Die vervelend krakende trap in huis, daar kun je wat aan doen
KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Veel mensen storen zich aan krakende trap in huis. Goed nieuws: met een paar simpele klusjes kun je de bron van de onrust aanpakken, weet Grootendorst.
Als expert bij de helpdesk van Eigen Huis & Tuin kreeg ik de afgelopen weken veel vragen over ongewenste geluiden in huis. Vooral kraken en galmen zijn veelgehoorde ergernissen. Dat komt meestal door het tijdstip waarop je die geluiden hoort. Nachtelijke wc-bezoekjes van huisgenoten, waarbij de trap kraakt, halen je al snel uit je slaap.
Veel mensen sluipen daarom ‘s nachts als inbrekers door hun huis om maar niemand wakker te maken met een kraakje. Andere geluiden hebben een minder hoge irritatiefactor, zoals een galm in de hal. De oplossing van krakende trappen en galmende ruimtes ligt vaak niet direct voor de hand. Daarom help ik je op weg, naar een kraak- en galmloos leven.
Wigje
Het kraken van een open trap komt door speling in de bevestiging van de treden aan de trapboom. Je lost dat gemakkelijk op door hier en daar een stukje hout (een spie of wigje) aan de onderkant tussen de treden en trapboom te klemmen.
Opspannen
Een dichte trap kraakt doordat de stootborden krimpen, waardoor de treden lichtjes doorbuigen. Hout werkt, niks ernstigs. Je verhelpt het kraken door de treden op te spannen. Dat kan op drie manieren. Je kunt de stootborden vervangen en daarmee de treden opspannen. Dit is een klus voor gevorderden.
Schroeven
Een gemakkelijker oplossing is werken met opspanschroeven. Je schroeft ze in de bovenkant van de trede en door het aandraaien spant de trede zich op het stootbord. Als de achterzijde van de trap goed toegankelijk is, kun je ook kraak-latten gebruiken. Of eigenlijk antikraaklatten, en niet duur.
Antikraaklatten
Deze latten plaats je aan de achterzijde van je trap, in het midden onder elke trede. Doorbuigen (en dus kraken) is dan niet meer mogelijk. Met deze drie opties los je de oorzaak op. Het is ook mogelijk om het geluid te dempen met bijvoorbeeld vloerbedekking. Werkt ook tegen galm.
Dempen
In het algemeen geldt: ‘harde’ materialen en een minimalistische inrichting versterken geluid. Goede stoffering kan geluiden dempen. Denk aan gordijnen, vitrage, plisségordijnen, vloerbedekking of kleden. Ook meubels en planten helpen tegen weerkaatsing van geluid.
Meer klustips van Hieke Grootendorst? Bekijk onderstaande video.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video156
Huizenkopers haken massaal af, woningbouw stort in: ‘Dramatische terugval’
Grote woningbouwprojecten komen nauwelijks van de grond. Veel woningen zijn voor potentiële kopers te duur, waardoor hele projecten worden afgeblazen. Dit jaar worden de helft minder woningen gebouwd dan in voorgaande jaren gebruikelijk was. -
Klusvrouw
Na deze klus heb je geen last meer van lawaai van de buren
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze keer plaatst ze een voorzetwand om geluidsoverlast te voorkomen. -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
Klusvrouw
Vijf makkelijke tips om de leefruimte in huis te vergroten
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Zelf raakt ze overprikkeld van teveel spullen in huis. Daarom legt ze vandaag uit hoe je gemakkelijk ruimte kunt creëren.
-
13
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUM
Eten we ze op in onze slaap? Dit moet je weten over spinnen in je huis
Voor wie denkt dat spinnen alleen in de herfst in huis te vinden zijn, hebben we slecht nieuws. Huisspinnen duiken tegenwoordig ook opvallend vaak op in maart, wanneer het warmer wordt. De grijze huisspin kan de winter overbruggen en wordt nu weer actiever. -
Getest: dit is de beste afzuigkap met luchtafvoer
Wat is de beste wandschouw afzuigkap met luchtafvoer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.