Volledig scherm
Joost Prinsen © Marco Okhuizen

Hoe spreek je die luidruchtige collega aan?

LevenslesWijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (75) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen.

VRAAG: Een collega van me heeft de neiging de muziek op zijn koptelefoon zo hard te zetten dat je het drie bureaublokken verderop nog hoort. Als je er wat van zegt, wordt hij woedend. Hij roept dan teksten als ‘we werken hier toch niet in een crematorium/het kadaster?’. Hoe pakken we dat aan?

JOOST: 'Erg mooi om een begrafenisonderneming met het kadaster op één lijn te stellen. Dat eerste kan ik me nog voorstellen als symbool van rust en stilte, maar het kadaster? Waarom niet de burgerlijke stand of een notariskantoor? Een mooie vondst dat kadaster, ook wat raadselachtig.

Dat is deze hele brief trouwens. Of liever nog: ongeloofwaardig. Laten we de vraag analyseren. Om te beginnen een koptelefoon die drie bureaublokken verder nog te horen is. Als dat al mogelijk is, moet zo’n ding werkelijk loeien in de oren van de man die hem op heeft. Onwaarschijnlijk toch.

Dan meteen woedend worden. Iemand die dat al doet na een vriendelijk verzoekje doet dat vaker. Het is als met ongewenste intimiteiten. Als een man dat echt op zijn geweten heeft, blijft het zelden bij één aanklacht. We mogen dus aannemen dat zo’n schreeuwlelijk allang op de nominatie staat om ontslagen te worden. Misschien al ontslagen is.

Quote

Weg met die man

Joost Prinsen

Ik weet het niet. Maar ik geloof deze brief niet. Hebt u niet de pest aan een of andere al te bruuske collega en wilt u hem langs deze weg even aan de schandpaal nagelen?

Maar mocht alles waar en goudeerlijk zijn, weet ik maar één oplossing: weg met die man. 

Speelt er iets tussen u en uw kinderen, familie, vrienden, buren of collega’s? Leg de kwestie voor aan Joost Prinsen. Mail uw vraag naar joostmagtweten@persgroep.nl