Volledig scherm
Tuincentra bieden tegenwoordig ook cursussen aan en spelen een sociale rol. © Shutterstock

Het plantencentrum: naast verkoper ook school en speelkamer

eigen tuin eerstNu in het holst van de winter weinig te tuinieren valt, kun je in een warme en comfortabele omgeving toch met planten bezig zijn. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft zelf geen cursus nodig, maar alleen al om het sociale aspect vindt hij ze zo gek nog niet.

Het is lang geleden dat je alleen voor een bak petunia’s of een paar graszoden naar het tuincentrum ging. Tegenwoordig kun je er terecht voor workshops, cursussen, puzzeltochten, zelfs voor een ontbijt. En voor bodembedekkers voor knaagdieren.

Bodembedekkers voor knaagdieren? Is het de bedoeling dat de cavia tussen de maagdenpalm scharrelt? De hamster tussen het zenegroen?

Nee, het blijkt hier niet te gaan om bodembedekkende planten, maar om geurig hooi. De bodem van je konijnenhok kun je bedekken met ordinair zaagsel, maar de echte dierenverwenner gunt zijn knaagdier een bedje van kruidenhooi met paardenbloem en peterselie, of met gedroogde appel en banaan.

Voedsel

Volledig scherm
Romke van de Kaa. © Joost Hoving

Besef dat het geurige hooi niet is bedoeld om in te rollebollen, maar ook als voedsel. Kruidenhooi voor dieren, pizzaovens voor mensen en ontwormingsmiddelen tegen wormen - het tuincentrum verdient waarschijnlijk meer aan dit soort accessoires dan aan planten.

Elk tuincentrum heeft zijn eigen politiek. Ik woon aan de Veluwezoom, diep in het binnenland, en mijn dichtstbijzijnde tuincentrum in provinciestad Arnhem biedt dan ook minder vertier dan een wereldser tuincentrum in het westen van het land. Toch, ook bij ons kun je op alle weekdagen ‘s ochtends voor 2,95 euro ontbijten en later op de dag aanschuiven bij een high tea. Alcohol wordt er nog net niet geschonken, maar het is geen wonder dat het café altijd druk bezet is, temeer omdat je aan de leestafel gratis plantenboeken kunt raadplegen.

Ik heb er verscheidene bejaarden gesproken die bekenden het tuincentrum een stuk gezelliger te vinden dan het café op de hoek. Dat je er tussen de primula’s en de vetplanten zit nemen sommigen op de koop toe, want planten zijn ‘niet echt hun ding’.

Het plantencentrum speelt een belangrijke rol in het sociale weefsel van de stad. Niet voor niets sponsort het tuincentrum de Arnhemse voetbalclub Eendracht.

Masterclass

Woon je in de Randstad, dan is het aanbod van diensten nog vele malen groter. In Amsterdam kun je bijvoorbeeld masterclasses plantenverzorging volgen. Die worden gegeven door een mevrouw die Iris van Vliet heet, maar lesgeeft onder de artiestennaam Mama Botanica.

In een uur tijd, en voor 10 euro, leert Mama Botanica je alles over stekken, oppotten en verzorging van kamerplanten. En ook aan het laten wennen van planten aan je huis. Want de overgang van de hoge luchtvochtigheid van het tuincentrum naar de droge atmosfeer van de huiskamer komt voor veel planten als een schok en kan behoorlijk traumatisch zijn.

Denk niet dat Mama Botanica die 10 euro in haar eigen zak steekt. Wie de masterclass doorloopt, krijgt na afloop een voucher voor hetzelfde bedrag. Uitsluitend te besteden in het tuincentrum. Dat dan weer wel.

Spoedcursus planten water geven nodig? Bij Eigen Huis & Tuin lees je de basistips.