Houtrot aanpakken is best een leuke klus, vindt klusvrouw Hieke Grootendorst.
Volledig scherm
Houtrot aanpakken is best een leuke klus, vindt klusvrouw Hieke Grootendorst. © Shutterstock

Houtrot in de kozijnen? Zo pak je dat aan

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Ze wordt blij als ze ergens houtrot ontdekt. Waarom? Dat legt ze graag uit.

Klussen vind ik vooral leuk als ik iets kan creëren. Schilderen bijvoorbeeld geeft al veel voldoening. En buiten schilderen geeft nog een extra dimensie. Als ik dan ergens een stukje houtrot ontdek, ben ik helemaal in mijn nopjes. Maar misschien schrik jij je wel rot en krijg je een acute paniekaanval. Keep calm! Ik ben dan wel heel koelbloedig en raak zelden tot nooit van slag, maar met een beetje logisch verstand komt iedereen bij de meeste klussen in en om het huis al een heel eind. Adem een paar keer in en uit door je neus, roep heel hard ‘aaah!’ en roffel met je vuisten op je borstkas. Jij gaat deze klus klaren.

Hoe herken je houtrot? Soms weet houtrot zich goed te verschuilen. Ga daarom nooit af op wat je met het blote oog kunt zien. Gebruik altijd je handen. Glijd met lichte druk over het hout op zoek naar zachte plekken. Let vooral op lage delen: die hebben het zwaar te verduren in weer en wind.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Weghalen

Verwijder de rotte plek tot je op gezond hout komt. Je kunt dat punt goed zien en voelen. Gebruik daarvoor een hamer met beitel, een frees of een multitool. Wees alert bij glas; kijk uit dat je het niet raakt. En let op schroeven en spijkers die je tegen kunt komen.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Strijken

Behandel het gezonde hout waar je tegenaan kijkt, ‘de wond’, met een speciaal impregneer- of voorstrijkmiddel tegen houtrot. Dat werkt in op het hout en zorgt voor een goede hechting van het vulmiddel. Nu kun je gaan reconstrueren. Bij grote gaten zet je er een nieuw stuk hout in.

illustratie klusvrouw Hieke bij 'houtrot' Tjitske Sluis
Volledig scherm
illustratie klusvrouw Hieke bij 'houtrot' Tjitske Sluis © Tjitske Sluis

Vullen

Maak het vulmiddel aan en vul het gat desnoods in meerdere keren om het mooi te krijgen. ‘Gro-te stappen, snel thuis’ is niet verstandig. Je bent dan naderhand veel tijd kwijt met het afwerken en het wordt nooit zo mooi. Dit is vakwerk, doe het zorgvuldig.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Verven

Nu alleen nog wat kwasten. Gebruik een grondlaag, tegenwoordig ook wel primer genoemd. Werk de grondlaag af met twee laklagen. Als je hoogglans wil, breng dan na de primer eerst een laag zijdeglans aan en de laatste laag in hoogglans. Dan blijft de shine beter behouden.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis