Gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren stijgen hard in 2020
De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat komend jaar met gemiddeld 4 procent omhoog. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2019 en ver boven de verwachte inflatie door het Centraal Plan Bureau (CPB) van 1,3 procent. Ook de afvalstoffenheffing stijgt landelijk met 8 procent.
Delen per e-mail
Update: In een eerdere versie van dit artikel stond nog niet dat de afvalstoffenheffing in Nijmegen veel lager ligt dan elders. Onbedoeld kon de indruk zijn dat de lokale belastingen daardoor drie keer zo hoog liggen als in Sliedrecht, maar het gaat enkel om de ozb. Zie meer bij De Gelderlander.
Dat blijkt uit cijfers van 113 gemeenten, onderzocht in opdracht van Vereniging Eigen Huis. In twaalf van de gemeenten uit deze steekproef gaat de belasting op het eigen huis zelfs met meer dan 10 procent omhoog. De cijfers van de rest van de gemeenten (ruim tweehonderd) komen in februari.
Tekorten gemeenten
Gemeenten zeggen steeds meer geld nodig te hebben om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uit te voeren. De oplopende kosten, samen met tekorten bij de jeugdzorg, worden vaak genoemd als aanleiding voor een ozb-tariefverhoging. Eerder lieten gemeenten weten tegen tekorten op te lopen omdat ze minder geld van het Rijk krijgen. Dat komt doordat de landelijke overheid een overschot op de begroting heeft en die cijfers zijn aan elkaar gekoppeld.
,,Het hek is van de dam als oplopende budgettaire problemen in het sociale domein op huiseigenaren worden afgewenteld via een hogere ozb”, zegt directeur belangenbehartiging Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis. ,,De bekostiging van wmo en jeugdzorg is een zaak tussen de rijksoverheid en gemeentelijke overheden. Zij moeten dit onderling regelen, laat de huiseigenaar hierbuiten”.
Verschillen gemeenten
In Laarbeek (Brabant) is de ozb-stijging met 32,5 procent het grootst. Hier betaalt een gemiddelde huiseigenaar volgend jaar 89 euro meer belasting. Omdat in deze gemeente ook de afvalstoffenheffing met bijna 50 procent (+118 euro) omhoog schiet, wordt het wonen hier volgend jaar ruim 200 euro duurder.
Andere forse ozb-stijgers zijn de gemeenten Goirle met 22 procent (+70 euro), Lisse met 20 procent (+ 52 euro) en Groningen met 14,5 procent (+45 euro). Volgens Lisse is de ozb-verhoging nodig om het wegvallen van de precarioheffing op waterleidingen in 2022 op te vangen. Tot dat moment krijgen inwoners een korting op de aanslag, waardoor de stijging minder hard aankomt.
De onderlinge verschillen tussen gemeenten zijn groot: in Nijmegen betaalt een huiseigenaar gemiddeld drie keer zoveel ozb (568 euro) als in Sliedrecht (189) euro. In Nijmegen is namelijk politiek besloten dat huurders zoveel mogelijk moeten worden ontlast, omdat die in verhouding meer aan woonlasten kwijt zijn dan huiseigenaren. De afvalstoffenheffing is in Nijmegen dan weer veel goedkoper dan elders.
In 8 van de 113 onderzochte gemeenten daalt de ozb in 2020 licht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
Eigenaren van te slopen nieuwbouw lopen forse schulden op: 'Dit doet pijn'
Verrast waren ze niet, de eigenaren van de niet-voltooide woningen in het project Houtse Akker in Helmond. Dat hun huizen tegen de grond moeten, zat er wel aan te komen. „Maar toch doet dit natuurlijk pijn”, zegt woordvoerder John van der Kant. -
Woningcorporaties eisen reactie minister op bezwaar verhuurderheffing
Woningcorporaties zijn nog niet klaar met hun campagne tegen de verhuurderheffing. Ze vinden de belasting ingaan tegen het principe van sociale huur en eisen nu in een brief dat minister Stientje van Veldhoven met een reactie komt.
-
PREMIUMMade in 010
Ondanks de lockdown verovert deze raamdecoratiespecialist Nederland én België
Negen jaar geleden begon Benny Meeusen (34) zijn eigen bedrijfje, Inhuis Plaza. Dat is een webshop gespecialiseerd in raamdecoratie, zoals rolgordijnen, rolluiken en buitenzonwering. Tegenwoordig heeft hij daar vijftig werknemers en vier showrooms bij, waarvan de eerste in Barendrecht werd neergezet. -
Opinie
Verkiezingen gaan ook over het eerlijke wonen
De woningmarkt is een groot belangrijk onderwerp bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Dat moet ook, want er is heel wat aan de hand, stelt Laurens Ivens. Al heeft niet iedereen dezelfde oplossingen. -
PREMIUM
Dit betaal je in 2020 voor je energie
Alle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom?