Bovenstaande taferelen krijg je als een hotel de regels tegen 'handdoekje leggen' aanscherpt. Handdoeken kunnen niet meer in de nacht op de bedjes worden gelegd, maar iedereen verzamelt zich op de openingstijd van het zwembad.

Het hardnekkige leed dat 'handdoekje leggen' heet

VideoElke zomervakantie duiken er weer filmpjes op van het alom bekende 'handdoekje leggen' bij hotelzwembaden. De groeiende ergernis is na al die tijd nog steeds niet getackeld. Beoordelingswebsite Zoover en Theo van den Dungen van sunbreaker.nl bieden hotels oplossingen, maar het probleem blijkt hardnekkig.

Volledig scherm
© Theo van den Dungen
Volledig scherm
© Sunbreaker.nl
Quote

Ik kreeg er kippenvel van toen ik 's morgens al die bedjes zag zonder handdoek

Theo van den Dungen, uitvinder Sunbreaker
Volledig scherm
© Sunbreaker.nl

Deze week verscheen een nieuw filmpje op Dumpert waarop te zien is hoe een legio toeristen in de vroege morgen ongeduldig wacht op een startsein. Zodra het zwembad officieel opent om 8.00 uur snelt de massa naar de ligbedjes om een plekje te veroveren. De reacties op de video liegen er niet om. 'Handdoekje leggen' is vakantie-ergernis nummer één.

Voor veel toeristen is dit een herkenbaar tafereel,, vertelt Maaike Linssen van Zoover. Een groot gedeelte maakt zich er zelf schuldig aan, grotendeels om niet achter te blijven op de meute. Vorig jaar is de vakantiewebsite na eindeloze klachten in actie gekomen door een petitie te starten. Met de 30.000 handtekeningen die zijn opgehaald, is Zoover in gesprek gegaan met de hoteliers en hebben zij hen kant-en-klare oplossingen aangeboden.

Adviezen
,,Hotels reageren over het algemeen positief''. Een aantal is actief aan de slag gegaan met de adviezen en heeft een regelement ingevoerd dat gasten moeten tekenen. Zoover adviseert daarnaast 'acceptabale' openingstijden zo rond 9 uur in de ochtend. ,,Hiermee voorkomen hotels dat gasten al 's nachts een bedje reserveren.'' Een nadeel: dan krijg je dus taferelen zoals bij het hotel in het filmpje van Dumpert. Volgens Zoover biedt in dat geval een verbod op het meebrengen van eigen handdoeken soelaas. Daarmee moet voorkomen worden dat één gast vijf bedjes tegelijk pakt.

Ook effectief is een afhangsysteem: digitaal of de 'reserveerkaart' van Theo van den Dungen (48) uit Schijndel. Zwembadgasten halen een handdoek en de schijf op en na het neerleggen hiervan mogen ze dan maximaal een uur van hun bedje wegblijven.

Parkeerschijf voor het ligbedje
Van den Dungen introduceerde in 2014 zijn Sunbreaker die pas dit jaar massaal werd opgepakt door de media. Deze kaart moet dé oplossing zijn voor toeristen die onnodig een bedje urenlang gereserveerd houden. Inmiddels staat de Sunbreaker op het punt van doorbreken. ,,Ik heb koffers vol staan met proefmodellen'', vertelt de Brabander enthousiast. Onlangs heeft hij proefgedraaid in een hotelcomplex in Hurghada (Egypte). Daar bleek zijn uitvinding een schot in de roos. ,,Ik kreeg er kippenvel van toen ik  's morgens al die bedjes zag zonder handdoek.''

Van den Dungen heeft contacten uitstaan van Mallorca tot Turkije en van Tenerife tot Thailand. ,,Het is wachten tot er één schaap over de dam is'', glundert hij. ,,Maar dat kan niet lang meer duren''.

Genoeg bedjes
Volgens het merendeel van de grotere hotels ligt het probleem in ieder geval niet aan de capaciteit. Linssen: ,,De meesten geven aan genoeg bedjes en parasols te hebben voor alle gasten.''

Maar waarom is het handdoekje leggen dan nog niet de kop ingedrukt? Dat lijkt voorlopig nog een raadsel. In Egypte werd Van den Dungen nog geconfronteerd met een toerist die een poolboy omkocht om zijn bedje gereserveerd te houden. ,,Dat soort praktijken blijf je helaas houden,'' verzucht de Brabander. Toeristen die hier niets mee te maken willen hebben kunnen volgens Zoover het best een hotel uitzoeken waar zich dit niet voordoet. ,,Die zijn er gelukkig ook genoeg.''