Huiseigenaren investeren meer in duurzaamheid: ‘Hybride warmtepomp bespaart honderden euro's’
Huiseigenaren zijn meer dan eerder bereid om hun woning te verduurzamen. Dat laten ze weten in een enquête van ABN Amro. Ze hebben meer aandacht voor hun huis en in veel gevallen is de huishoudpot goed gevuld tijdens de coronapandemie. Ook bedrijven in duurzame energie schetsen een rooskleurig beeld.
Delen per e-mail
Twee op de drie bedrijven die actief zijn in de duurzame energiesector, zeggen dat ze evenveel of zelfs meer omzet draaien dan ze aan het begin van dit jaar hadden verwacht. ,,Het is opvallend dat het beeld zo positief is, want net na de eerste coronagolf heerste de vrees dat mensen minder geld zouden investeren”, zegt Olaf van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), waar zesduizend bedrijven in onder andere zonnepanelen en warmtepompen bij zijn aangesloten.
ABN Amro concludeert uit een eigen enquête dat het financiële perspectief van huiseigenaren een belangrijke rol speelt. De bereidheid om de woning te verduurzamen is dit jaar gegroeid van 11 naar 18 procent. Bij woningeigenaren van wie de financiële positie tijdens de crisis is verbeterd, is ruim een kwart bereid in de verduurzaming van hun woning te investeren.
Rendabel
Volgens Van der Gaag is er een aantal redenen dat in duurzaamheid wordt geïnvesteerd. ,,Mensen zijn vaker thuis en willen investeren in hun omgeving. Een beter geïsoleerd huis is ook comfortabeler. Daarnaast is investeren in veel gevallen rendabel. Veel huiseigenaren hebben hun spaarpot goed gevuld nu ze minder geld konden uitgeven aan vakanties en uitgaan. Het levert op de lange termijn meer geld op door het in je huis te steken dan het op de bank te laten staan.”
Veel huiseigenaren hebben hun spaarpot goed gevuld nu ze minder geld konden uitgeven aan vakanties en uitgaan
Een van de populaire producten waarin wordt geïnvesteerd is de hybride warmtepomp. Dat is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een HR-ketel. Er wordt daardoor minder gas verbrand. Consumenten kunnen 200 tot ruim 600 euro per jaar besparen op hun energierekening met een hybride warmtepomp, blijkt uit een test van de Consumentenbond en zes andere organisaties, waaronder Enpuls en Gasunie. Vooral vrijstaande woningen, gebouwd voor 1992, hebben er baat bij. Bij een standaard instelling ‘verdient’ het systeem zichzelf terug in zeven tot tien jaar. Eigenaren van rijtjeswoningen, moeten meer geduld hebben, de verwachte terugverdientijd voor hen is tien tot vijftien jaar.
Tekst gaat verder onder tool.
Olaf van der Gaag van de NVDE denkt dat ook de subsidiemogelijkheden hebben bijgedragen aan een groter volume van investeringen in duurzaamheid van woningen. ,,Sinds deze zomer is meer subsidie verleend aan isolatiemaatregelen”, aldus Van der Gaag. Ook voor warmtepompen en zonneboilers is geld beschikbaar. Bovendien is duidelijk geworden hoe de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgebouwd vanaf 2023. Dat maakte duidelijk dat de aanschaf van zonnepanelen nog steeds rendement oplevert. Huiseigenaren hebben de investering gemiddeld in zeven jaar terugverdiend.
Hoe de subsidies er vanaf 1 januari uit gaan zien, is nog niet bekend. Dat wordt expres kort van tevoren bekendgemaakt, zodat huiseigenaren niet wachten. De Subsidie voor het Eigen Huis (SEEH) wordt vanaf 1 januari ondergebracht bij de ISDE, zodat meer overzicht ontstaat.
Bekijk hieronder de podcast Onder de Pannen over woonfinanciën, ook te beluisteren in alle podcastapps.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Woningcrisis of niet, in dit luxe woongebouw staan nog honderden appartementen leeg
Wie door de gangen van het nieuwe wooncomplex Startmotor in Rotterdam-Zuid loopt, merkt weinig van de woningnood. In het luxe gebouw staan ruim 300 van de 566 woningen voor starters leeg. Dat terwijl de huur van sommige appartementen en studio’s onder de grens voor huurtoeslag ligt. -
Helft koopwoningen heeft nog geen energielabel, goedkope variant tot eind van het jaar verkrijgbaar
Ruim de helft van de Nederlandse koopwoningen heeft eind 2020 nog geen definitief energielabel. Huiseigenaren wachten ermee, omdat ze nog geen intentie hebben om te verkopen, blijkt uit een enquête van Multiscope onder 4000 Nederlanders. -
PREMIUM
Dierenvriend Gerry moet zijn woonkamervijver mogelijk vaarwel zeggen
Gerry Grouwe geniet elke dag van zijn grote koikarpers en waterschildpadden. Niet in een reguliere vijver in de tuin, maar in een tot vijver omgebouwd kinderzwembad in zijn eigen woonkamer in Enschede, drie hoog. Woningcorporatie Domijn is minder blij met de vijver en eist in een kort geding dat de dierenliefhebber zijn vijver verwijdert. -
Huizenprijzen stijgen het meest in twee jaar tijd
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in januari het meest gestegen in twee jaar tijd. Het aantal jonge kopers (tot 35 jaar) was met 68 procent ongekend hoog dankzij de afschaffing van de overdrachtsbelasting. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen.
-
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Hypotheekadviseurs krijgen geld voor aanraden zonnepanelen, mag dat wel?
Als een hypotheekadviseur tijdens een gesprek begint over zonnepanelen, zou hij daar wel eens geld aan kunnen verdienen. Volgens Van Bruggen Adviesgroep laten adviseurs zich betalen om klanten door te sturen naar een zonnepanelenproducent of aanbieder van isolatiemateriaal en warmtepompen. ,,Vaar nooit blind op één advies”, waarschuwt Vereniging Eigen Huis.