Volledig scherm
PREMIUM
Arjan en Leny testen chocolade-ijs uit de supermarkt. © Desiree Schippers

Dit is het beste ijs uit de supermarkt

Voor jou getestHet lekkerste ijsje haal je natuurlijk bij een ijssalon, maar af en toe zondigen bij de supermarkt mag best. De eigenaars van 'misschien wel de kleinste ijssalon van Nederland' proeven welk chocolade-ijs je het beste uit het diepvriesvak trekt.

Ons panel

Uitslag

1. Häagen-Dazs Belgian chocolate
Cijfer: 8
Prijs: € 10,98/l
Maakt zijn prijs waar: een stevige body en een volle chocoladesmaak. Fijn die pure stukjes chocochips.

2. Albert Heijn Luxe Italiaans schepijs cioccolato pralinato
Cijfer: 7+
Prijs: € 7,98/l
Te veel lucht, wel een volromige chocoladesmaak. Smakelijke stukjes hazelnoot.

3. Gelatelli, Lidl
Cijfer: 6,5
Prijs: € 1,49/l
Met afstand het voordeligst en prima no-nonsense chocola met stracciatella. Maar de stukjes zijn bitter en het ijs is te luchtig.

4. Hertog chocolade brownie
Cijfer: 6
Prijs: € 3,77/l
Haast scheerschuimig qua structuur. De stukjes brownie en chocolade smaak zijn wél dik in orde.

5. Jumbo triple chocolade
Cijfer: 5
Prijs: € 2,99/l
De beloofde drietrapsraket blijkt slechts chocolade-ijs met pure chocoladesaus en slagroom. De smaak is niet bijzonder.

6. Ben & Jerry's What-A-Lotta Chocolate
Cijfer: 4,5
€ 10,50/l
Kern proeft zanderig, de rest laat met oude smaak te wensen over. Maakt reputatie en prijs niet waar.

7. Professor Grunschnabel Chococolate
Cijfer: 4
Prijs: € 10,50/l
De kokossmaak overheerst en gaat rap tegenstaan. Weinig bite ook. Duur. Een dooretertje dus.

Leny d'Hont (59 jaar), komt als vaste kracht van Fresh & More eveneens beslagen ten ijs.

Arjan Nijenhuis (44), internationaal gevierde ijscoboer. Zit al 25 jaar in het ijs.

Twee blinkende bokalen schitteren op de toonbank van Fresh & More, de piepkleine salon van ijscoboer Arjan Nijenhuis in het Zeeuwse stadje Sluis. De ijssalon staat op de vijfde plaats van de wereldranglijst Coppa d'Or in 2016 en de ander staat voor de winst in de Gelato World Tour 2017. Daags na de test vertrekt Arjan naar Italië om zich opnieuw te meten met 's werelds beste ijsbereiders. ,,We zijn misschien wel de kleinste ijssalon van Nederland", glundert Arjan. ,,Maar ook de beste."

Direct worden vijf bollen op een hoorntje gelepeld. Aardbeienijs vol Zeeuwse aarbeien. Mango-ijs vol heuse mango. ,,Wat ben je stil ineens", grijnst Arjan. ,,Je bent toch niet aan het genieten hè, meneer de verslaggever."

Vandaag testen we de absolute allemansvriend: chocolade-ijs. Er schijnen mensen te bestaan die niet van chocolade-ijs houden. Net zoals er mensen bestaan die Scarlett Johansson geen mooie vrouw vinden; je kunt er beter maar niet al te veel worden aan vuil maken.

Arjan en collega Leny d'Hont proeven zeven merken chocolade-ijs uit de supermarkt: drie Grote Jongens (Hertog, Häagen-Dazs, Ben & Jerry's), drie huismerken (Lidl, Albert Heijn, Jumbo) en één relatief onbekende, veganistische outsider (Professor Grunschnabel).

Uw keurmeester heeft de zomer in de bol en laat de teugels vandaag wat vieren: het wordt deze keer toegestaan dat alle zeven (huis)merken een eigen troef in de mix gooien: van praline tot brownie en van stracciatella-schaafsels tot een vleugje vanille. De basis is echter gelijk: chocolade-ijs.

En juist die basis rammelt geregeld, oordeelt de tweekoppige jury na de blinde smaakrondes. De ijsmakers van Hertog, Albert Heijn, Lidl en Jumbo tonen zich bevroren luchtverkopers. Tot voor kort moest een liter ijs volgens de wet aan een minimum gewicht voldoen, legt Arjan uit. Onder druk van sommige fabrikanten is die ijs-eis dit jaar echter van tafel geveegd.