Volledig scherm
Shutterstock © Shutterstock

Drie op de tien huishoudens ontving teveel huurtoeslag en moest dat terugbetalen

Maar liefst drie op de tien huishoudens ontvingen in 2016 teveel huurtoeslag, wat ze later moesten terugbetalen. Het blijkt voor mensen lastig om te achterhalen op hoeveel huurtoeslag ze recht hebben. 

Naast dat 460.000 huishoudens teveel huurtoeslag ontvingen, kregen anderen (vier op de tien) aanvankelijk juist te weinig uitgekeerd. Nog eens 10 procent vroeg in de periode 2014-2016 helemaal géén toeslag aan, terwijl ze daar wel recht op hadden, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. De cijfers over 2016 zijn de meest recente die het CPB heeft onderzocht.

Het blijkt lastig om in te schatten op hoeveel huurtoeslag er recht is, concludeert het CPB. ,,We weten dat het om lastige materie gaat’’, zegt Ernest Berkhout, woordvoerder van het CPB. De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het inkomen of de huishoudsituatie. ,,Als dat verandert, heeft dat ook implicaties voor de hoogte van de huurtoeslag’’, zegt Berkhout. 

Kleine bedragen 

Het waren vaak de hoge inkomens, boven het wettelijk minimum loon, die iets moesten terugbetalen. De hoogte van het bedrag varieerde. ,,Het ging vaak om relatief kleine bedragen’’, laat Berkhout weten. Het CPB maakt een onderscheid tussen bedragen onder de 240 euro en boven de 240 euro die terugbetaald moeten worden. 

Mensen die geen gebruikmaakten van de huurtoeslag, maar daar wel recht op hadden, bleken vaak kleine bedragen mis te lopen. Dat wil zeggen: ,,Hoe kleiner het recht op een toeslag, door een lage huur of hoog salaris, hoe vaker mensen geneigd waren ervan af te zien.’’

Jaarinkomen 

Het terugvorderen van huurtoeslag lijkt samen te hangen met inkomensveranderingen, constateert het CPB. Mensen die met pensioen gingen, moesten relatief vaker iets terugbetalen. ,,Zo’n verandering kan de regeling complex maken’’, zegt Berkhout. Onzekerheid over het eigen jaarinkomen bleek ook een rol te spelen, bijvoorbeeld bij zelfstandigen en schoolverlaters. Zelfstandige zijn of zelfstandige worden leidt vaker tot een iets hogere toeslag, terwijl de overgang van zelfstandige naar een uitkering, pensioen of baan in loondienst juist vaker leidt tot terugvorderingen.