Energierekening moeilijk te begrijpen? Hier moet je op letten
podcastAlle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom?
Delen per e-mail
De jaarafrekening van je energieleverancier beslaat al gauw zes A4'tjes of meer. Nieuwe en oude tarieven tot vier cijfers achter de komma, verbruikscijfers in verschillende tijdvakken, daltarieven, vastrechtbedragen, diverse belastingen en allerlei posten voor netbeheer: een cijferbrij die je al gauw doet duizelen.
In de podcast Onder de Pannen is deze week de energierekening het onderwerp. Redacteur Wonen Stefan ten Teije neemt met energiedeskundige Joris Kerkhof van Independer verschillende rekeningen door, met een uitleg over wat de belangrijkste begrippen betekenen. Beluister de podcast op je favoriete podcastapp, of bekijk de videoversie hierboven.
Veel mensen zullen zich daarom bij het bekijken van de rekening beperken tot de essentie: krijg ik geld terug of moet ik bijbetalen? Begrijpelijk, maar wil je echt eens weten hoe je rekening in elkaar zit, raadpleeg dan onderstaande graphic, die deze site vorig jaar maakte. Daarop zie je alle mogelijke posten die op je rekening kunnen voorkomen uitgelegd.
De energie die je verbruikt en de prijs die je daarvoor aan je leverancier betaalt, vormt nog niet de helft van het totaalbedrag. Want ook de overheid (belasting) en netbeheerder (transport) krijgen een aandeel. De belasting en kosten voor netbeheer in dit voorbeeld zijn nog gebaseerd op de tarieven die voor 2020 zijn vastgesteld.
Dit jaar iets hoger
Waarschijnlijk ben je dit jaar iets duurder uit met je energierekening. Dat komt niet door de tarieven; die zijn laag. Het heeft vooral te maken met hogere netbeheerkosten en het gestegen verbruik. De netbeheerkosten, een vaste kostenpost, stijgt met gemiddeld 26 euro tot gemiddeld 456 euro per jaar.
Daarnaast gaat de belasting op gas omhoog, terwijl de belasting op stroom vrijwel gelijk blijft. De heffingskorting, ofwel het vaste bedrag dat bij iedereen van z’n energiebelasting wordt afgetrokken, stijgt met 31 euro tot 558 euro.
Meer podcasts terugkijken kan hieronder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
energierekening Wil (78): ‘Ik ga iedere dag in bad, dat is erg prettig voor de spieren’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Wil Vis (78) uit Delft. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Waarvan Akte Help, mijn man is klusser! Jaren na oplevering heeft Ferrie het huis nog niet afgebouwd
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week zorgt een bouwval voor een relatiebreuk. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Huiseigenaren profiteerden massaal van goedkoper energielabel
In de laatste maanden van 2020 is er een enorme run geweest op oude energielabels voor huizen. Per 1 januari 2021 geldt een nieuw en veel duurder energielabel.
-
Niels (44): ‘Met deze energierekening hoef ik niet zuinig te zijn’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Niels Dekker (44) uit Naaldwijk. -
PREMIUM
Waterbedrijf Vitens: Strengere regels nodig voor nieuwbouwhuizen
Het moet wettelijk verplicht worden dat nieuwe woningen waterbesparend zijn. Of een huis regenwater kan opslaan of een zuinig toilet heeft, hangt nu nog te veel af van de ontwikkelaar of bewoner zelf. Dat zegt directievoorzitter Jelle Hannema van Vitens. Het grootste drinkwaterbedrijf van het land wil dat het waterverbruik van klanten in 2030 met 5 procent is gedaald. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.