Volledig scherm
De tijd van de anonieme bruine smurrie is voorbij © Shutterstock

Geen bruine smurrie meer, maar één groente in een potje

Geen anonieme bruine smurrie meer, maar groentepotjes met één duidelijke groente erin.  De inhoud van potjes Olvarit wordt aangepast, zodat baby's later meer groente en fruit lusten.

Quote

Wie als baby aan echte bloemkool went, doet later minder moeilijk over de heftige smaak van spruitjes of witlof

Leanne Olivier
Volledig scherm
© anp

In elk baby-album zit er minstens één: een foto van zoon- of dochterlief met een volgesmeerde, oranje toet. De baby in kwestie vond het prakje op zijn bord zo smerig, dat hij het overal heeft gelaten, behalve in zijn mond.
Dát gaat veranderen, als het aan Nutricia ligt. Het bedrijf past in juli een flink deel van haar Olvarit-recepten aan.

De babyvoedingproducent stopt vanaf volgende maand nog maar één groente tegelijk in haar potjes. Ook in de fruithapjes wordt één smaak overheersend. De bedoeling: doordat baby's beter aan de specifieke smaak van pak 'm beet bloemkool of broccoli kunnen wennen, zullen ze later ook meer andere smaken kunnen waarderen. En zal het minder moeite kosten de baby of dreumes voldoende groente te laten eten.

Eerlijk
Olvarit lijkt er mee in te spelen op de trend dat voedsel terug moet naar de basis: eerlijk en puur. ,,Wortelen zijn oranje en smaken van nature zoeter, broccoli is groen en is wat bitter. En die gaan we niet mengen tot een onherkenbare bruine pap. In plaats daarvan laten we hen telkens met één smaak per keer kennismaken.

Na enkele maanden wordt de inhoud van de potjes wat 'complexer'. Maar ook dan is nog altijd één groente prominent aanwezig", zegt Leanne Olivier, onderzoekster bij Nutricia Research. Wie als baby aan echte bloemkool went, doet later minder moeilijk over de heftige smaak van spruitjes of witlof. Dat idee.

Wennen
,,Wij zeggen al jaren dat je kinderen aan één specifieke smaak moet laten wennen. Dus ik ben blij verrast dat Nutricia dit nu opeens doet", zegt Els Dijkstra van het Voedingscentrum, een door de overheid gesubsidieerde instelling die onafhankelijk voedingsadvies geeft.

,,Geef je baby niet steeds één zoete massa, niet altijd wortelen of iets met een kwak appelmoes eroverheen. Smaak is een leerproces. Als je een kind tien tot vijftien keer aan een bepaalde smaak laat wennen, dan is de kans groot dat hij het gaat lusten. Het zou mooi zijn als dit ertoe leidt dat kinderen meer groente gaan eten."

Quote

Ons bezwaar is voorname­lijk dat het vaak een eenheids­maal­tijd is, net een zalfje

Els Dijkstra, Voedingscentrum

Mengelmoes
Ook Jan Sobecki, chef-kok in restaurant Chapeau! (2 michelin-sterren) in Bloemendaal is enthousiast. Tenminste: voor een deel dan. ,,Een mengelmoes van vier of vijf groenten, vind ik helemaal niets. Dan kom je er ook niet achter welke groente je kind echt niet lust. Een groente is beter, die kennis komt nu gelukkig langzaam naar ons toe." 

Sobecki kan het weten. Hij is vader van een zoon van 10 maanden én hij schreef mee aan het dit jaar verschenen receptenboek Culibaby: culinaire gerechten voor ouders, die ze met hun jonge kroost kunnen delen. Al moet het voor die laatste wel eerst even door de blender. ,,Ik heb een recept verzorgd voor ouders met baby's van tussen de 4 en 6 maanden: een pompoensoep vooraf, een groentestoofpotje als hoofdgerecht en een tarte tatin met ahornsiroop na." 

Voedingswaarde
Dat is niet iets wat je elke dag maakt, maar als het aan de sterrenkok ligt, zijn potjes prut uit de supermarkt uit den boze. ,,Weet je hoe lang die potjes al in de winkel staan! En dan gaan we het thuis nog een keer koken. Dan is de voedingswaarde wel weg hoor. Hoe moeilijk is het om zelf even een stukje bloemkool te koken voor je kind. Mijn zoon krijgt elke dag een papje, gemaakt door pap."

Dijkstra van het Voedingscentrum vindt dat laatste argument geen steek houden. ,,Dat er geen voedingswaarde in potjes babyvoedsel zit, is een fabeltje. De groenten gaan zo van de boer het potje in en worden goed geconserveerd. Ons bezwaar is voornamelijk dat het vaak een eenheidsmaaltijd is, net een zalfje."

Zalf
Maar dat weerhoudt ouders er dan weer niet van om juist te zweren bij die potjes 'zalf'. Op webfora schrijven moeders dat babylief helemaal niets eet, behalve de potjes uit de winkel: Andere ouders grijpen naar de potjes omdat ze het zelf ook lekker vinden. Een moeder: ,,Mensen die beweren dat potjes alleen maar uit fijngemalen smurrie zonder smaak bestaan, die hebben het zelf vast nog nooit geproefd. Ik zou er zelf zo een bord van kunnen eten."