Volledig scherm
PREMIUM
Ikea lanceerde in Eindhoven een nieuwe lijn tassen en opbergdozen van vilt, gemaakt van overtollig textiel. © Ikea

Hoe Ikea in 2030 een ‘kringloopwinkel’ wil zijn

Dutch Design WeekIn tien jaar tijd wil de Nederlandse tak van woonwinkel Ikea 100 procent circulair worden. Alle producten moeten vanuit het kringloopprincipe worden gerecycled of hergebruikt. Een nieuwe tassen- en matrassenlijn luiden het decennium van de waarheid in. 

Op de Dutch Design Week in Eindhoven is de ambitie gisteren met veel bravoure gepresenteerd. Ikea is met vierhonderd filialen het grootste woonwarenhuis van de wereld en daardoor grootverbruiker in tal van materialen. Jaarlijks worden ruim 40.000 zeecontainers met meubels en andere artikelen naar Nederland vervoerd. Veel daarvan komt uiteindelijk terecht bij de 579 miljoen kilo grofvuil die elk jaar wordt weggebracht.

,,We hebben een flink probleem”, wil Alberic Pater maar zeggen als hij de cijfers opsomt. Hij is duurzaamheidsmanager bij Ikea Nederland. Sinds 2012 heeft het Zweedse bedrijf een duurzaamheidsprogramma. Met enkele successen: na een investering van 2,5 miljard euro wordt 100 procent van de energie die de winkels verbruiken duurzaam opgewekt met eigen zonnepanelen en windmolens. Het katoen is 100 procent ‘eerlijk’ geproduceerd en in 2020 wordt 100 procent van het polyester gerecycled. 

  1. Uniek Engels landhuis staat te koop voor 2,8 miljoen: 'Ik denk dat ik huilend weg ga’
    PREMIUM

    Uniek Engels landhuis staat te koop voor 2,8 miljoen: 'Ik denk dat ik huilend weg ga’

    Het is niet alleen een van de duurste woningen in de Rotterdamse regio, maar ook een van de meest markante villa’s aan de Voornse goudkust. Het Engelse landhuis aan de Kooysightlaan in Oostvoorne, dat te koop staat voor bijna 2,8 miljoen euro, is volgens makelaar René van Nierop uniek in dit gebied. Het landhuis stond al in meerdere woonmagazines vanwege de bijzondere stijl. ,,Alles is hier ter plekke met de hand gemaakt’’, vertelt hij.