Funda waagt zich aan voorspellen woningmarkt: krapte neemt verder toe
Huizensite Funda komt vanaf vandaag elke maand met een prognose van wat er op de woningmarkt gaat gebeuren. De website houdt enquêtes en leest datagegevens uit die inzicht geven in het vertrouwen, de intenties en het gedrag van woningzoekenden en huizenbezitters. De eerste voorspelling: de markt wordt nog krapper.
Delen per e-mail
Bezoekers kunnen de Funda Index raadplegen om zichzelf te informeren over de ontwikkeling op de woningmarkt, meent Funda, dat overigens deels eigendom is van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. Woningzoekenden weten beter wat ze kunnen verwachten en huizenbezitters hoe kun kansen liggen op een snelle verkoop, is het idee. Later wil de huizensite hetzelfde doen voor huurders.
De eerste publicatie onderstreept het beeld van een huizenmarkt die voorlopig niet of nauwelijks wordt beïnvloed door de coronacrisis. Consumenten zijn sinds september nog actiever op zoek naar een woning. Ook de groep die van plan is om een nieuwe woning te kopen wordt steeds groter. Daar staat tegenover dat het aantal mensen dat een huis wil verkopen, daalt. Bovendien willen steeds meer mensen liever eerst een nieuw huis kopen, voordat zij hun oude woning verkopen. De spanning op de huidige woningmarkt neemt dus verder toe, concludeert Funda.
Onderzoek
Volgens Funda-ceo Quintin Schevernels kan de website als eerste zien hoe de woningmarkt zich ontwikkelt en voegt het ‘een ontbrekend stukje’ in van alle andere voorspellingen die er zijn van bijvoorbeeld banken en makelaars.
,,Wij hebben 5 miljoen bezoekers per maand en hebben dus al vroeg een indicatie van de veranderingen in het sentiment. Dat meten we op drie manieren: we vragen een wisselende groep van zo'n 1500 bezoekers naar hun vertrouwen. Denken ze snel en gemakkelijk een woning te kunnen kopen of verkopen? Dan vragen we naar hun intenties, oftewel zijn ze geneigd een huis te bezichtigen, te kopen of willen ze nog wachten. En als laatste, en dat is uniek, kijken we hoe alle bezoekers zich gedragen. Belangrijkste graadmeter is daarbij of ze de makelaar benaderen voor een bezichtiging of extra informatie over het huis.”
Grilligheid
Dat voorspellingen meestal niet uitkomen weten economen inmiddels wel. De rekenmeesters van de banken hadden kort na de eerste coronagolf verwacht dat dit jaar de huizenmarkt zou afkoelen, maar die komen van een koude kermis thuis. De Europese Centrale Bank hield de rente laag en de Nederlandse overheid voorkwam een golf aan faillissementen. Toch denkt Quintin Schevernels dat er toch wel iets te zeggen valt over de ontwikkeling. ,,De grilligheid van de huizenmarkt valt mee. Het woningtekort blijft de belangrijkste rol hebben en dat tekort is niet zomaar weg. Alleen een enorme werkloosheid door langdurige coronaproblemen kan effect hebben, maar dan moet je denken aan een horrorscenario”, is zijn overtuiging. ,,Afschaffen van de overdrachtsbelasting voor huizen onder de 4 ton gaat nauwelijks impact hebben, verwacht ik.”
Afschaffen van de overdrachtsbelasting voor huizen onder de 4 ton gaat nauwelijks impact hebben
Schevernels is niet bang dat de Funda Index een zelfvervullende voorspelling gaat worden, oftewel dat woningzoekenden zich laten sturen en dat op die manier de verwachting werkelijkheid gaat worden. ,,We doen verdiepend en structureel onderzoek en gaan op zoek naar de correlaties, maar het blijven macrocijfers. We kunnen dus niet zeggen wat er precies in een specifieke wijk of straat gaat gebeuren. Kopers laten zich denk ik niet tegenhouden door onze index om een huis te bezichtigen en verkopers natuurlijk ook niet als ze hun huis graag willen of zelfs moeten verkopen.”
Meer weten over huizen kopen? Beluister de podcast Onder de Pannen of bekijk de afleveringen hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
POLITIEKE DEAL Huurstijging aan banden: óók in de vrije sector
Onder flinke politieke druk heeft het kabinet besloten om de huurstijgingen in Nederland in te perken: de huren mogen met niet meer dan 1 procent stijgen bovenop de inflatie. Dit geldt voor zowel sociale huur als de vrije sector. -
PREMIUM
2020 bracht ook mooie dingen Willem bouwt met zijn eigen handen een huis: ‘Hier wonen we relatief in een isolement’
Er zijn mensen die 2020 liever direct willen vergeten, voor sommigen bracht dit jaar juist iets goeds. Deel 6: Willem Degeling (54) steekt samen met zijn vrouw Marijke (53) en dochter Yanou (19) elk vrij uurtje in de bouw van hun eigen huis. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Dit Goudse echtpaar durfde het aan: een monumentaal herenhuis uit 1753 ombouwen tot droomhuis
Wonen in een prachtig statig herenhuis uit 1753 klinkt voor velen als een groot avontuur, maar alleen echte durfals zetten vaak de echte stap. Zoals de Goudse Marleine Verbeek en Kaspar van den Brink die als een blok vielen voor het monumentale pand aan het Middelblok in Gouderak waar ze niet alleen gaan wonen, maar ook hun bedrijven willen voortzetten. -
Starters die huis van meer dan 4 ton kopen, betalen tóch overdrachtsbelasting: ‘Dit is spannend’
Het plan om de overdrachtsbelasting voor alle huizenkopers onder de 35 jaar af te schaffen, is nog voor de invoering alweer aangepast. Het geldt alleen nog voor huizen die maximaal 400.000 euro kosten. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer.
-
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Hoe het verder moet met Tom en Els en hun verboden woning: ‘Wij kennen geen gezelligheid meer’
Tom en Els Bakker verlieten begin dit jaar gedwongen hun woonboerderij in Elst. Hun huis staat officieel in de stankcirkel van het boerenbedrijf van de buren. Tien maanden later praten ze over een leven waarin de tegenslag van corona ‘een detail’ is. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.