Huiseigenaren zien overwaarde stijgen: ‘Opeethypotheek komt terug’
Acht op de tien Nederlanders denkt winst te maken als ze hun huis nu in de verkoop zouden zetten. Banken proberen ze te verleiden de overwaarde te verzilveren en in te zetten voor bijvoorbeeld het verbouwen of verduurzamen van hun huis.
Delen per e-mail
Mede daarom heeft ABN AMRO een enquête opgezet met Ipsos. 1.250 woningbezitters zijn ondervraagd en tonen zich erg optimistisch over de waarde van hun huis. Er is geen onderzoek gedaan naar hoeveel winst er daadwerkelijk wordt gemaakt. Cijfers van notarissen lieten vorig jaar zien dat er gemiddeld 30.000 euro werd verdiend bij de verkoop van een huis. Sindsdien zijn de prijzen verder gestegen vanwege de toenemende vraag naar woningen (krapte).
Naast de aantrekkende markt worden nog twee oorzaken genoemd die de overwaarde laten stijgen: aflossingen van de hypotheek en verbouwingen.
Meer dan een ton
Ruim twee op de tien eigenaren van huizen met een aankoopwaarde tussen 200.000 en 400.000 euro gaan bij verkoop uit van een winst tussen de 50.000 en 100.000 euro. Nog eens twee op de tien eigenaren uit het middensegment verwachten zelfs een winst die hoger is dan 100.000 euro.
Als het aan ABN AMRO ligt, laten huiseigenaren het geld niet ‘slapen'. In het onderzoek wordt de suggestie geopperd om het geld om te zetten in een tweede hypotheek. Al blijkt dat Nederlandse woningeigenaren terughoudend zijn die stap te zetten. Amper 7 procent heeft ooit iets met de overwaarde gedaan of is dat van plan.
De huizenprijs is weer op het niveau van voor de crisis, dus de overwaarde is ook terug
Opeethypotheek
Toch verschijnen er nu financiële producten die lijken op ‘de opeethypotheek’ van voor de crisis, waarbij je de (over)waarde van de woning ‘opeet’ door het in geld om te zetten - te verzilveren. ,,De huizenprijs is weer op het niveau van voor de crisis, dus de overwaarde is ook terug", zegt Hans André de la Porte van vereniging Eigen Huis. ,,We hebben er bij hypotheekverstrekkers op aangedrongen antwoord te geven op de vraag van met name oudere huizenbezitters om iets met die waarde te doen. De opeethypotheek komt nu weer langzaam terug, zij het met een veel lager risico dan voorheen.”
De crisis van 2008 zorgde voor strengere regelgeving op het gebied van opeethypotheken. De huizenprijzen daalden en hypotheken kwamen onder water te staan. Volgens André de la Porte biedt ABN AMRO nu een ‘consumentvriendelijke variant’ aan, ‘zonder addertjes onder het gras’. De Consumentenbond reageert ook positief op de nieuwe mogelijkheid van de Overwaarde Hypotheek. De maandlasten gaan niet omhoog en het huis blijft in bezit van de eigenaar. Een eventuele restschuld bij verkoop (bijvoorbeeld na overlijden) is voor rekening van de bank.
Voor ouderen geldt dat ze vaak behoefte hebben om hun huis toekomstbestendig te maken
Aanvulling op AOW of verduurzaming
Vooral eigenaren boven de 50 jaar hebben de waarde van hun woning fors zien stijgen. Van deze groep denkt 22 procent dat het huis nu tussen de 100.000 en 200.000 euro meer waard is geworden. Van de pensioengerechtigden denkt zelfs 14 procent dat het gaat om een bedrag tussen 200.000 tot 300.000 euro. Van de AOW-gerechtigden die de overwaarde gebruiken zonder daarvoor hun woning te verkopen, gebruikt 8 procent deze als aanvulling op de AOW en het pensioen.
Hans André de la Porte denkt dat vooral investeringen in het huis nuttig kunnen zijn. ,,Voor ouderen geldt dat ze vaak behoefte hebben om hun huis toekomstbestendig te maken, bijvoorbeeld door beneden een slaap- en badkamer te plaatsen zodat ze niet meer de trap op hoeven. Ook verduurzaming van de woning kan worden gefinancierd met zo'n hypotheek, bijvoorbeeld door extra isolatie of de aankoop van zonnepanelen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
Circa 78.000 huishoudens lopen risico op gedwongen verhuizing
Ongeveer 78.000 huishoudens in Nederland lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt. Voor hen dreigt dan een gedwongen verhuizing, waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Forse stijging afvalstoffenheffing zorgt voor hogere woonlasten
Veel woningeigenaren en huurders zijn dit jaar meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten. Dat komt vooral door de afvalstoffenheffing die sterk stijgt. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO), dat de woonlasten in de veertig grootste gemeenten in kaart heeft gebracht.
-
Hypotheekadviseur wordt robot: ‘Hij is duidelijker en objectiever’
Wie een hypotheek wil afsluiten, kan zich vanaf morgen richten tot een robotadviseur. Het digitale consult kan vanuit huis plaatsvinden via een chatprogramma dat volledig automatisch antwoord geeft. Waarom je zo'n belangrijk gesprek met een robot zou voeren in plaats van een deskundig mens? ,,Hij is duidelijker en objectiever.’’ -
PREMIUM
Wonen in een voormalige bierbrouwerij? Dit huis staat voor ruim 9 ton te koop
Deze woning aan de Dorpsstraat in Harmelen staat te koop en het is er een voor fijnproevers. Het staat in de geschiedenisboeken als bierbrouwerij. Vraagprijs: 925.000 euro. -
‘Kloof tussen dure en betaalbare woning steeds groter’
De huizenprijzen gaan overal omhoog en de verschillen blijven groeien. Een huis in de Amsterdamse Vondelbuurt is tien keer zo duur als een vergelijkbaar huis in het Groningse Nieuweschans. Sowieso verwordt Amsterdam tot een eilandje voor de superrijken: de 57 duurste buurten van het land bevinden zich allemaal in de hoofdstad.