Volledig scherm
© Joost Hoving

Het is de hoogste tijd om niks te doen

David en ArjanDavid en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken.

Stel dat deze column het laatste is wat je vandaag leest? Als je ermee klaar bent, dan leg je het magazine of je iPad naast je neer, je rekt je even uit-ge-breid uit en de rest van de dag doe je niks. Maar dan ook echt niks. Hoe zou dat zijn?

Voor topsporters is niksdoen doodnormaal: dat zijn de uren waarin eigenlijk het meest gebeurt. Tijdens de training beulen ze genadeloos hun spieren af, waarna in de rusttijd nieuwe spiermassa wordt aangemaakt. Sporters weten: je spieren groeien niet tijdens het trainen, maar tijdens het rusten.

Quote

Alles leidt naar een totaal overspan­nen samenle­ving, die zichzelf in alle haast van binnenuit opblaast en ons daar allemaal in meeneemt

Mooie metafoor voor het leven van normale niet-topsportende zielen als wij. Want inderdaad: ook bij ons gebeurt vaak het meest als we lanterfanten. De beste ideeën verzin je onder de douche of in de hangmat. Kinderen maken de mooiste dingen als ze zich vervelen. En over veel Nobelprijswinnaars gaat het verhaal dat ze hun grootste inzichten kregen terwijl ze onkruid stonden te wieden of het gras maaiden.

Ondertussen beweegt de maatschappij zich precies de tegenovergestelde richting op. Internet en smartphones zorgen dat elke minuut zich steeds dwingender vult. Jonge kinderen worden van clubje naar clubje rondgereden en leren af zichzelf te vermaken. Wandelaars op de stoepen van New York en Singapore blijken de afgelopen 20 jaar bijna 30 procent sneller te zijn gaan lopen. Je hoeft alleen maar het lijntje door te trekken om te zien waar dit uiteindelijk toe leidt: een totaal overspannen samenleving, die zichzelf in alle haast van binnenuit opblaast en ons daar allemaal in meeneemt.

Terwijl tijd misschien wel het kostbaarste bezit is wat we hebben. Want tijd veroorzaakt reflectie en reflectie veroorzaakt verbetering. Tijd veroorzaakt ontspanning en ontspanning veroorzaakt verbinding. Tijd veroorzaakt creativiteit en creativiteit veroorzaakt geluk. We zouden met elkaar onze tijd moeten legen, in plaats van vullen.

Quote

Het is de hoogste tijd voor een herwaarde­ring van lanterfan­ten

Gelukkig kun je, zoals altijd, zelf het goede voorbeeld geven. Maak je agenda leeg. Heb je jonge kinderen? Jaag ze dan niet naar al die clubjes. Richt een stilteruimte in op je werk, maak tijd voor wandelingen en meditatie. Zet vaker je telefoon en je e-mail uit. Organiseer mediastille weken voor jezelf, zonder Netflix of Facebook. Maak een kampvuur. Ga op vakantie ook werkelijk offline.

Het is de hoogste tijd voor een herwaardering van lanterfanten. Niksdoen mag best het nieuwe druk-druk- druk worden, zodat niet jouw onmisbaarheid je status en zelfrespect geeft, maar juist jouw overbodigheid. Leg ’m weg, die krant. Ga naar buiten. Het is tijd om niks te doen. Daar hebben we best een beetje haast mee.

Reageren? magazine@persgroep.nl