Huurprijzen dalen in enkele steden voor het eerst sinds lange tijd
Al een jaar of vijf is het een heel normaal beeld dat de huurprijzen in de vrije sector fors stijgen, soms met wel meer dan 10 procent in een jaar tijd. De coronacrisis zorgt in elk geval in een aantal grote steden voor een kentering. Of nieuwe bewoners daar ook op de lange termijn van kunnen profiteren, is nog moeilijk te zeggen.
Delen per e-mail
Uit de huurmonitor die Pararius elk kwartaal publiceert, blijkt dat de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector (hoger dan 737 euro per maand) in het tweede kwartaal van 2020 met 2,4 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat is de kleinste stijging sinds 2015 en als je het kwartaal met de eerste drie maanden van dit jaar vergelijkt, is zelfs een daling te zien.
Nieuwe huurders betaalden gemiddeld 16,70 euro per vierkante meter per maand. Ondanks deze procentuele stijging, zijn er dalende huurprijzen in de vrije sector zichtbaar in grote en middelgrote steden. In Amsterdam, Den Haag en Eindhoven dalen de prijzen voor nieuw aangeboden woningen voor het eerst in lange tijd. Ook in andere delen van Nederland zijn steeds meer prijsdalingen zichtbaar. In Almere, Amstelveen, Bussum, Helmond, Hilversum en Middelburg betaalden nieuwe huurders minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Toch zet de terugval niet overal in: Rotterdam, Utrecht en Nijmegen werden nog steeds duurder. Bekijk in de interactieve grafiek hieronder hoe het in je eigen plaats of provincie zit (niet alle gemeenten hebben genoeg aanbod voor een goede vergelijking).
Appartementen
De uitbraak van het coronavirus is volgens directeur Jasper de Groot van Pararius een mogelijke verklaring voor het toegenomen aantal verhuurde appartementen ten opzichte van vorig jaar. ,,Afgelopen kwartaal werden er landelijk ruim 25 procent méér appartementen verhuurd dan het jaar ervoor. Grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht zijn populair onder expats en toeristen, twee groepen waarop Covid-19 van grote invloed is geweest.”
De nieuwe aanwas van expats kwam tot stilstand, waardoor woningen waarvan een reguliere huurovereenkomst afliep niet aansluitend verhuurd konden worden. Omdat ook de toeristische sector in één klap stil viel, kozen veel verhuurders ervoor om hun woning tijdelijk te verhuren aan woningzoekenden in plaats van aan toeristen, zo analyseert De Groot.
Of de daling van de huurprijzen in de grote steden een voorbode is voor de rest van het land, is moeilijk te voorspellen. ,,Er zijn meerdere scenario’s mogelijk, die allemaal een andere uitwerking hebben op de huurmarkt”, zegt De Groot. Ook economen zijn voorzichtig met het uitspreken van hun verwachtingen op de huizenmarkt. Zo kan een tweede coronagolf de economie hard raken en is nog niet bekend hoeveel werknemers worden ontslagen als de steunpakketten van de overheid zijn uitgeput.
Meer informatie over of inspiratie van onze sectie wonen? Bekijk onderstaande video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zelfbouw is booming: Marion en Sjoerd hadden nog nooit geklust, maar bouwden penthouse
Je eigen huis bouwen is booming. Het Voorburgse zelfbouwbedrijf Steenvlinder groeide in vijf jaar van twee naar 50 werknemers. ,,Ons droomhuis was nergens te vinden. Toen besloten we het zelf te maken.” -
Kabinet erkent: bouw en verduurzaming sociale huizen in gevaar
Op de lange termijn kunnen woningcorporaties niet genoeg huizen bouwen en verduurzamen om aan hun maatschappelijke taak te voldoen. De inmiddels omstreden verhuurdersheffing brengt ze financieel in de problemen. Dat blijkt uit een onderzoek dat drie ministeries en koepelvereniging Aedes hebben laten doen in opdracht van de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’.
-
Schoonmaaktip van de week Op deze manieren kom je af van huisstofmijt én blijft je bed mooi schoon
Het huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn, zeker niet als je de fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp elke week een handige schoonmaak- of opruimtip. Deze week staat ze op tegen een beestje dat ongemerkt in bed kruipt: de huisstofmijt. -
PREMIUM
Dit Goudse echtpaar durfde het aan: een monumentaal herenhuis uit 1753 ombouwen tot droomhuis
Wonen in een prachtig statig herenhuis uit 1753 klinkt voor velen als een groot avontuur, maar alleen echte durfals zetten vaak de echte stap. Zoals de Goudse Marleine Verbeek en Kaspar van den Brink die als een blok vielen voor het monumentale pand aan het Middelblok in Gouderak waar ze niet alleen gaan wonen, maar ook hun bedrijven willen voortzetten. -
Huiseigenaren profiteerden massaal van goedkoper energielabel
In de laatste maanden van 2020 is er een enorme run geweest op oude energielabels voor huizen. Per 1 januari 2021 geldt een nieuw en veel duurder energielabel.