Elektrische warmtepomp werkt niet in oude huizen? ‘Ik dacht, ik doe het gewoon’
Dat de gemeente Nijmegen weinig haast maakt met een warmtenet in zijn wijk, was de druppel voor Jan van der Meer. ,,Ik heb besloten zelf van het gas af te komen in mijn bovenwoning uit 1909. Volledig elektrisch verwarmen kán in zo'n oud huis, zelfs in de laatste extreem koude week gaat het goed.”
Delen per e-mail
Als GroenLinks-politicus, gedeputeerde in Gelderland met energie en klimaat in zijn portefeuille, heeft hij natuurlijk wat te bewijzen. Maar Jan van der Meer deelt in blogs zijn verhaal over hoe hij z'n huis van het gas heeft gekregen vooral om te inspireren. ,,Ik ben naast politicus ook gewoon bewoner. Iedere woningeigenaar vraagt zich denk ik af hoe hij z'n huis in de toekomst moet verwarmen. De vraag werd voor mij pregnant toen de gasketel begon te lekken.”
Vanuit zijn professie had hij verwacht dat Nijmegen snel het warmtenet zou doortrekken naar zijn wijk Bottendaal. Als wethouder in Nijmegen (2006-2014) was hij verantwoordelijk voor de aanleg van het warmtenet, dat restwarmte van afvalverbranding gebruikt om huizen te verwarmen. ,,Na twee jaar vergaderen is echter nog steeds niet duidelijk wat er in deze wijk gaat gebeuren. Daarom ben ik op zoek gegaan naar elektrische oplossingen. Uiteindelijk dacht ik: ik doe het gewoon.”
In huizen van die leeftijd is dat meestal lastig, zegt expert Roy Janssen van producent van verwarmingsapparatuur ATAG, overigens niet betrokken bij de installatie in het huis van Van der Meer. ,,Het heeft deels te maken met isolatie, maar ook met het gedateerde afgiftesysteem. Dat is meestal berekend op een hoge leidingtemperatuur van ongeveer 80 graden. Die temperaturen zijn met een elektrische warmtepomp niet op te wekken.”
Warmtepistool
,,Op een koude dag heb ik een warmtepistool gebruikt, dan kun je zien wat voor temperatuur water er in de radiatoren zit. Ik heb geen vloerverwarming, maar wel wat grotere radiatoren. De temperatuur zat op zo'n 40 graden en binnen was het behaaglijk. Nou, dat moet ook lukken met een elektrische warmtepomp.”
Van der Meer werd pas overtuigd toen een bevriende architect liet weten dat zijn hoekhuis volledig elektrisch is verwarmd met een lucht-waterwarmtepomp met 8 kilowatt vermogen. ,,Toen dacht ik: dan ga ik op 9 kilowatt zitten, weet ik zeker dat het goed is. Bovendien heb je met meer vermogen kans dat geluidsoverlast minder wordt, ook een heikel punt met warmtepompen: er moet een apparaat op het dak staan en dat maakt nu eenmaal geluid.”
Wat moet worden opgemerkt: het huis van de gedeputeerde is oud, maar wel goed onderhouden. De muren zijn een paar jaar geleden van binnenuit geïsoleerd en de ramen zijn vervangen voor HR++glas. Dat het huis een boven- en tussenwoning is, helpt mee met de ‘warmtevraag’ reduceren, legt expert Janssen uit. ,,Waarschijnlijk krijgt het huis dan ook wat warmte van de buren en benedenverdieping.”
Washok
De installatie paste net in het washok. Een boiler met 200 liter water is nodig voor tapwater (douche en kraan). ,,Hij is aangesloten op een zonnecollector die ik al had, naast de twaalf zonnepanelen die op het dak liggen. Dat maakt de ingreep economisch nog gunstiger.”
De kosten voor de installatie van de warmtepomp: 9100 euro. Met 1900 euro subsidie kwam dat netto neer op 7200 euro. ,,Mede dankzij mijn zonnepanelen, die een groot gedeelte van de stroom opwekken, heb ik dat in acht jaar terugverdiend met de lagere energierekening. Wat mij nog verbaasde was dat ik vroeg om een onderhoudscontract, maar dat was blijkbaar niet nodig. Elektrische warmtepompen hebben minder onderhoud nodig dan cv-ketels. Dat zijn dus ook minder kosten. Al is dat niet mijn hoofddoel. Het belangrijkste vind ik natuurlijk dat we nu geen CO2 meer uitstoten.”
