Grote verschillen in renteverhogingen voor hypotheken
Bij sommige hypotheekaanbieders is de rente sinds het begin van de coronacrisis aardig gestegen. Uitschieters met verhogingen van 0,75 procentpunt zorgden ervoor dat het aantal hypotheekaanvragen de laatste maanden enorm opliep, maar nu is dat weer terug op het oude niveau.
Stefan ten TeijeLaatste update:28-05-20, 14:37
Veel huizenbezitters wilden snel profiteren toen bleek dat de hypotheekrente het dieptepunt had bereikt. Twee weken na de gedeeltelijke lockdown switchten bijna vijfduizend huishoudens van hypotheek. Zelfs als je de rente dertig jaar wilde vastzetten, betaalde je bij veel aanbieders nog geen 2 procent, een historisch lage prijs.
Ruim de helft van de huizenkopers heeft een voorkeur voor een hypotheek met een rentevaste periode van twintig jaar. Ook een hypotheek met een 30-jaars rente is sinds de coronacrisis erg populair. De keuze voor deze rente steeg in mei met 14 procent ten opzichte van de twee maanden ervoor, blijkt uit een analyse van De Hypotheker.
Het zijn niet de verschillen waardoor mensen besluiten een huis wel of niet te kopen
Roland Bieleveldt, Actuelerentestanden.nl
Opvallend is dat er grote verschillen zijn tussen hypotheekverstrekkers onderling én de diverse hypotheekvormen die ze aanbieden. Bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn het vooral banken die tot ‘aanzienlijke renteverhogingen’ zijn overgegaan, ziet De Hypotheker. Dit komt doordat het voor banken duurder is geworden om geld in te kopen op de kapitaalmarkt.
Voor hypotheken zonder NHG geldt dat vooral regiepartijen ervoor kiezen de rente flink te verhogen. Dat zijn partijen die hypotheken aanbieden met geld van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, die een deel van hun vermogen willen beleggen in hypotheken. Deze beleggers willen een vergoeding hebben voor het risico dat ze daarbij lopen. Toch zijn er ook hypotheekverstrekkers die nog nauwelijks hun rente hebben verhoogd.
Effect
Het effect is dat de consument wat meer moet gaan shoppen. ,,Op individueel niveau zijn er soms best forse renteverhogingen, maar als je kijkt naar de scherpste aanbiedingen vind ik het over de hele linie niet spectaculair”, duidt Roland Bieleveldt van ActueleRentestanden.nl, een website die de rentewijzigingen in de gaten houdt. Onderstaande grafiek laat zien dat er weliswaar een kleine opleving van de laagste rente in de afgelopen periode is, maar dat hij nog altijd historisch laag is. Een verhoging van 0,3 procentpunt bij een hypotheek van 325.000 euro en een rentevaste periode van twintig jaar scheelt netto 20 euro per maand. ,,Dat zijn niet de verschillen waardoor mensen besluiten een huis wel of niet te kopen”, aldus Bieleveldt.
De Hypotheker heeft sinds het uitbreken van de pandemie (vanaf 13 maart tot 22 mei 2020) voor elke rentevaste periode geanalyseerd welke geldverstrekkers renteverhogingen laten zien. De aanhoudende onzekerheid op de financiële markten over de gevolgen van de coronacrisis zorgt voor een opwaartse druk op de hypotheekrente. Hierbij vallen vooral hypotheken met een rentevaste periode van twintig jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op, met uitschieters van 0,39 en 0,35 procentpunt van respectievelijk NIBC Bank en Triodos Bank.
Vista Hypotheken is met 0,5 procentpunt één van de drie grootste stijgers voor hypotheken met een rentevaste periode van twintig jaar zonder NHG. Onder hypotheken met een 30-jaars rente zonder NHG bedraagt de sterkste stijging zelfs 0,75 procentpunt door NIBC Bank.
Niet alleen rente van belang
,,Wij begrijpen dat huizenkopers juist nu voor zekerheid kiezen, maar adviseren hen zich niet blind te staren op de hypotheekrente”, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. ,,De hypotheekvoorwaarden spelen ook een rol. Zoals de vraag of er sprake is van een verhuisregeling en welk percentage boetevrij afgelost mag worden. Ook de kwaliteit van de dienstverlening, bij het afsluiten en tijdens de looptijd van een hypotheek, is belangrijk.”
Independer.nl wijst erop dat consumenten door de grote drukte bij hypotheekafdelingen erop moeten letten dat ze hun documenten goed aanleveren. ,,De doorlooptijd is soms wel meer dan tien dagen, wat betekent dat het lang duurt voordat een hypotheek wordt goedgekeurd”, zegt Marga Lankreijer-Kos van Independer. ,,Mocht je iets vergeten zijn, dan duurt het opnieuw zo lang omdat je onder op de stapel belandt. Dat is vervelend als je een bod op een huis hebt gedaan en de termijn bijna verstrijkt.”
Ga je verhuizen of ben je op zoek naar wooninspiratie? Bekijk onderstaande video's.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.