Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Hollandse Hoogte / ANP

Honderden klachten over malafide praktijken makelaars: ‘Spelen kopers tegen elkaar uit’

Makelaars negeren massaal de ethische regels rond de aankoop van een huis. Zo wisselen makelaars onderling informatie uit over biedingen. Ook spelen ze kopers tegen elkaar uit en drijven daarmee bewust de prijzen op. Dit concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een analyse van het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken. Daar kwamen honderden meldingen binnen.

21 reacties

 • TOM HAVER

  1 jaar geleden
  Misschien een verplichte vermelding van de hoogste tot dan uitgebrachte bieding op de site van de makelaar bij de aangeboden woning? Je kunt dan als privé koper (zonder makelaar) zien of je bieding is doorgekomen, als verkoper kun je zien of je een uitgebrachte bieding doorgekregen hebt. Scheelt ook veel heen- en weer gebel als de prijs van een woning door het opbieden te hoog wordt voor andere geïnteresseerden, die op de site al kunnen zien dat het niet haalbaar is voor ze.
 • Peter de Groot

  1 jaar geleden
  Makelaars, autohandelaren en politici. Dat zijn mensen die je nooit moet vertrouwen, zei wijlen mijn opa altijd.
 • Mark van Houten

  1 jaar geleden
  Makelaars hebben ook helemaal geen etische regels hoor. Het is gewoon een heel louche beroep wat iedereen met een slappe babbel kan, het is daarom ook echt van de zotte hoe arrogant ze kunnen zijn. Maar goed, ze hoeven momenteel ook helemaal niks voor hun geld te doen, de huizen verkopen zichzelf, het is alleen jammer dat men denkt een makelaar nodig te hebben. Dus ze spelen het slim. Hoogste tijd dat hier wat regels voor komen. Nederland zit vast van domme regeltjes, maar dit kunnen ze niet.
 • John Bluhmen

  1 jaar geleden
  We leven nu eenmaal in een land waar de VOC mentaliteit diep in de genen zit.
 • R. Koot

  1 jaar geleden
  Verkopende makelaars geven aan aankoopmakelaars wel door wat op dat moment het hoogste bod zodat ze kunnen overbieden, maar niet aan particulieren die komen kijken zonder makelaar. Echt waar.