Volledig scherm
Bouwplaats in Amsterdam, op Oostenburgereiland. © Maarten Steenvoort

Duur en klein: nieuwbouw minder in trek

Ze zijn te duur, vaak klein en de erfpacht is te hoog: nieuwbouwhuizen raken uit de gratie. Hoge bouwkosten en de eis dat huizen gasloos zijn, hakken erin. ‘Op een gegeven moment houdt het op.’

In heel Nederland daalt de verkoop van nieuwbouwhuizen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In Nederland kwam de daling vorig kwartaal uit 13 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook in de hoofdstad, waar de woningnood het hoogste is, worden minder huizen verkocht. 

Anton van Klooster van Hallie & Van Klooster Makelaardij merkt dat kopers in Amsterdam afwachtend zijn met nieuwbouwwoningen. ,,De verkoop duurt langer, doordat kopers afhaken,” zegt hij. ,,Een heleboel mensen schrijven zich in voor elk project en gaan zich er pas in verdiepen als wij hen uitnodigen voor een gesprek. Als ze dan zien wat ze moeten betalen, passen ze vaak.”

De hoge prijzen vormen voor huizenzoekers het voornaamste obstakel. In Nederland is een nieuwbouwhuis gemiddeld 80.000 euro duurder dan een, toch al niet goedkope, bestaande woning. In Amsterdam lag de verkoopprijs van gemiddelde nieuwbouw vorig kwartaal op 650.000 euro.

Ook uit recent onderzoek van de TU Delft blijkt dat de verkoop van nieuwbouw in Nederland afneemt. Peter Boelhouwer, hoogleraar huizenmarkt aan de TU Delft, herkent het beeld dat Van Klooster schetst. ,,Ik was laatst op Oostenburgereiland. Daar staat nieuwbouw te koop voor soms wel 10.000 euro per vierkante meter. In Rotterdam zijn de prijzen lager dan in Amsterdam, maar evengoed nog fors. Die markt raakt verzadigd.”

Quote

In Rotterdam zijn de prijzen lager dan in Amsterdam, maar evengoed nog fors. Die markt raakt verzadigd

Peter Boelhouwers, Hoogleraar woningmarkt

Psychologisch effect

Volgens NVM zijn de prijzen zo hoog door een ‘stapeling van regels’, zoals de eis om gasloos en duurzaam te bouwen. Daar komen de almaar stijgende kosten van personeel en materiaal nog bij.

Bovendien, constateert Boelhouwer, worden er woningen gebouwd waarnaar geen grote vraag meer is. In steden gaat het veelal om hoogbouw: kleine appartementen zonder grote buitenruimte. Kopers zijn niet meer bereid om daar enorme bedragen voor te betalen.

Stikstofuitstoot

Naast de hoge prijzen, de onaantrekkelijke woningen en de erfpacht is er nog een factor voor de teruglopende verkoop van nieuwbouw: het aantal nieuwe huizen neemt af. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vorige week dat het aantal verleende vergunningen voor nieuwbouwhuizen in een jaar tijd ruim 14 procent is gedaald. Ook in Amsterdam zijn vorig kwartaal minder nieuwe woningen in de verkoop gekomen dan een jaar eerder. Volgens Boelhouwer speelt dit al langer.

Het is de vraag of de nieuwbouw snel op gang komt. Uit een analyse van ABN Amro blijkt dat woningbouw veel last krijgt van de strenge eisen ten aanzien van stikstofuitstoot. Hierdoor houdt de schaarste op de woningmarkt aan en blijven de prijzen onaantrekkelijk hoog.