Volledig scherm
© Thinkstock

Geen poespas aan ons huis, liever een extra vakantie

Hoe woont NederlandStomende jacuzzi’s, buitenkeukens, douches-voor-twee, ijsklontjesmakende dubbele ijskasten: we hoeven niet zo nodig. Een peiling van deze krant suggereert dat de meeste Nederlanders sobere wensen hebben over hun woning. 

75% noemt de buitenruimte 'precies goed' of 'groot'

69% is over de opbergruimte 'tevreden' of 'zeer tevreden'

70% noemt de eigen woning goed onderhouden

Onderhoud en interieur zijn  populair, maar vakantie is nog veel populairder

Gevraagd naar hun woonwensen voor de keuken, slaapkamer, woonkamer en tuin, zijn Nederlanders opvallend nuchter. Wij doen bijvoorbeeld jarenlang met onze meubels: slechts een op de vijf Nederlanders koopt vaker dan één keer paar jaar een groot meubelstuk, de meesten doen dat eens in de twee tot twintig jaar. Om het interieur bij de tijd te houden, kopen we vooral kleinere meubels of accessoires.

Ook grotere dromen zijn bij Nederlanders ver te zoeken. Slechts één op de vier Nederlanders is ontevreden over de afmetingen van zijn tuin of balkon, of de hoeveelheid opbergruimte. De meeste mensen vinden het ‘precies goed zo’, of aan de royale kant. Luxueuze elementen in de tuin, zoals een jacuzzi (aanwezig bij een op de vijftig Nederlanders), buitenkeuken of sauna (een op de honderd Nederlanders) zijn spaarzaam, en de meeste Nederlanders hóeven er niet eens een.

Simpel en zuinig

Echt gelukkig worden we van de simpele dingen. Een Nederlandse keuken moet vooral comfort bieden en makkelijk schoon te houden zijn, en als het even kan een beetje zuinig. Als er er dan toch iets aan toegevoegd mag worden, dan staat een dubbele koelkast met ijsklontjesmaker bovenaan het wensenlijstje; maar dat geldt ook slechts voor minder dan een kwart van de Nederlanders. We boeken liever gewoon een extra vakantie, dan dat we geld in poespas voor het huis steken.

Ook Nederlandse slaapkamer en badkamers zijn opvallend sober. Luxe airconditioning is bijvoorbeeld slechts bij een op de veertien mensen aanwezig, en slechts 37 procent van de Nederlanders zou er geld voor overhebben. Verder bestaat de badkamer vooral uit een wastafel en een douche, en dan houdt het wel zo’n beetje op.