Experts waarschuwen: Verduurzaming appartementen zit in het slop

met videoHonderdduizenden Nederlanders in appartementen slagen er niet in om energiebesparende maatregelen te nemen. Daardoor blijven zij vaak veroordeeld tot hoge energierekeningen.

15 reacties

 • angelique Kieft

  2 maanden geleden
  Ik wilde ook graag zonnepanelen maar helaas is de rest van de VVE niet te overtuigen. Mensen wonen er soms kort of verhuren. Die willen niet investeren. Daarom betaal ik ook de hoofdprijs aan stroom nu.
 • C.J.H. PIETERSE

  2 maanden geleden
  En dan nog iets: veel eigenaren v. een appartement hebben juist weinig stookkosten; ze "liften mee" met de warmte bij de buren, dus die zitten niet te wachten op die peperdure plannen v. dit kabinet (met n.b. 'n "Milieuminister") die ook nog op véél te korte termijn moeten plaatsvinden! Daardoor zouden de gezamenlijke eigenaren naast hun hypotheek nóg 'n lening moeten afsluiten...! Maar ach, daar staan de kabinetsleden die zelf(s) geen studielening hoefden aan te gaan natuurlijk niet bij stil.
 • C.J.H. PIETERSE

  2 maanden geleden
  @Piet Ursem: En dan had u nog 'n appartement v. 150 m2, dus ws. met eigenaren met 'n middeninkomen (al/niet als stel); kunt u nagaan hoe 't is met 'n appart.-complex voor vnl. startende singles/stellen zonder kind.: vnl. 2kamer-flatjes v. max. 60 m2, plus nog geen 20% maisonnettes (waarin wel kleine kind. kunnen wonen). Zo'n complex is gedoemd 'n duiventil te zijn: te veel eig. zijn niet v. plan er lang te gaan wonen; die zijn natuurlijk niet erg geneigd om mee te betalen aan dure investeringen.
 • W. Nieveld

  2 maanden geleden
  De overheden stappelen bepalingen als het over subsidie gaat. Een doorgewinterde woningeigenaar kan dat vaak nog net behappen. Voor VVE's met een veel ingewikkelder bestuursstructuur is er vaak geen doorkomen aan. Veel te veel mitsen en maren, veel te ingewikkeld om aan alle bepalingen van de overheid te voldoen. Kortom daar komt zonder vereenvoudiging geen verandering in. Houdt het simpel moeilijk wordt het vanzelf.
 • Piet Ursem

  2 maanden geleden
  10 jaar in een appartement gewoond en getracht het gebouw te verduurzamen, helaas zijn er altijd bewoners die dan tegen zijn door leeftijd of gebrek aan geld. Daarmee kom je na jaren praten en vergaderen helaas geen stap verder. Nu weer een eigen vrijstaande woning en deze direct energie neutraal gemaakt, hierdoor hoger comfort en geld toe van energiemaatschappij. De bewoners van het appartement 150 m2, gebruiken 1800 m3 gas met een energierekening van 380 euro p/maand of hoger. Keuzes!!