Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Hollandse Hoogte / ANP

Honderden klachten over malafide praktijken makelaars: ‘Spelen kopers tegen elkaar uit’

Makelaars negeren massaal de ethische regels rond de aankoop van een huis. Zo wisselen makelaars onderling informatie uit over biedingen. Ook spelen ze kopers tegen elkaar uit en drijven daarmee bewust de prijzen op. Dit concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een analyse van het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken. Daar kwamen honderden meldingen binnen.

21 reacties

 • TOM HAVER

  3 maanden geleden
  Misschien een verplichte vermelding van de hoogste tot dan uitgebrachte bieding op de site van de makelaar bij de aangeboden woning? Je kunt dan als privé koper (zonder makelaar) zien of je bieding is doorgekomen, als verkoper kun je zien of je een uitgebrachte bieding doorgekregen hebt. Scheelt ook veel heen- en weer gebel als de prijs van een woning door het opbieden te hoog wordt voor andere geïnteresseerden, die op de site al kunnen zien dat het niet haalbaar is voor ze.
 • Peter de Groot

  3 maanden geleden
  Makelaars, autohandelaren en politici. Dat zijn mensen die je nooit moet vertrouwen, zei wijlen mijn opa altijd.
 • Mark van Houten

  3 maanden geleden
  Makelaars hebben ook helemaal geen etische regels hoor. Het is gewoon een heel louche beroep wat iedereen met een slappe babbel kan, het is daarom ook echt van de zotte hoe arrogant ze kunnen zijn. Maar goed, ze hoeven momenteel ook helemaal niks voor hun geld te doen, de huizen verkopen zichzelf, het is alleen jammer dat men denkt een makelaar nodig te hebben. Dus ze spelen het slim. Hoogste tijd dat hier wat regels voor komen. Nederland zit vast van domme regeltjes, maar dit kunnen ze niet.
 • John Bluhmen

  3 maanden geleden
  We leven nu eenmaal in een land waar de VOC mentaliteit diep in de genen zit.
 • R. Koot

  3 maanden geleden
  Verkopende makelaars geven aan aankoopmakelaars wel door wat op dat moment het hoogste bod zodat ze kunnen overbieden, maar niet aan particulieren die komen kijken zonder makelaar. Echt waar.
 1. Krachtige mediacampagne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen
  25

  Krachtige mediacam­pag­ne toont echte lichamen van pas bevallen vrouwen

  In de media en online zien we niet vaak realistische beelden van pas bevallen vrouwen, vindt het Australische menstruatieondergoedmerk Modibodi. Daarom lanceert het samen met stockbeeldenbedrijf Getty Images een campagne die het moederschap in al zijn facetten en echte lichamen van pas bevallen vrouwen wil tonen. Het merk nodigt ouders ook uit om op sociale media hun eigen foto’s te plaatsen met de hashtag #PostpartumUnfiltered.
 1. 
Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsychiater geeft tips
  PREMIUM

  Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsy­chi­a­ter geeft tips

  Niemand start een gezin met het idee dat het zal uitdraaien op een scheiding. Ook Charlotte (31) had het niet makkelijk om het voltijdse moederschap los te laten. ,,Andere alleenstaande moeders zeiden dat het wel zou wennen, en ze hadden gelijk: ik heb mijn draai gevonden. Mao en Niloh zijn gelukkig, en met de kat erbij vormen wij een team van vier.” Ze legt uit hoe de regeling met haar partner verloopt, en ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft advies rond co-ouderschap.
 2. 988.000 kijkers zien Bas en Sofie voor enorm dilemma staan door asbest in droomwoning
  Kopen zonder kijken

  988.000 kijkers zien Bas en Sofie voor enorm dilemma staan door asbest in droomwo­ning

  Zes lange maanden en maar liefst vijftig bezichtigingen waren ervoor nodig om gisteravond in Kopen zonder kijken het droomhuis van Bas en Sofie te vinden. Maar net toen het stel zich al helemaal in hun gloednieuwe paleisje zag zitten, gooide asbest roet in het eten. Bas en Sofie stonden voor een dilemma: het huis laten schieten met de kans dat ze weer maanden moesten wachten op een nieuwe woning óf investeren om de asbest te verwijderen?