Hoe houd je het huis vrij van (sahara)zand en stof?
Schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: het huis schoonhouden tijdens een zandinvasie.
Het is een uitstekend moment om het over zand en stof in huis te hebben, vindt Marja Middeldorp. ,,Ik lees dat er dezer dagen veel saharazand neerdaalt in Nederland”, zegt Marja. ,,Dat woestijnzand vliegt via Spanje onze kant op. Ik heb in Saoedi-Arabië en de Emiraten gewoond en heb er daar wel mee leren dealen. Zand en stof zijn vervelend, dat zullen mensen in een nieuwbouwwijk wel herkennen! Het kan wel een jaar duren voor de straat een beetje schoon is. En het huis ook...”
Natte kranten
Mocht het in de tuin of in het huis nou echt stoffig zijn, dan is volgens Marja grover geschut nodig dan een bezem of een stofzuiger. ,,Als je bijvoorbeeld hebt geboord of geschuurd tijdens het klussen, dan kun je soms wel tien keer heen en weer gaan met stoffer en blik, maar het wordt niet snel stofvrij. Wat heb ik geleerd? Pak wat kranten erbij en trek de pagina's los. Leg ze op de grond en besproei ze met een plantenspuit. Met een bezem veeg je dan het stof op de vochtige krant. Vervolgens frommel je het in elkaar en als het niet te veel is kan het in de papierbak. Anders toch beter bij het restafval. Soms denken mensen dat het niet kan met houten vloeren, maar dat kan wel hoor. Je moet de kranten niet té nat maken. Het is verder ook een handige tip op het tuinterras.”
Sinds Marja terug is uit de woestijn, geeft ze de tip aan iedereen die midden in een verbouwing zit. ,,Het is trouwens nog beter als je tijdens het boren een stofzuiger vlak onder de boor houdt. Dan voorkom je al voor een deel dat het stof zich in huis verspreidt. Als er nog geen deuren in de kozijnen zitten, hang ik met twee klemmen een nat laken of een natte handdoek op om te voorkomen dat iedere kamer straks onder het stof zit.”
Stoffige auto
,,Ja, ik moet toch ook even denken aan de auto die op de oprit staat, want veel mensen vinden het fijn als die glimt. Dat saharazand legt een soort dekentje over onze auto's natuurlijk. Pas in ieder geval op als je meteen met de emmer en de spons aan de slag gaat. Beter is het om de auto eerst af te spoelen met water, met een tuinslang of een paar emmers water. Het stof is dan wel erg fijn, maar het kan toch krasjes veroorzaken op de mooie lak.
Ook auto's in nieuwbouwwijken zien er doorgaans vies uit, maar nog vervelender is het als zand en stof mee naar binnen gaat natuurlijk. Mijn moeder is net verhuisd naar een nieuwbouwhuis en ze staat bijna nooit meer rechtop. Niet omdat haar rug het heeft begeven, maar ze is de hele dag aan het stoffen.”
Wil je niet dat je iedere keer het zand dat buiten ligt mee naar binnen neemt, zorg dan voor een schone deurmat, adviseert Marja. ,,Met de mattenklopper natuurlijk, want die dingen zijn er niet voor niets. Maar zelfs dan krijg je niet alles er in één keer uit, dus ik raad aan om de deurmat een nacht om te draaien. Als het even kan leg je hem omgekeerd in het gras, dan doet de zwaartekracht zijn werk en kun je een dag later nóg eens uitkloppen. Datzelfde kun je doen met een kleed, als je er de ruimte voor hebt. Nou, laat dat woestijnzand maar komen. Wij zijn gewapend!”
Bij vtwonen nog meer tips om stof te voorkomen. Wil je een vraag stellen aan Marja Middeldorp? Stuur een e-mail naar dit adres (wonen@dpgmedia.nl) met je naam erbij. Bekijk hieronder meer schoonmaaktips.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMingewikkeld
Je huis verduurzamen: ‘Isolatieman 1 zegt het een, isolatieman 2 het ander, 3 begint er niet eens aan’
Isoleren! Zonnepanelen! Van het gas af! Onder druk van gigahoge energierekeningen slaan steeds meer Nederlanders aan het verduurzamen. Verslaggevers Richard Clevers en Wout van Arensbergen gingen aan de slag met hun huizen en kwamen van een koude kermis thuis. Herkenbaar, zegt een reeks experts. -
make-over
Van bankloze woonkamer naar enorme zitkuil: 'Dit heb ik nog nooit gezien'
Het nieuwbouwhuis van Tessa en Veljko uit De Meern miste warmte én een bank. Het SBS-programma Weer verliefd op je huis kwam langs om sfeer te maken. ,,Ik ben al in veel huizen geweest voor dit programma, maar heb nog nooit een huis zonder bank gezien”, zegt presentator Kees Tol verontwaardigd in de aflevering die gisteren bijna 600.000 kijkers trok. -
Getest: dit is de beste vrijstaande koelkast met vriezer
Wat is de beste vrijstaande koelkast met vriezer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
video
Pas gewassen auto's en gelapte ramen krijgen te maken met Saharazand
Grote kans dat we begin volgende week een behoorlijke hoeveelheid Saharastof deze kant op krijgen. En dat zorgt voor vieze auto's en tuinmeubels als het gaat regenen, maar ook mooie zonsopkomsten en - ondergangen. Dat meldt Weerplaza.
-
PREMIUM
Bulgaarse student heeft geen woonruimte in Tilburg en vliegt dus maar heen en weer voor colleges
Van Sofia naar Tilburg en weer terug. Nickolay Doyrenski, student aan Tilburg University, vliegt twee keer per maand op en neer om zijn lessen te kunnen volgen. En hij is niet de enige student die dat doet. ,,Niemand heeft mij verteld dat het zó moeilijk zou zijn om in Tilburg een woning te vinden.” -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was.