DNB: huizenmarkt niet alleen oververhit door woningtekort
De huizenmarkt raakt oververhit, zo waarschuwen internationale experts in een boek van De Nederlandsche Bank. Het tekort aan woningen is één probleem, maar er is meer aan de hand in Nederland, vooral in Amsterdam.
Delen per e-mail
De centrale bank heeft vorig jaar internationale experts naar Nederland gehaald om te praten over de huizenmarkten in grote steden. De ideeën van economen, beleidsmakers en experts zijn gebundeld in het boek Hot Property, The Housing Market in Major Cities dat uitkomt onder redactie van DNB.
‘Opletten’
De prijzen in de grote steden lopen al enige tijd flink op en de vraag is of deze oververhitting al een economische neergang in gang heeft gezet. Zover is het nog niet, zegt Paul Hilbers, directeur Financiële Stabiliteit bij DNB. ,,Maar we moeten wel opletten.” De huizenmarkt in Amsterdam vertoont volgens DNB ‘tekenen van oververhitting’ en dat is gevaarlijk. ,,Het gaat nu wel erg hard.”
Als de prijsstijging enkel het gevolg is van schaarste, waarbij de vraag naar woonruimte groter is dan het aanbod, dan is dat weliswaar vervelend voor mensen die een huis zoeken, maar nog geen reden voor paniek, denken de experts. Problemen ontstaan als huizenkopers elkaar overbieden, omdat ze denken dat huizen toch wel in waarde stijgen. Of dat ze geen financieringsvoorwaarde vastleggen, die voorkomt dat de koop toch doorgaat als de bank geen hypotheek verstrekt.
Aanbod wringt
De Nederlandsche Bank constateert dat de overbiedingen zijn toegenomen, net als het aantal koopcontracten zonder ontbindende voorwaarden. Hierdoor kunnen kopers in financiële problemen raken. Nederlanders mogen, in vergelijking met andere landen, vrij veel lenen: 100 procent van de aankoopprijs. In andere landen is dat 80 tot 85 procent en moeten huizenzoekers sparen voordat ze hun slag slaan.
Ook de hypotheekrenteaftrek stimuleert woningkopers wat verder te gaan. ,,We moeten oppassen met ruimhartige normen,” zegt Hilbers. ,,Als het huizenaanbod achterblijft op de vraag, zullen mensen geneigd zijn over de grens van hun financiële mogelijkheden te gaan.”
Verder heeft de komst van expats nog een grote invloed. Deze immigratie van voornamelijk hoogopgeleide buitenlanders trekt weer beleggers, die huizen kopen en verhuren aan de nieuwe groepen. Dat drijft de prijs verder op, ook de huurprijs neemt daardoor toe. Belangrijkste advies van DNB is om toch vooral veel huizen bij te bouwen. De regio Amsterdam heeft vorige week toevallig een deal getekend met de minister om 230.000 huizen bij te bouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Extra aflossen op je hypotheek: doen of niet?
Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld zo’n 40.000 euro spaargeld. Door de lage rente levert dat vrijwel niets op. Wel betalen we duizenden euro's per jaar aan rente voor onze hypotheek. Aflossen lijkt dus verstandig. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Snelle koopt droomhuis in de buurt van Gorssel: ‘Ik ben terug aan De Overkant!’
Snelle heeft zijn eerste huis gekocht. Hij gaat aan ‘De Overkant’ wonen, meldt de 25-jarige artiest uit Deventer op zijn Instagramaccount. Snelle (geboortenaam Lars Bos) woonde tijdelijk in Amsterdam, maar laat weten dat hij blij is om terug te keren naar de regio waar hij is geboren en getogen. -
Regio Amsterdam krijgt er 230.000 woningen bij
Gemeenten gaan de bouw van 230.000 woningen mogelijk maken in de regio Amsterdam. Het kabinet belooft op zijn beurt dat die huizen ook betaalbaar zijn. -
PREMIUM
De trends van 2021: comfortfood, grote planten en bewuster online
In 2021 komen kaas en koffie door de brievenbus, ligt je huis vol aaibare stoffen en is er een explosie van kunstmatige intelligentie. En dit wordt ook het jaar waarin we gemiste feestjes inhalen, zeggen trendwatchers.
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Huur vrije sector stevig omhoog, nieuwe woningen worden kleiner
Huurders van een woning in de vrije sector betalen in de eerste helft van dit jaar gemiddeld 11,58 euro per vierkante meter. Dat is een stijging van 5,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.