Hoe woon jij? Vergelijk jezelf met de rest van Nederland
Hoe woont NederlandNaar binnen gluren doen we allemaal wel eens stiekem. En het gras is altijd groener bij de buren, nietwaar? Ben jij benieuwd hoe de rest van Nederland woont? Wij hebben onderzoek gedaan en de antwoorden vind je onderaan dit artikel in de tool, waar je jouw eigen woonsituatie met anderen kunt vergelijken. De opvallendste resultaten eerst op een rijtje.
Delen per e-mail
Feiten & cijfers
Er gaat niets boven Limburg
Van alle landgenoten hebben Limburgers het meeste budget beschikbaar voor verbouwingen, Groningers het minste. Limburgers zijn ook vaker dan anderen bereid om geld voor een verbouwing te lenen.
19%
Groningers zijn het meest bereid om hun (schoon)ouders in huis te nemen.
4%
van alle ondervraagden heeft een robotstofzuiger, net iets meer mannen dan vrouwen en vaker jongeren dan ouderen. Ondanks de mogelijke voordelen van domotica en andere slimme apparatuur staat dit vast: hoe ouder de mens, hoe minder 'slim' het huis.
Oud spul
Bijna de helft van alle ondervraagden uit de provincie Utrecht geeft aan géén tweedehands meubelstukken in huis te hebben.
De helft van de huizen heeft 2 of meer wc's.
Kopen of huren?
Er wordt minder gehuurd dan gekocht in ons land: 60 procent van de Nederlanders woont in een koopwoning. In de grote steden is het aandeel koopwoningen echter lager, het gemiddelde voor Noord- en Zuid-Holland komt daardoor onder de 50 procent. Landelijk neemt het aandeel koopwoningen al jaren toe. Zo was dat in 1985 nog maar 42 procent.
Het onderzoek
Bijna 2.000 Nederlanders werden afgelopen zomer in opdracht van deze krant ondervraagd over hun woonsituatie, hun woondromen en hun mening over een aantal (maatschappelijke) stellingen.
Ben jij benieuwd naar hun antwoorden? Je vindt ze via de tool hieronder. Om de uitkomsten voor jou extra relevant te maken, kun je bekijken hoe vrouwen, mannen en je leeftijdsgenoten hebben geantwoord op de 48 vragen. Ben je meer geïnteresseerd in de antwoorden per provincie? Ook daarop kun je zoeken door te klikken op 'provincie'.
Hoe werkt het?
Simpel: je selecteert hieronder welke sexe jij het meest op jezelf van toepassing vindt, daarna kies je in welke leeftijdscategorie je valt. Of in welke provincie je woont.
Vervolgens selecteer je over welk thema (onderwerp of ruimte in en om het huis) je meer wilt weten.
Tot slot kies je over welk onderwerp je binnen dat thema meer wilt weten, en worden de antwoorden getoond die jouw leeftijds- en geslachtsgenoten hebben gegeven.
Wil je toch liever iets anders weten? Klik dan op 'begin opnieuw'.
Dus, als je wilt weten of het 'normaal' is dat jij je (schoon)ouders liever niet in huis neemt als het erop aan komt, grijp je kans en check het hieronder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Woonakkoord gesloten voor bouw van 1 miljoen huizen
De 25 grootste branche- en belangenverenigingen in de woningbouw hebben gisteren een akkoord gesloten waarin staat dat tot 2030 maar liefst 1 miljoen huizen moeten worden gebouwd. De afspraken die ze daarover samen maken zijn ook een oproep aan de politiek om de juiste voorwaarden te creëren en met extra geld over de brug te komen. -
Opinie
Verkiezingen gaan ook over het eerlijke wonen
De woningmarkt is een groot belangrijk onderwerp bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Dat moet ook, want er is heel wat aan de hand, stelt Laurens Ivens. Al heeft niet iedereen dezelfde oplossingen. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUM
Rotterdamse woningmarkt is oververhit: ‘Voor een huis dat wij voor vijf ton aanboden, is 600.000 euro betaald’
De huizenprijzen in de regio Rotterdam stijgen ondanks de coronapandemie nog altijd ongekend hard. Hoe kom je vandaag de dag nog aan een huis in de stad? ,,Je moet de vraagprijs met minstens tien procent overbieden.”
-
Hoe woont Nederland
Geen poespas aan ons huis, liever een extra vakantie
Stomende jacuzzi’s, buitenkeukens, douches-voor-twee, ijsklontjesmakende dubbele ijskasten: we hoeven niet zo nodig. Een peiling van deze krant suggereert dat de meeste Nederlanders sobere wensen hebben over hun woning. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
Hoe woont Nederland
Nederlanders willen massaal van gas af, maar weten niet hoe
Naar aanleiding van de recente discussie over gaswinning, vinden veel Nederlanders dat het tijd is om van gas af te stappen. Vooral jongeren geven aan meteen maatregelen te nemen zodra de gelegenheid zich voordoet. Dat blijkt uit een peiling van deze krant over de woonsituatie van Nederlanders. 76 procent van de Nederlanders is naar eigen zeggen nog afhankelijk van gas.