Dure narcissenbollen ingestopt volgens het lasagnesysteem
Eigen tuin eerstTuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. In september kunnen de narcissenbollen de grond in. De Thalia is behept met elegante witte bloemen en die hoeven niet duur te zijn.
Delen per e-mail
Voor een instructiefilmpje dat ik beroepshalve moest maken, had ik snel wat bloembollen nodig. Op naar Intratuin, dus. Daar was keus te over en hing alles overzichtelijk tentoongesteld in alfabetisch geordende zakjes. Gauw wat meegegraaid en de bordjes ‘uitgang’ gevolgd.
Intratuin is net Ikea. Denk maar niet dat je op weg naar de kassa een stukje kunt afsnijden. Je moet en zal via de kamerpalmen, goudvissen en het hondenvoer.
Lasagne
Thuis het filmpje opgenomen, over bloembollen planten volgens het lasagnesysteem: je plant bloembollen in een grote pot in laagjes. Eerst een laag hydrokorrels onderin de pot, ten behoeve van een goede afwatering. Dan de pot voor twee derde vullen met potgrond. Onderop de tulpen, die het laatst bloeien. Dan een laagje potgrond en daarop wat narcissen, die eerder bloeien. Weer een laagje grond en ten slotte ter afsluiting de vroegste bloeiers, in dit geval sneeuwroem. Afsluiten met een laagje potgrond. Zo heb je de bloeitijd van je pot bloembollen met drie vermenigvuldigd.
Als tulp koos ik ‘Spring Green’, een tulp met roomwitte bloemblaadjes met een speels groen veegje. Als narcis nam ik ‘Thalia’, die elegant knikkende witte bloemen heeft.
Dure bollen
En over die ‘Thalia’ wil ik het hebben. Of liever gezegd: over de prijs. Toen ik het zakje met tulpenbollen openmaakte, rolden er zeven bollen uit. Niet royaal, voor de grote pot die ik moest beplanten. Maar het kon nóg kariger, want in mijn zakje narcissen vond ik er maar vijf. Naar de ontbrekende twee heb ik zelfs nog even gezocht.
Met het enorme etiket vol plant- instructies in drie talen, en het daaraan vastgeniete plastic zakje, had ik meer verpakking dan bloembol gekocht. En dat voor de prijs van 4,29 euro. Meer dan 85 cent per bol! Het waren biobollen, dat wel, maar als je narcissen teelt zonder bestrijdingsmiddelen om ze vervolgens op deze manier te verpakken, dan red je de planeet toch ook niet.
De gangbare prijs voor Narcissus ‘Thalia’ is zo’n 30 tot 40 eurocent per stuk. Biologisch geteeld zouden ze tussen de 50 en de 60 eurocent moeten kosten. Ik zou zeggen: bestel ze via internet en bestel er geen vijf, maar vijftig. Dan krijg je ze misschien ook nog gratis thuisgestuurd.
September
Bloembollen plant je vanaf nu, maar de ene bloembol kan vroeger de grond in dan de andere. Voor narcissen is september een goede planttijd, met het planten van tulpen zou ik nog even wachten. Die zet je later, in oktober of november, in de grond.
Je zou verwachten dat je dergelijke informatie op het reusachtige etiket van mijn gekochte bloembollen zou vinden, maar nee, daarop staat: planttijd van september tot december.
Staat er dan niets op waaraan je iets hebt? Jawel: dat je ze moet planten met de wortels naar beneden en de punt naar boven. En dat je ze moet bedekken met een laagje aarde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eigen tuin eerst
Tegelteelt, een creatieve oplossing bij het planten van aardbeien
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Augustus en september zijn goede maanden om aardbeien te planten. Maar of ze moeten hangen, dat vraagt hij zich af. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
PREMIUM
Telefoon staat roodgloeiend bij loodgieters door smeltsneeuw: ‘Pak maar een emmer en een doekje’
Bij loodgieters en dakdekkers staat de telefoon sinds maandagochtend vroeg roodgloeiend. Door de smeltende sneeuw op de daken druppelt of stroomt het water bij veel Utrechters ineens uit het plafond naar beneden. ,,Maar ik ga het dak vandaag niet op, het is levensgevaarlijk.” -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
PREMIUM
Ouderen verruilen huis graag voor appartement, maar eerste stap is lastig: ‘Nachten wakker gelegen’
Dat Wil (83) en Jan (84) Tuinenburg na 33 jaar hun (inmiddels te grote) eengezinswoning zouden verlaten, hadden ze nooit gedacht. Nu zijn ze maar wat blij dat ze de stap naar een kleinere huurwoning hebben gemaakt.
-
PREMIUM
Jean Baptiste heeft een unieke woning met een tuin van 4500 m2: ‘We wonen pal naast het centrum’
Het huis ‘Onder de Beuken’ aan de Driebergseweg 3D in Zeist mag zich scharen onder de vele landgoederen die aan deze weg liggen. Met een eigen parktuin van ruim 4500 m2 en toch pal naast het centrum van Zeist is het een unieke woning. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Eigen tuin eerst
Waarom een gazon er niet altijd perfect uit hoeft te zien
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Hij heeft een nieuw Duits woord geleerd en doet onze overheid gratis en voor niks een ideetje aan de hand.