Volledig scherm
Gezinnen met vier kinderen zijn volgens Australisch onderzoek het gelukkigst © Flickr | creative commons

Gezinnen met vier kinderen zijn het gelukkigst

Een gezin met vier of meer kinderen. Je ziet het steeds minder, blijkt ook uit cijfers van het CBS. De meeste Nederlandse gezinnen bestaan 'slechts' uit twee kinderen. Maar volgens Australisch onderzoek zijn dit niet de gelukkigste families: het zijn de gezinnen met vier of meer kinderen waar iedereen het meest blij en gelukkig is.

Ouders met vier of meer kinderen zijn meer tevreden met hun leven dan ouders met minder kinderen. Het geluk zou deels te verklaren zijn doordat ouders met vier kinderen meer gewend zijn aan chaos en stress, en daardoor een 'hardere huid' hebben. Ook zouden de ouders genieten van de chaos in het gezin. Daarnaast leren kinderen met meerdere broertjes en/of zusjes eerder verantwoordelijkheid nemen en vervelen ze zich minder vaak, wat goed is voor de sfeer in huis.

Uit de studie blijkt dat homo, lesbische of transgender ouders gelukkiger zijn dan heterostellen met kinderen. Alleenstaande vaders zijn het minst gelukkig met hun gezin. 

Het onderzoek duurde vijf jaar en werd uitgevoerd aan de Edith Cowan Univeristy in Australië. In totaal zijn 2000 ouders geïnterviewd, met allerlei soorten gezinssamenstellingen en geaardheden. Ook het zelfvertrouwen, veerkracht, sociale vangnet en algemene tevredenheid over het leven werd onderzocht.

Samen tv kijken
Daarnaast vroegen de onderzoekers aan de ouders om te vertellen wat voor activiteiten en gewoontes ze er in het gezin op na hielden. Uit de antwoorden blijkt dat het geheim van een gelukkig gezin het samen kijken naar een favoriete tv-serie is, het zitten rond de tafel tijdens een zondagse lunch en het niet maken van ruzie waar de kinderen bij zijn. 

De wetenschappers hadden vooraf aangegeven dat ze verwachtten dat gezinnen met minder kinderen het gelukkigst zouden zijn.