Volledig scherm
© thinkstock

Gele tanden? Dit eet je om ze witter te maken

Dat koffie en rode wijn onze tanden doen verkleuren is alom bekend. Maar eten kan ook helpen bij het witter maken van je gebit. Tandarts Harold Katz uit Beverly Hills geeft tips.

Volledig scherm
© thinkstock

Donkere chocolade
Deze lekkernij bevat theobromine, een bittere stof die de hardheid van je tanden verbetert. Hierdoor zijn je tanden ook beter bestand tegen verkleuring. Jammer genoeg geldt deze regel niet voor melkchocolade. Omdat het suiker en melk bevat, kan het zelfs een slechte adem veroorzaken.  

Groene thee
Groene thee bevat tannine. Dankzij deze stof blijven bacteriën niet aan je tanden plakken waardoor je een frissere adem krijgt. De thee verhoogt ook de fluorideconcentratie in je mond waardoor tandglazuur minder wordt aangetast.

Aardbeien
Je tanden bleken met aardbeien is ook mogelijk. Omdat het organische zuren zoals appelzuur bevat, werkt het perfect om vlekken op je tanden te verwijderen. Pas op: andere bessen hebben niet hetzelfde effect. Ze maken net vlekken op je witte tandenrij.

Volledig scherm
© thinkstock

Kaas
Deze hartige hap doet de pH-waarde in je mond stijgen waardoor er minder zuren worden aangemaakt. Hierdoor ga je verkleuring tegen. Bovendien worden je tanden sterker door het calcium in de kaas.  

Noten en appels
Knapperig eten, zoals noten, zaadjes, appels en peren, helpen om tandplak van je tanden te schrobben. Sappige Appels en peren doen de speekselproductie ook stijgen om bacteriën in je mond te verminderen.