Volledig scherm
© Image Select

'Hollandse zuinigheid' terug te zien in salaris babysitter

Nederlandse oppassers komen er in vergelijking met oppassers uit andere Europese landen maar bekaaid vanaf. Waar de meeste Nederlandse ouders hun oppas gemiddeld ruim vijf euro  per uur betalen, ontvangen Deense oppassers vaak omgerekend ruim tien euro per uur.

Dat blijkt uit onderzoek van Oudermatch.nl onder ruim 1800 ouders en oppassers in Nederland, Spanje, Finland, Italië, Denemarken en Noorwegen.

Terwijl de Nederlandse en Scandinavische lonen ver uit elkaar liggen, vormen Spanje, Finland en Italië de middenmoot met uurlonen rond de zeven euro.

,,We zien hier toch een cultuurverschil," zegt Jules van Bruggen, directeur van Oudermatch.nl. ,,In Nederland zijn we minder gewend om de oppas royaal te belonen. Dat is toch een stukje Nederlandse zuinigheid."  

Minder loon na bedtijd
Opvallend is dat ruim 55 procent van de Nederlandse ouders aangeeft de oppas minder te willen betalen zodra de kinderen op bed liggen. Bijna 60 procent van de Nederlanders oppassers ziet dit niet zitten en wil hetzelfde bedrag in de avond verdienen als overdag. Ruim 39 procent durft dit echter niet bespreekbaar te maken en onderhandelt daarom niet over het uurtarief. 

Ongemakkelijk moment
Uit het onderzoek blijkt verder dat het moment van betalen voor zowel de oppassers als de ouders een ongemakkelijk moment is. Bijna 48 procent van de Nederlandse oppassers voelt zich niet op zijn of haar gemak tijdens het betaalmoment. Van Bruggen: ,,Oppassen is een persoonlijke bezigheid. Een onpersoonlijk moment zoals de overdracht van geld steekt daar sterk tegen af. Heel begrijpelijk dat veel oppassers dit als ongemakkelijk ervaren." In Spanje is dit anders. Daar geeft 98 procent van de ouders aan dat ze geen problemen hebben met het moment dat de oppasser betaald moet worden.