Bij de energiecheck wordt met name gekeken naar de isolatie van woningen.
Volledig scherm
Bij de energiecheck wordt met name gekeken naar de isolatie van woningen. © Shutterstock

Huurprijs inclusief energiekosten? Dikke kans dat maandlasten omlaag kunnen

Huurteam Rotterdam gaat vanaf deze maand particuliere huurders helpen met het verlagen van hun maandlasten. Een huurprijscheck wordt gecombineerd met een energiecheck en bewoners krijgen een bespaarpakket ter waarde van 60 euro. 

Het is een proef voor 150 huishoudens, gestart door de provincie Zuid-Holland. Het Huurteam komt al een paar jaar in verschillende gemeenten over de vloer bij particuliere huurders om de maximale huurprijs te berekenen. Vaak blijkt dat huurders meer betalen dan via een puntensysteem wettelijk is toegestaan. Ook de servicekosten worden niet altijd juist afgerekend. 

Inclusief huurcontract

Met de nieuwe aanpak brengt Huurteam Rotterdam verduurzaming en het aanpakken van misstanden op de particuliere huurwoningmarkt samen. De huurder kan energie én geld besparen, zegt Edo Gommers van adviesbureau en opdrachtnemer Urbannerdam. ,,We zien ondersteuning van verenigingen van eigenaren en woningcorporaties, maar particuliere huurders vallen een beetje buiten de boot. In veel gevallen is hun huurprijs inclusief energie- en servicekosten en weten ze niet dat hun maandlasten naar beneden kunnen door besparingsmaatregelen’’, aldus Gommers.

Als de huurprijs is gecheckt, wordt van de huurders verwacht dat ze zelf met hun huisbaas in gesprek gaan over de maandlasten. Of ze vragen of de verhuurder het huis wil verduurzamen. ,,Huurders zijn misschien niet altijd geïnteresseerd in een lagere huur, maar vooral in een comfortabelere woning. Ze kunnen met de energiescan in hun hand vragen om investeringen in het huis, zonder dat de pandeigenaar de huur omlaag hoeft te brengen.’’

Bespaarpakket en inzicht

De 150 huurders die meedoen aan de proef, krijgen als tegenprestatie ook een bespaarpakket ter waarde van 60 euro, bestaande uit led-lampen, radiatorfolie en tochtstrips. Iemand die minder energie verbruikt dan in de vaste kosten wordt ingecalculeerd, zou aan het einde van het jaar geld moeten terugkrijgen. Ook daar ziet het Huurteam Rotterdam op toe. 

De provincie krijgt via dit project meer zicht op wat er wel en niet gebeurt op het gebied van energiebesparing in de particuliere huursector. De actie heeft ook als doel meer inzicht te krijgen in eventuele belemmeringen die er bij verhuurders zijn om energiebesparende maatregelen te treffen. Studenten kunnen zich ook aanmelden voor de proef, al moeten ze dan wel met het hele huis meedoen. ,,Anders heeft het geen zin’’, stelt Edo Gommers. 

Zelf de huurprijs checken

De huurprijs is ook online te checken, bijvoorbeeld via de website van de Huurcommissie. Als je denkt dat je te veel huur betaalt voor je woning, dan kun je vragen om een lagere prijs bij de verhuurder. Lukt dat niet, dan zou je de Huurcommissie kunnen inschakelen. 

Het gaat alleen om huizen die volgens het puntensysteem onder de 737 euro zouden moeten blijven, de sociale huurgrens. Kom je daar boven, dan mag de verhuurder een ‘marktconforme’ prijs vragen, zonder limiet. Vanwege het woningtekort liggen die prijzen soms ver boven de 1000 euro, maar bewoners van deze huizen hebben weinig in te brengen bij hun huisbaas.