eigenaar het bestuivingswerk zelf moet doen. Dat gaat het beste met een penseel of een kwastje.
En ach, als er straks geen insecten meer zijn, zullen we alle vruchtbomen zelf moeten bestuiven. Laten we daar maar vast aan wennen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Eigen Tuin Eerst
Planten met kale wortels zijn hip: dit zijn de voordelen
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Vandaag kaal gewortelde planten: die zijn aan een opmars bezig. Dat is mooi, want kale wortels hebben een hoop voordelen, aldus Van de Kaa. -
Eigen Tuin Eerst
‘Bladeren opzuigen is één ding, maar gooi ze vooral niet weg’
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. De bladeren vallen van de bomen en bedekken de grond. Mocht je het willen wegzuigen, gooi het dan zeker niet weg, aldus Van de Kaa. -
hip huis
Een meegeverfd plafond is verrassend én logisch
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: het plafond verven. -
PREMIUMBinnen&Buiten
Terry en Dieuwke van Strien verkopen hoekwoning voor muzikale koper: ‘Was van bekende jazzpianist’
Terry Knight en Dieuwke van Strien verkopen hun benedenwoning aan de Heelsumstraat in Den Haag. De twee fanatieke jazzmuzikanten zijn hun huidige muziekkelder ontgroeid. ,,In het nieuwe huis maken we een grote studio waar we met een hele bigband kunnen spelen.” Wij gingen bij hen langs voor de rubriek Binnen&Buiten.
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.