Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Archiefbeeld ANP, 2009

Eindelijk: Meer beenruimte in economy class KLM

Passagiers in de economy class kregen de afgelopen jaren steeds minder ruimte. Heel oncomfortabel en irritant. Maar er is goed nieuws: KLM komt met een nieuwe, betere en vooral ruimere stoel.

Het is een ergernis voor veel reizigers: het gebrek aan beenruimte in het vliegtuig. Terwijl de gemiddelde lengte alleen maar toeneemt in Nederland, is de ruimte in de economy class juist steeds kleiner geworden. Lange mensen stappen vaak verstijfd en met pijnlijke benen uit het toestel.

De KLM gaat dat probleem oplossen, zo melden bronnen binnen de luchtvaartmaatschappij. Vanaf volgend jaar krijgen passagiers die met de Boeing 777-200 reizen een nieuwe stoel. Eentje die beter zit en meer beenruimte geeft.

Volledig scherm
© AD
Quote

Het tijdschrif­ten­vak zit hoger en er is een uitsparing voor de knieën gemaakt. Daardoor heb je meer ruimte

Een bij de introductie van de stoelen betrokken KLM'er

Het gaat om de CL3710, het neusje van de zalm op het gebied van vliegtuigstoelen, als je de Duitse fabrikant Recaro mag geloven. De producent heeft het over 'maximale leefruimte en comfort'. Alle expertise die de techneuten in huis hebben, is samengebald in deze stoel, zo melden ze desgevraagd trots. ,,Als onderdeel van de productontwikkeling zijn er achttien patentaanvragen gedaan.''

Meer ruimte
Tot zover het reclameblok. Maar wat heeft de reiziger eraan? Ten eerste heeft de stoel een unieke, ergonomische hoofdsteun die je op zes manieren kunt verstellen. Het mooie daaraan is dat zowel kinderen als kleine volwassenen daar ook profijt van hebben. Verder geeft de neksteun maximale ondersteuning en is horizontaal te kantelen wat handig is als je wilt slapen.

Dan het belangrijkste onderdeel: de beenruimte. De nieuwe stoel geeft meer knie- en beenruimte, ook als de luchtvaartmaatschappij de stoelen dicht achter elkaar zet. ,,De stoel biedt bij het breedste gedeelte van het lichaam, de heupen dus, meer ruimte. En doordat het tijdschriftenvak hoger zit en er een uitsparing voor de knieën is gemaakt, heb je meer ruimte,'' zo meldt een KLM'er die nauw betrokken is bij de introductie van de nieuwe stoelen. ,,De armleuningen lopen taps toe waardoor ze minder tegen de benen knellen.''

Ook in andere opzichten geef de rankere stoel meer ruimte. Zo zijn de armleuningen zodanig op te klappen dat ze op gelijk niveau komen met de rugleuning.

Lichter
Uiteraard is de stoel ook veel lichter. Extreem licht, meldt fabrikant Recaro zelfs. Dat is ook nodig, want luchtvaartmaatschappijen propten hun passagiers niet voor niets dichter op elkaar de laatste jaren. Elke kilo telt: hoe zwaarder een vliegtuig beladen is, hoe meer brandstof dat kost. Bovendien willen reizigers goedkoop vliegen en dus is scherp op de kosten letten een tweede natuur van de luchtvaartmaatschappijen geworden.

Met smallere stoelen kun je ook meer stoelen op een rij kwijt. Neem de Boeing 777. ,,Dat vliegtuig is eind jaren '90 ontworpen om negen stoelen naast elkaar te plaatsen,'' zegt David Elliot van Ticketspy.nl. Maar bij steeds meer maatschappijen zijn er tien op rij geplaatst: Emirates, American Airlines, Air France. Bij KLM zijn de 777-300's allemaal tien op rij en de 200 pakken ze nu aan. De KLM is tot eind 2015 bezig met de ombouw.''