Volledig scherm
© ANP XTRA

Grote prijsverschillen tussen verkoopmakelaars: ‘Ze worden wel goedkoper’

Huiseigenaren betalen voor het aannemen van een verkoopmakelaar gemiddeld zo’n 3000 tot 3500 euro. De verschillen zijn echter groot en de algemene prijs is aan het dalen, laat vergelijkingsplatform Mijn Verkoopmakelaar weten.

De website baseert de cijfers op bijna duizend voorstellen die makelaars het afgelopen jaar stuurden naar woningeigenaren met verkoopplannen. ,,Het loont om makelaars te vergelijken’’, zegt Antoine Steenkamer van Mijn Verkoopmakelaar. ,,Gemiddeld is het verschil tussen de goedkoopste makelaar en de duurste makelaar voor de verkoop van hetzelfde huis zo’n 1700 euro.’’

Het kan nog gekker. In één geval vroeg de duurste makelaar 13.000 euro voor de verkoop van een woning in Amsterdam, terwijl de goedkoopste makelaar een vergoeding van 2500 euro vroeg, een verschil van meer dan 10.000 euro. ,,Er zit uiteraard kwaliteitsverschil tussen makelaars en een goede makelaar verdient zichzelf terug, maar de kosten lopen niet helemaal gelijk met de kwaliteit’’, meent Steenkamer. 

Grote steden

Volledig scherm
De prijzen voor verkoopmakelaars in de grootste steden. © Mijn Verkoopmakelaar

In het onderzoek zijn de vier grootste steden met elkaar vergeleken, omdat daar genoeg gegevens van aanwezig waren. Daaruit blijkt dat in Amsterdam de makelaars het goedkoopste zijn, zelfs goedkoper dan in Nederland. Maar dat beeld is misschien vertekend omdat de huizenprijs en daardoor de kosten in euro’s hoger liggen. 

De kosten variëren normaal gesproken tussen de 1 en 2 procent van de verkoopwaarde van de woning, meldt Vereniging Eigen Huis op haar website. Veel makelaars werken met ‘opstartkosten’. De hoogte van deze kosten varieert ook volgens Eigen Huis, net als de werkzaamheden die onder de opstart vallen, zoals plaatsing van de woning op Funda, foto’s, te-koop-bord neerzetten en de verkoopbrochure.

Krapte op de woningmarkt

De grote verschillen van nu zijn volgens Mijn Verkoopmakelaar deels ontstaan door de aanhoudende woningmarktkrapte. Ook makelaars hebben er last van dat er weinig woningen in de verkoop komen. Makelaarskantoren zakken daarom met de prijs om toch voldoende verkoopopdrachten binnen te halen. 

In het onderzoek is de normale bemiddeling vergeleken, waarbij ‘volle service’ wordt verleend aan de huizenverkoper. Dat betekent dat de makelaar alle benodigde handelingen doet of laat doen die nodig zijn voor de verkoop, zoals het inmeten van de woning, het maken van foto’s, het begeleiden van bezichtigingen, het opstellen van de documentatie en het adviseren bij prijsonderhandelingen. Diensten waarbij bewoners de bezichtigingen zelf kunnen verzorgen, zijn niet meegenomen. Zelf je huis verkopen via een internetmakelaar kan al vanaf enkele honderden euro's.

Pas op met bonusafspraken

Het komt ook voor dat een makelaar een bonuscourtage voorstelt indien de woning meer opbrengt dan vooraf werd ingeschat, weet Vereniging Eigen Huis. Bonusafspraken van 10 procent van de extra opbrengst komen regelmatig voor, vaak in combinatie met een relatief lage en daardoor aantrekkelijk lijkende basiscourtage. Hierdoor kan de rekening hoog oplopen.

Vereniging Eigen Huis adviseert consumenten daarom kritisch te zijn op dergelijke bonusafspraken en ze bij voorkeur links te laten liggen. De vereniging vindt ze niet passen in een oververhitte woningmarkt, waar de meeste te koop staande huizen bijna moeiteloos worden verkocht en prijzen steeds verder oplopen. Verkoopcijfers van vergelijkbare woningen in de buurt kan iedereen opvragen bij het Kadaster en geven houvast bij het inschatten van een realistische opbrengst van de eigen woning.