Het wordt kouder: hier moet je op letten als de verwarming (of kachel) weer aan gaat
Velen zullen het zo lang mogelijk hebben uitgesteld. Nu de temperaturen overdag onder de 10 graden duiken, gaat echter in veel huizen de centrale verwarming weer aan. Voordat je aan de knoppen gaat draaien, zijn er enkele zaken die je even moet controleren. Oók als je een kachel, stadsverwarming of elektrische warmtepomp hebt.
Bijna alle Nederlandse huizen worden voorlopig nog op aardgas verwarmd. Maar: de cv-installatie werkt alleen goed als de hoeveelheid water en lucht in het systeem in orde is. Vaak merk je na een paar maanden op non-actief dat de radiatoren maar half warm worden of borrelende geluiden maken.
Het betekent dat er luchtbellen in je verwarmingsleidingen en radiatoren zitten. Daarom is het goed om het systeem te ontluchten en opnieuw met water bij te vullen voordat je de verwarming weer aanzet.
Ontluchten
Hoe je dat doet? Volg deze stappen van cv-ketelfabrikant Vaillant. De belangrijkste punten:
- Zet eerst alle radiatoren aan, zodat het water en de lucht in de leidingen worden verwarmd.
- Zet de thermostaat (als je die hebt) op de laagste stand en zet de cv-ketel uit. Draai alle radiatorkranen dicht.
- Wacht vijf minuten en pak een ontluchtingssleutel (te verkrijgen in iedere bouwmarkt) en een doekje.
- Draai met de ontluchtingssleutel het radiatorventiel open. Houd een doekje erbij. Als er veel water uit komt, kun je hem weer dichtdraaien. Begin bij de laagst geplaatste radiator in huis.
- Draai vervolgens de kranen weer open en zet de thermostaat aan op de gewenste temperatuur.
- Controleer de waterdruk van de cv-ketel. Als hij nog op rood staat, is de druk te laag en moet de cv-ketel bijgevuld worden met water.
Ook een elektrische lucht-waterwarmtepomp heeft een afgiftesysteem met water, en ook daarbij kan lucht in de leidingen problemen opleveren bij het verwarmen. De meeste warmtepompen zitten in nieuwbouwhuizen met vloerverwarming. Onderstaande video helpt bij het opnieuw inregelen van de verwarming:
Schouw nakijken
Om de eerste kou op afstand te houden steken veel mensen in deze periode hun kachel of haard weer aan. Maar voordat je dat doet, kun je het beste even checken of je schouw in orde is. Vogels maken er vaak nesten in en die verdroogde takken kunnen vlam vatten, net als aanslag als roet of creosoot.
Schoorsteenbranden staan volgens de brandweer in de top drie van de grootste veroorzakers van woningbranden. De brandweer verwacht dat het aantal schoorsteenbranden de komende tijd zal toenemen, nu meer mensen vanwege de hoge gasprijzen op hout of pellets stoken.
Is je schoorsteen gekoppeld aan je cv-installatie? Dan maakt het reinigen van je schoorsteen deel uit van het verplichte onderhoud aan je cv-installatie. Je kunt hiervoor beroep doen op een schoorsteenveger of een erkende technicus die ook je ketel nakijkt.
Volgens de brandweer kun je op deze manier brand in de schoorsteen voorkomen:
- Laat je schoorsteen minimaal jaarlijks vegen.
- Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).
- Zorg voor een emmer met zand naast de open haard/kachel/schoorsteen. Blus nooit met water.
- Gebruik aanmaakblokjes bij het aansteken (nooit benzine of spiritus).
- Stook volgens de Zwitserse methode.
Alert zijn voor koolstofmonoxide
Met het opstarten van verwarmingstoestellen steekt ook het gevaar op koolstofmonoxidevergiftiging de kop op. Dat gebeurt vooral tussen de maanden oktober en februari. CO kun je niet ruiken, zien of voelen. Dat maakt het zo gevaarlijk.
CO ontstaat ook als toestellen niet goed zijn afgesteld, of als je schoorsteen niet goed trekt. Als er CO in de kamer hangt, adem je dit ongemerkt in en neemt je bloed de vergiftiging op via je longen. De symptomen zijn onder meer loomheid, duizeligheid, hoofdpijn en futloosheid. Bij hoge concentraties raak je buiten bewustzijn. Er gaan zelfs mensen aan dood (tien tot vijftien per jaar in Nederland). Meestal gebeurt dat in kleine, slecht geïsoleerde ruimtes zoals woonboten.
Dit kun je volgens de brandweer doen om te voorkomen dat een vergiftiging optreedt:
- Laat 24 uur per dag en 7 dagen per week een rooster open of raam op een kier.
- Laat de verwarming controleren door een vakman.
- Plaats een koolmonoxidemelder, in elk geval in de ruimte waar het verwarmingstoestel of de open haard staat. Sinds 1 juli van dit jaar is het verplicht om een rookmelder in huis te hebben hangen, maar voor een CO-melder geldt deze verplichting nog niet.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ook energiecompensatie voor huishoudens die verwarming delen
Zo'n half miljoen huishoudens die hun energieaansluiting delen met anderen, krijgen alsnog compensatie voor de hoge stroom- en gasrekening. Zij kunnen straks een tegemoetkoming aanvragen bij de Belastingdienst. -
met video
Wanneer en hoe krijg ik die 190 euro? Dit moet je weten over de energiecompensatie en het prijsplafond
Als tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen krijgen alle huishoudens deze en volgende maand 190 euro energiecompensatie. Daarna geldt er een prijsplafond. Hoe zat het allemaal precies met die maatregelen? Twee experts leggen uit. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
2
Getest: dit is het beste matras
Wat is het beste matras? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?
-
Twee op de drie Nederlanders hebben geen flauw benul van energieverbruik
Energie voor het huis kost per jaar duizenden euro’s, maar twee op de drie Nederlanders weten het eigen verbruik niet. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.
29 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerSander de Koning
W. Scheurwater
Panos Zouzos
R.A Vuuren
P. Lomito