Isoleren meerekenen?
Kritische lezers zullen zeggen dat je de kosten voor isolatie ook moet meenemen in het plaatje. ,,Die geluiden hoor ik natuurlijk ook vaak op verjaardagen”, zegt ATAG-expert Roy Janssen. ,,In mijn ogen worden er soms allerlei kosten van onderhoud aan de woning bijgehaald die je los moet zien van de warmtepomp. De kozijnen vervangen en dan meteen de ramen meenemen, is onderdeel van onderhoud aan oude huizen. Het huis wordt er comfortabeler van.”
Dan nu de hamvraag: is het warm bij Jan van der Meer in huis? ,,Ja! Toch had ik wel wat zorgen. Ze zijn in de afgelopen koude week nog langs geweest om een vervelende bromtoon weg te krijgen. De installateur heeft er op het dak trillingsdempers onder gezet. De bromtoon is nu weg, als sneeuw voor de zon.”
Zijn les: ,,We zijn te voorzichtig. Ik hoor allemaal argumenten om niet over te stappen op elektrisch, maar het is allemaal niet zo spannend. Ik begrijp dat dit verhaal niet voor elk huis geldt, maar veel mensen hebben een tussenwoning en raken misschien geïnspireerd om in ieder geval te onderzoeken of het kan in een oud huis.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bouwmarkten gooien deuren tóch open: ‘Nieuwe tegels bestel je niet snel online’
Ikea houdt de deuren vooralsnog dicht voor winkelen op afspraak, maar klanten kunnen vanaf woensdag wel weer terecht bij bouwmarkten Gamma en Karwei. ,,Mensen willen hun nieuwe laminaat of tegels toch in de winkel uitzoeken en niet online bestellen.’’ -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
PREMIUM9
Rouwvliegenplaag op komst: dit doe je om ze in huis te bestrijden
Het is winter, eindelijk van die vervelende fruitvliegjes, muggen en wespen af. Maar er lijkt een nieuwe plaag in opkomst te zijn: rouwvliegen. Waar komen ze vandaan en wat kan je doen om deze beestjes te bestrijden? -
VDL gaat in de bouw: productie complete badkamers in om te bouwen bussenfabriek
Geen bussen meer, maar badkamers, toiletten en technische ruimten voor woningen. VDL gaat zijn bussenfabriek in Heerenveen ombouwen tot industrieel productiebedrijf voor woningmodules. Door een samenwerking met bouwer Van Wijnen uit Baarn zet het Eindhovense industriële concern zijn eerste stap in de bouw om ‘een bijdrage te leveren aan het oplossen van het woningtekort’. -
energierekening
Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
Hoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom.
-
Nog even en Nederland is Europees koploper zonnepanelen
De groei van het opgesteld vermogen van zonnepanelen in Nederland gaat zo hard, dat de Europese koppositie dit jaar van Duitsland kan worden overgenomen. De mijlpaal van 10 gigawatt is recent gepasseerd. De komende tien jaar kan het vermogen nog verdrievoudigen, verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving. -
PREMIUM
Meiden die rijden staan opeens in de belangstelling: ‘Dit is meer dan een mannenwereld’
Het zijn de koninginnen van de weg, echte kilometervreters. Steeds meer vrouwen sturen met enorme vrachtwagencombinaties over de weg. Wekelijks zijn hun avonturen te zien in het populaire televisie-programma ‘Meiden die Rijden’. Vier vrachtwagenchauffeurs over hun keuze voor het vak, flauwe grappen en het ‘truckersbestaan’. -
Nederlanders vinden duurzame energie al gauw te duur: ‘Ik had meer idealisme verwacht’
Consumenten kozen in 2020 vaker voor duurzame energie uit eigen land dan het jaar ervoor. De grotere populariteit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat het prijsverschil kleiner werd, analyseert EasySwitch.nl.