Huizenbezitters kunnen honderden euro’s besparen dankzij hoge woningwaarde
Veel huizenbezitters kunnen honderden euro’s per jaar besparen door bij hun hypotheekverstrekker om een lager rentepercentage te vragen. Nu de huizenprijzen en dus ook woningwaardes op recordhoogte zijn, groeit het voordeel voor consumenten.
Met een hogere WOZ-beschikking in de hand kunnen klanten bewijzen dat ze in een lagere risicoklasse vallen, weet prijsvergelijker Independer. Banken hebben in de meeste gevallen in hun voorwaarden opgenomen dat de rente dan omlaag kan. De hypotheek oversluiten is niet nodig. Bij sommige geldverstrekkers wordt wel alsnog een taxatierapport à 400 euro gevraagd.
Als de waarde van de woning ver boven het openstaande hypotheekbedrag komt, kan de rente soms wel met enkele tienden omlaag. Voor mensen die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NGH) of een spaarhypotheek hebben geldt dit voordeel niet, maar voor iedereen met een andere hypotheekvorm wél.
Stijgende huizenprijzen
,,Vooral ouderen die al lang een hypotheek hebben, zouden echt even contact moeten opnemen met hun bank", zegt deskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer. ,,Maar dankzij de snel stijgende huizenprijzen gaat ook voor jonge huizenbezitters de renteopslag wat sneller naar beneden.”
Het werkt zo: banken of andere geldverstrekkers bepalen het rentepercentage bij het afsluiten van de hypotheek. Als het hypotheekbedrag net zo hoog is als de waarde van de woning, zorgt een risico-opslag voor een hoger rentepercentage. Als je (extra) hebt afgelost, gaat die opslag er tegenwoordig bij veel banken automatisch af. Maar een andere mogelijkheid is dat het huis meer waard wordt, waardoor de geldverstrekker minder risico loopt op het moment dat klanten de maandlasten niet meer kunnen dragen. Wordt het huis verkocht, dan hebben ze immers de opbrengst nog.
Voorbeeld 1: verhoging WOZ-waarde
Je bezit een huis met een huidige WOZ-waarde van 150.000 euro. De huidige hypotheek is 125.000 euro. Dat is 83 procent van de WOZ-waarde. De gemiddelde risico-opslag in deze risicoklasse is 0,2 procent bovenop de basisrente die de klant betaalt. Uit de nieuwe WOZ-beschikking blijkt dat de WOZ-waarde voor je woning is verhoogd naar 175.000 euro. Hierdoor verandert de verhouding tussen de hypotheeklening en de waarde van de woning naar 71 procent. Afhankelijk van de geldverstrekker kom je hierdoor vaak terecht in een lagere risicoklasse. In dit geval kan de geldverstrekker de 0,2 procent helemaal laten vervallen. Dit kan een bruto besparing opleveren van ongeveer 250 euro per jaar.
Voorbeeld 2: extra aflossing
Je bezit een huis met een marktwaarde van 250.000 euro. Je besluit met 50.000 euro eigen geld een stuk van je hypotheek af te lossen. Het hypotheekbedrag komt dan op 200.000 euro. Dat is 80 procent van de woningwaarde. De gemiddelde risico-opslag in deze risicoklasse is 0,2 procent bovenop de basisrente. Wanneer je afgelost hebt, dan kan de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van je woning veranderen waardoor je in een lagere risicoklasse komt te vallen. Op dat moment kan de 0,2 procent opslag mogelijk worden verlaagd. Dit kan een bruto besparing opleveren van ongeveer 400 euro per jaar.
Independer wijst er net als andere consumentenorganisaties zoals de Vereniging Eigen Huis op dat klanten zelf in actie moeten komen om te profiteren van een hogere woningwaarde. ,,De vraag die je als klant moet stellen is: ‘Kan de renteopslag omlaag met de huidige WOZ-waarde’”, zegt Marga Lankreijer-Kos. ,,Soms kan het bovendien lonen om een taxatie te laten doen, omdat de actuele marktwaarde hoger kan liggen dan de WOZ. Dat kost wel 400 euro, maar dat kan je al na één jaar hebben terugverdiend.”
Dit artikel is op 12 maart ook al eens gepubliceerd op deze site. Bij de totstandkoming werkte de redactie samen met Independer, een onafhankelijke vergelijker en tevens onderdeel van hetzelfde moederbedrijf als deze site: uitgever DPG Media. Wilt u besparen door de hypotheek over te sluiten? Kijk dan bij Independer. Met de tool hieronder kun je de mogelijke besparing berekenen.
Wil je meer weten over het gebruiken van de overwaarde voor een nieuw huis? Bekijk dan onze podcast Huis & Hypotheek hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
podcast
Vijf hypotheektips voor iedereen die een nieuwbouwhuis gaat kopen
Nieuwbouwhuizen kosten gemiddeld meer dan vier ton en de bouwproductie blijft achter bij de vraag, waardoor het tegenwoordig lastig is om een geschikte woning te vinden. Daarnaast zit een hypotheek voor een nieuwbouwhuis wat anders in elkaar dan voor een bestaand huis. Weet je bijvoorbeeld dat je een tijdje dubbele maandlasten hebt? -
PREMIUM
Is het aantrekkelijk om je oude huis als belegging te houden bij verhuizing?
In tijden van lage spaarrente bij de bank en onzekerheid op de aandelenbeurs, lijkt het beleggen in vastgoed een aantrekkelijke optie. Beleggers kopen met name in de grote steden woningen op om ze vervolgens te verhuren. Maar er is nog een groep: Nederlanders die een nieuw huis kopen en hun oude koopwoning aanhouden om te gaan verhuren. Hoe aantrekkelijk en wenselijk is dat? -
PREMIUMEnergie16
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
PREMIUMPremies stijgen
Elk jaar shoppen loont écht, en nog vijf tips om te besparen op verzekeringen
Na de energierekening, abonnementen en boodschappen gaan nu ook de premies op auto- en woonverzekeringen flink omhoog. Hoe kun je besparen op je verzekeringen? We geven 6 tips. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Huizenprijzen in januari weer wat gestegen na maandenlange daling
De Nederlandse huizenprijzen zijn in januari licht gestegen nadat bestaande koopwoningen maandenlang telkens goedkoper werden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster gingen de prijzen vergeleken met december met 1,5 procent omhoog. In de laatste maand van vorig jaar zakten de prijzen nog met ruim 2 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar was.