Volledig scherm
© Thinkstock

Huwelijk maakt ons gelukkiger dan kind of geld

Getrouwd zijn maakt mensen gelukkiger dan veel verdienen, het hebben van kinderen of het geloven in een god, dat heeft nieuw Brits onderzoek aangetoond. De factor die het meest invloed heeft op ons welzijn hebben we helaas zelf niet in de hand: dat is onze gezondheid.

Een belangrijke studie naar het welzijn van het Britse volk, 160.000 inwoners namen hieraan deel, toonde aan dat hoogopgeleiden en grootverdieners angstiger zijn dan mensen die minder verdienen.

Persoonlijke gezondheid heeft de grootste impact op de tevredenheid en het geluksgevoel, helaas geen factor die we zelf helemaal in de hand hebben. De deelnemers moesten aangeven hoe gelukkig en hoe angstig ze zich een dag eerder voelden op een schaal van 1 tot 10.

Mensen met een slechte gezondheid waren 2,4 punten minder tevreden, scoorden 2,6 punten minder qua geluk en voelden zich 2,0 punten minder betekenisvol voor de maatschappij. Deze mensen waren ook vaak angstiger.

Liefdesleven
Wonen in landelijke gebieden, religie, een huis en een goede gezondheid verbeteren het geluksgevoel. Alleen wonen in een arm gebied en een job uitvoeren die je niet graag doet, treffen het welzijn. Ook zijn getrouwde mensen gelukkiger dan wie samenwoont of single is.

Alleenstaanden scoorden qua geluk 0,4 procent lager dan getrouwden. De scores waren lager bij mensen waarvan de partner van overleden was. Ook waren ze vaker angstig dan getrouwden.

Geld en carrière
Een ander verrassend resultaat is dat hoogopgeleiden meer stress hebben. Managers zijn angstiger dan een technici of werknemers met minder verantwoordelijkheid. Mensen zonder diploma voelden zich wel vaker minderwaardig.

Mensen die samenleven met jonge kinderen vinden vaak wel dat ze iets betekenisvol in hun leven doen, vergeleken met kinderloze koppels. Ook blijkt dat geld niet gelukkig maakt. Mensen met een hoger loon waren tevredener, maar niet gelukkiger en vonden ook niet dat ze meer betekenden voor deze wereld.

Gepensioneerden voelden zich het best qua welzijn, dit was zelfs hoger dan bij de werkers die hun job met plezier uitvoeren. Wie ongelukkig is met zijn job en iets anders zou willen doen, scoort slechter qua welzijn.