Gun je tuin een rijker leven met een fraaie stapelmuur
eigen tuin eerstVeel te wieden valt er niet meer in november, maar te bouwen des te meer. Zoals een stapelmuurtje. Tuingoeroe Romke van de Kaa bespreekt de mogelijkheden.
Wat vroeger een muurtje heette, draagt nu vaak een modieus etiket als ecomuur of biomuur. Dat betekent weinig, maar je ziet wel dat de eigenaar met zijn geknutsel niet alleen een kering of afscheiding wil maken, maar tegelijk een goed tehuis voor planten en dieren.
Spinnen, mieren, pissebedden, duizendpoten, metselbijen en andere wriemelende schepselen leven in en op een verweerde muur. Luxe muren met een ambitieuze spouw worden bewoond door wezels, winterkoninkjes en vleermuizen. Liefst ook door muizen en ratten, want wezels leven niet van de lucht. Planten als muurbloem, muurleeuwebek, muurpeper, muurfijnstraal en steenbreekvaren groeien in de voegen.
Vochtig
Een voorwaarde voor een rijk planten- en dierenleven is dat de muur nooit uitdroogt. Een echte ecomuur zal dus bijna altijd een keermuur zijn die permanent vochtig wordt gehouden door de achterliggende grond. Tot ongeveer een halve meter hoogte kan een muurtje worden gestapeld; daarna wordt de druk van de grond zo groot dat metselen noodzakelijk is. Bij stapelen is het voor de stabiliteit van belang dat de muur iets achterover leunt. Dit om omvallen te voorkomen.
Stapelmuurtjes raken snel begroeid en desgewenst kun je dat proces versnellen door af en toe een plantje in kieren en spleten te duwen. In een vochtig muurtje zaaien varens zich vanzelf. Maar of de duvel ermee speelt zaaien altijd de ongewenste planten zich als eerste in je bouwwerk: brandnetels, kweekgras en - erger - bomen als esdoorns. Bij het uittrekken van een zaailing van een esdoorn loop je grote kans dat de halve muur meekomt. Wie daar bang voor is kan beter metselen, waarbij je de fundering niet moet vergeten. Meng leem, tuinaarde of turfmolm door de metselspecie. Dat komt de stevigheid niet ten goede, maar de muurbegroeiing wel. Binnen drie jaar kan een gemetseld keermuurtje eruit zien alsof het er honderd jaar staat.
Noord en zuid
Wat op jouw muur kan groeien, wordt bepaald door de ligging. Op een noordmuur groeien veel varens, zoals de muurvaren, blaasvaren en steenbreekvaren, maar ook de gele helmbloem houdt van het noorden. Zuidmuren drogen snel uit en worden zo warm dat maar weinig planten erop willen groeien. Muurfijnstraal en spoorbloem gedijen er wel. En vlinders warmen zich 's morgens aan de stenen voordat ze wegfladderen. Muurleeuwebek en huislook groeien overal. Westmuren komen enigszins overeen met zuidmuren, en oostmuren met noordmuren. Op het noorden maakt het niet uit of de muur in dure metselsteen is uitgevoerd of in goedkope betonklinkers of gebroken stoeptegels. Daar groeien varens en mos zo weelderig dat het bouwwerk binnen de kortste keren schuilgaat onder begroeiing.
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Deze tulp kun je nu planten en komt elk jaar trouw bij je terug
Je kent misschien het verschijnsel van de verdwijnende tulp. Viridiflora is er niet zo eentje. Als je hem nu plant heb je er jaren profijt van, zegt tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
46
Zonnepanelen huren in plaats van kopen, is dat slim?
Wie niet in één keer een flinke investering kan doen maar toch zonnepanelen op z'n dak wil, kan ze ook huren. Is dat een slimme zet?
-
PREMIUMmet video
Buren schrikken zich rot na plots verkleurd huis: ‘Dit is een aanfluiting voor de wijk’
Bewoners in de Haagse volksbuurt Laak zijn geschrokken van de felle kleur die de nieuwe eigenaar onlangs op zijn hoekhuis heeft geverfd. Het huis is zalmroze. En dat valt in de ‘grauwe’ wijk wel heel erg op. Buren vragen zich af of dit wel mag. De reacties vanuit de buurt en op sociale media zijn dan ook niet mals. ,,Dit is spuuglelijk.’’ -
-
-
eigen tuin eerst
Zo maak je de beste rozenbotteljam
Het is de perfecte tijd voor rozenbotteljam. Kies voor de roos met de grootste bottel, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Wéér ellende in seniorenflat: al dagenlang geen warm water uit de kraan: ‘Heb al vijf dagen niet gedoucht’
Opnieuw zijn de dik honderd bewoners van een seniorenflat in Hoek van Holland de dupe van technische problemen. Na een lekkage vrijdagavond komt er geen warm water meer uit de kraan en moeten de ouderen het al dagen doen zonder een warme douche. Twee jaar terug zaten de senioren, eveneens midden in de winter, geruime tijd zonder verwarming.