‘Huurbemiddelaars eten van twee walletjes en strijken ten onrechte tientallen miljoenen euro’s op’
Verhuurmakelaars en bemiddelaars strijken per jaar onrechtmatig tientallen miljoen euro’s aan commissie op. Dat blijkt uit een schatting van het digitale platform Appeal.nl. Bij dat platform hebben zich honderden mensen gemeld die hun geld gaan terugvragen.
Delen per e-mail
De cijfers zijn volgens Frank Oostrum van Appeal gebaseerd op het aantal verhuisbewegingen in de vrije sector, het aandeel van huurbemiddelaars en een gemiddeld bedrag van 200 euro per verhuizing. Dat bedrag komt van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), die onlangs tegenover deze site ook al notie maakte van onterechte bemiddelingskosten die ‘nog steeds op grote schaal’ worden gerekend aan woningzoekers.
Makelaars mogen niet van twee walletjes eten: ze mogen niet kosten in rekening brengen aan de verhuurder én huurder. ,,Helaas is dit probleem er nog steeds”, zegt woordvoerder Saskia Bierling van de ACM. ,,Er blijken nog altijd makelaars te zijn die zich niet aan de wet houden. Dat is teleurstellend, want de regels gelden al sinds 2016.”
Geld terugvragen
Appeal voegt zich bij de traditie van no cure no pay-bureaus (geen oplossing, geen betaling) die geld terugvorderen namens de mensen die bemiddelingskosten hebben betaald. Als tegenprestatie is 20 procent van het gevorderde bedrag voor het bureau. De huurders die zich bij Appeal hebben gemeld zijn samen goed voor een claimwaarde van meer dan 100.000 euro. De Woonbond, een ledenorganisatie die opkomt voor de belangen van huurders, snapt dat huurders dergelijke bureaus inzetten. ,,Als ze zelf proberen geld terug te vorderen, lukt dat vaak niet”, zegt Marcel Trip namens de Woonbond. ,,Wij zeggen tegen leden: let goed op met wie je in zee gaat, maar op zichzelf is er niks mis mee.”
Als ze zelf proberen geld terug te vorderen, lukt dat vaak niet
De Woonbond werkt al geruime tijd samen met de Procedeerwinkel. ,,We merken dat veel bemiddelaars niet reageren op een brief waarmee de huurder de onterecht in rekening gebrachte kosten terugvordert. Ze hopen dat huurders het er dan bij laten zitten. Dat is toch anders als er een jurist aanklopt, waarvan veel bemiddelaars inmiddels ook weten dat die het gerust doorzetten tot een rechtszaak, mocht dat nodig zijn”, aldus Trip. Op de website van de Woonbond staat een check waarmee huurders kunnen kijken of ze hun kosten terug kunnen vorderen.
Inschrijfkosten
De Procedeerwinkel durft overigens niet direct mee te gaan in de berekening die uitkomt op ‘tientallen miljoenen euro's’ aan onterechte uitgaves van nieuwe huurders. ,,Volgens mij komt dat bedrag overeen met het tijdperk van vóór de nieuwe regelgeving. Een aantal jaar geleden werd vaak nog een volledige maand huur gevraagd als bemiddelingskosten”, zegt Max Darley van de Procedeerwinkel. ,,Inmiddels liggen de bedragen stukken lager en wordt het vaak anders genoemd. Dan spreekt een makelaar over bijvoorbeeld inschrijfkosten voor de website. We bekijken samen met de klant of hij een goede zaak heeft, wij nemen de kosten voor de rechtszaak op ons als we zeker weten dat het bedrag samen met die kosten zijn terug te vorderen.”
Inmiddels liggen de bedragen stukken lager en wordt het vaak anders genoemd
Volgens Bierling van de ACM ontstaan de praktijken vooral door de marktsituatie dat makelaars zich niet aan de regels houden. ,,Het is op dit moment ontzettend moeilijk om aan een huurwoning te komen. Woningzoekenden zijn vaak bereid de kosten te betalen, omdat ze dan in ieder geval een dak boven hun hoofd hebben.” De Autoriteit Consument & Markt houdt bedrijven die het nog steeds niet goed doen in de gaten. ,,Makelaars die na een waarschuwing hardnekkig doorgaan met het rekenen van bemiddelingskosten, kunnen we een dwangsom opleggen. Als ze dan nog niet luisteren, kunnen we een boete tot maximaal 900.000 euro opleggen.” Vorig jaar hebben enkele makelaars al zo’n dwangsom ontvangen.
Meer tips of inspiratie over wonen? Bekijk onderstaande video’s.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meisje met de parel verovert Nederlandse huiskamers: ‘Niet voor niets een meesterwerk’
Eeuwenlang was het Meisje met de parel een onbekend schilderij. Inmiddels hangt het meesterwerk van Johannes Vermeer (1632-1675) in veel Nederlandse huiskamers. Waarom wil tegenwoordig iedereen dat schilderij in huis hebben? -
PREMIUM
Binnen & Buiten Zonnige villa op toplocatie is te groot voor Hendrik alleen: ‘We hebben hier een geweldige tijd gehad’
,,Dit huis verdient weer een leuk gezin dat hier 15 tot 20 jaar woont. Wij hebben er een geweldige tijd gehad. Maar ik moet verder.” En dus staat de halfvrijstaande villa aan de Wagenaarweg in Den Haag te koop. -
Huurprijzen vrije sector bereiken plafond, prijzen dalen al in Drenthe en Friesland
De huurprijzen van vrije sectorwoningen lijken het plafond te hebben bereikt. Dankzij de coronacrisis zouden de huren zelfs na jaren van forse stijgingen op sommige plekken in het land kunnen dalen, al zien zittende huurders dat niet direct terug. -
Recordaantal hypotheekaanvragen gedaan in 2020
Er zijn nog nooit zoveel hypotheekaanvragen gedaan als in 2020. In totaal werden er vorig jaar meer dan 500.000 aanvragen voor het afsluiten of oversluiten van een hypotheek gedaan, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dat is bijna een kwart meer dan in 2019. -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker.
-
Kartonnen spelcomputers helpen Ikea-klanten bij uitzoeken nieuw tv-meubel
Ben je op zoek naar een nieuw televisiemeubel? Dan is misschien wel de belangrijkste vraag of de apparatuur erin of erop past. Met name de grote spelcomputers kunnen de keuze in woonwinkels bemoeilijken. Ikea-vestigingen in de Verenigde Staten helpen een handje. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten.