Grootste prijsstijging huurwoningen sinds 2014
UPDATEDe huurprijzen lagen in juli van dit jaar gemiddeld 3 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de grootste jaarlijkse stijging sinds 2014.
Het statistiekbureau onderzocht zowel de prijzen van sociale huurwoningen als die in de vrije sector. De huurprijzen in de laatste categorie stegen in een jaar tijd het hardst, met 3,8 procent. Bewoners van een sociale huurwoning betaalden gemiddeld 2,6 procent meer. De cijfers gaan over de huurprijsontwikkeling met en zonder bewonerswissel. Op het moment dat een woning een nieuwe huurder krijgt, mag de verhuurder de huurprijs namelijk verhogen. Daarom is de groei in huurprijs sterker als bewonerswisseling wordt meegerekend.
Van de vier grote gemeenten zijn de huurprijzen in Amsterdam het sterkst gestegen. Bewonerswisseling meegerekend, steeg de huur in de hoofdstad met gemiddeld 3,6 procent. De gemeente Utrecht volgt met 3,5 procent. Van de provincies stegen de prijzen het hardst in Noord-Holland (3,4 procent). In Drenthe en Friesland was de stijging met 2,5 procent het meest beperkt.
Het huurbeleid is per 1 juli van dit jaar aangepast. In tegenstelling tot in 2021 mogen de prijzen voor sociale huurwoningen verhoogd worden. Dit gebeurt volgens een vast bedrag, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Voor vrijesectorwoningen is de huurverhoging in 2022 begrensd tot de gemiddelde inflatie van december 2020 tot en met november 2021, plus 1 procentpunt. Dit betekent dat de huurprijzen voor zittende bewoners met maximaal 3,3 procent mogen worden verhoogd. De effecten van de huidige hoge inflatie zijn dus nog niet zichtbaar in deze cijfers.
Woonbond bezorgd
De Woonbond maakt zich zorgen over de huurstijging dit jaar met drie procent. ,,Dat is zorgwekkend, aangezien de hogere huur gepaard gaat met een hogere energierekening. Wonen wordt bij elkaar voor huurders dus rap duurder”, aldus de belangenvereniging voor huurders.
De Woonbond wijst erop dat eerder met corporaties en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is afgesproken dat ruim 500.000 hurende huishoudens met een laag inkomen en hoge huur huurverlaging krijgen in 2024. Maar dat is volgens de huurdersbelangenvereniging niet voldoende. De bond wil dat de huren ook volgend jaar al omlaag gaan en de huurtoeslag stijgt. ,,Alle zeilen moeten bij om te zorgen dat huurders met een krappe beurs niet kopje onder gaan”, zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels, die ervoor pleit dat de huurverlaging ook voor de commerciële sector gaat gelden.
De belangenvereniging vindt dat het kabinet met aanvullende maatregelen moet komen om te voorkomen dat huurders een hoge huur blijven betalen voor slecht geïsoleerde woningen. Zo wil de Woonbond dat enkelglas voortaan als een gebrek wordt gezien aan de woning. ,,Dit zorgt ervoor dat het vervangen van enkelglas onder de onderhoudsplicht valt van de verhuurder. Huurders kunnen dit dan afdwingen. Doet de verhuurder dat niet, dan betekent dat huurverlaging tot de onzuinige ruiten zijn vervangen”, zegt de Woonbond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip van de week
Een roetvlek van een kaars op de muur, hoe krijg je die weg?
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: help, een roetvlek op de muur van een geurkaars. -
PREMIUM
De Jonge kondigt maatregelen aan om bouwprocedures in te korten: ‘De balans is zoek’
Als het aan minister De Jonge ligt, wordt het lastiger voor burgers om met bezwaren bouwprojecten te vertragen. Een hard gelag voor buurtbewoners of actievoerders die strijden tegen bouwplannen in de omgeving. Bij de projectontwikkelaars, wordt het nieuws met gejuich ontvangen. ,,Je herkent snel de bezwaarmakers die het om financieel gewin is te doen.‘’ -
Weinig transparantie bij verlenging huurcontract Amsterdamse jongeren
Woningcorporaties moeten van de gemeente één lijn gaan trekken bij het verlengen van tijdelijke jongerencontracten. Nu hanteren zij ‘harde en niet-transparante richtlijnen’ bij het beoordelen of iemand een tweejarige verlenging krijgt. Jongeren kunnen daarvoor in aanmerking komen als zij na vijf jaar niet kunnen doorstromen naar een reguliere woning. -
PREMIUM10
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUM
Steven en Marieke willen hun huis ruilen in plaats van verkopen: ‘Vind maar eens wat terug...’
Huis ruilen? Steven en Marieke hebben in Dalfsen een mooie, maar kleine woning in de aanbieding. Nu zoontje Lucas één jaar is geworden zoeken ze zelf wat ruimers. Het liefst met een grote tuin. Het ‘te-ruil-bordje’ dat ze voor de gevel plaatsten viel in de smaak: negen kandidaten meldden zich voor een mogelijke woningwissel. ,,We willen best verkopen, maar vind maar eens wat terug.” -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Woningbouw valt hard terug door hogere rentes en stikstoftegenvaller
Bouwbedrijven in Nederland leveren dit en volgend jaar bijna een tiende minder woningen op dan vorig jaar, verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De gestegen kosten voor bouwmaterialen en hogere rentes zetten volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau een rem op de bouw. Daarnaast kregen bouwers eind 2022 te maken met een stikstoftegenvaller die waarschijnlijk meespeelt in de krimp.