Voor starters wordt een koopwoning steeds moeilijker bereikbaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Voor starters wordt een koopwoning steeds moeilijker bereikbaar. © Nozzman

Het koophuis als heilig huisje: ‘Nederland blaast woningmarkt op’

Al jaren klagen jongere huizenzoekers dat ze zo lastig een huis kunnen kopen. Maar waarom wil iedereen dan toch zo graag een koopwoning? ‘Onze economie lijkt te veel te zijn ingericht op vermogensgroei.’

25 reacties

 • Henk de Groot

  1 jaar geleden
  Ik ben razend benieuwd hoe lang dit circus van oplopende woningprijzen nog zal doorgaan! En hoe het zal eindigen. Met een razendsnelle val a la Wall Street 1929, of dat die enorm opgeblazen ballon door iets of iemand een beetje lek raakt en zachtjes leegloopt, want hier moet sowieso ooit eens een eind aan komen. Ik verwacht binnenkort een of andere correctie.
 • Piet Moenen

  1 jaar geleden
  Overwaarde wordt bepaald door de WOZ waarde... Iets wat de overheid bepasld. Een waarde die iemsnd er voor over zou hebben... Op die manier moet je je huis uit en kleiner gaan wonen... Tot dat je in de goot woont.
 • jan Vos

  1 jaar geleden
  En wat doen we als een huis onderwater staat
 • Noij

  1 jaar geleden
  Goed plan om de overwaarde te gaan belasten. Het is immers raar dat je wel 38% inkomstenbelasting moet betalen over je salaris, maar door een explosieve prijsstijging 2 ton onbelast in je zak kan steken. Mensen die zonder al te veel inspanning de waarde van hun woning in 10 jaar tijd met 200.000 euro hebben zien stijgen, kunnen best 80k naar de belastingdienst brengen als ze hun hut verkopen; wel zo eerlijk.
 • Erik Coolen

  1 jaar geleden
  1e, echte eigen huis niet zwaarder belasten; is ‘n recht voor iedereen. Alle vervolg “eigen huizen” , oplopend steeds zwaarder belasten ( huizenmelkers; beleggers etc) . Daar zit het echte grote probleem! Erik Coolen